Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 23 november 2009

Taboe

Dit weekend had ik een prettig gesprek met een lotgenote. Laten we haar Annet noemen. Annet is – net als ik – 36 jaar, single en kinderloos. En – net als ik – ziet zij dit gegeven meer als haar lot dan als het resultaat van een bewuste keuze. We waren het erover eens dat niet alles in het leven maakbaar is. En dat op deze conclusie nog steeds een taboe rust.

Annet had besloten haar leven rigoureus op zijn kop te zetten. Huis verkopen, baan opzeggen, de wijde wereld aan haar voeten. Ze verklaarde haar besluit in eerste instantie met ‘nu kan het nog, ik heb geen man, geen kinderen, ben nergens aan gebonden’. Even doorvragen leerde dat Annet eigenlijk van een nood een deugd maakte. Liever had ze die man en kinderen wel gehad. En nu moest er iets gebeuren met haar leven. Ze zat vast. Jarenlang in hetzelfde slaapdorp, jarenlang dezelfde werkgever. Een vader voor haar kinderen kon ze niet afdwingen, maar ze kon wel het heft in eigen handen nemen wat al het andere in haar leven betreft.

Ik begreep Annet. Heel goed zelfs. De schapen bevinden zich bij Marjelle ook wel zo ongeveer op het droge. Eigen huis, prima baan, sociaal leven. Hoe verder? Ook ik wil het liefst een leuke vent op de bank en dan samen eens gaan nadenken of we ook nog kroost willen maken. Zet kinderen op de wereld en je hebt voor jezelf een levensdoel gecreëerd. Maar de man, waarvan ik inmiddels heb besloten dat hij bij die kinderen hoort, dient zich maar niet aan. En ja, wat doe je dan in de tussentijd met je leven? Ik blijf nog steeds wachten. Maar Annet besloot dat ze op haar 40e niet wilde concluderen dat haar leven de laatste jaren stil had gestaan. Dappere Annet.

Het was fijn om alles zo open met een ander te kunnen bespreken. Er rust een taboe op hardop zeggen dat je leven niet is zoals je zou willen dat het was. Alles is maakbaar. En als je het niet maakt, ben je niet geslaagd. Annet begon zich steeds meer te berusten in haar lot. ‘Misschien is mijn doel in het leven wel iets anders dan het grootbrengen van kinderen. Misschien vervul ik de moederrol nu al op zoveel andere manieren en moet ik me juist veel meer op mezelf gaan richten.’ Annet gaat op zoek. De wijde wereld in. En Marjelle? Marjelle gaat eens goed nadenken over het gesprek dat ze met Annet heeft gehad.

geplaatst door Marjelle - 6205 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl