Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

donderdag 3 juni 2010

Schipbreuk

In de film `Cast away' speelt Tom Hanks de enig overlevende van een vliegtuigcrash.

Bij nacht en ontij dobbert hij in een vlot op de oceaan. Het laatste shot voor hij het bewustzijn verliest, toont hoe zijn vlot door een immense golf wordt opgetild. Het beeld zoomt langzaam uit tot het nog slechts zichtbaar is als een door storm en regen gegeselde stip in een watermassa op drift.
Als hij weer bij kennis komt, vindt hij zichzelf terug op het strand van een onbewoond eiland waar hij moet zien te overleven.

`Schipbreuk lijden' wordt niet voor niets gebruikt als metafoor voor een eindigende relatie.
De golf die je meeneemt, scheidt je van het vertrouwde en geliefde, terwijl het aanspoelen op het strand het begin markeert van een periode waarin alles weer opnieuw uitgevonden moet worden.

Is het land eenmaal bereikt, dan is dat barmhartig, want maakt dat afleiding gevonden wordt in vragen van levensbelang over voeding, beschutting, kleding, terwijl het verleden in het onderbewuste kan afdalen.
De overtreffende trap bestaat uit het bij bewustzijn blijven tussen het moment van schipbreuk en ontwaken op het strand; te moeten ervaren hoe je scheepje tussentijds keer op keer meegenomen wordt door het water zonder dat je iets anders te doen staat dan hopen dat het op de top van een golf niet door de bliksem wordt gevierendeeld.

Dat is het geval wanneer je (ex)geliefde niet uit je blikveld wil verdwijnen, omdat die bijv. een vooraanstaande rol in de media speelt.
Het is een bizarre en onprettige ervaring om ongevraagd, onwederkerig en onontkoombaar te worden herinnerd aan de ander door het blijven van een stem en een gezicht.
Terwijl iemand gewoonlijk op natuurlijke wijze omtrek verliest en in de vergetelheid verdwijnt om later als het verlies is ingekapseld als herinnering misschien weer mooi tot leven te komen, is een publiek persoon als een zee die haar prooi maar moeizaam prijsgeeft. Het land komt uiteindelijk wel in zicht, maar tenkoste van veel ontberingen en inspanning.

geplaatst door Elias2 - 4730 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl