Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 18 oktober 2010

Credo

"Geloof jij nou echt hierin, Kijker?" vraagt een correspondentiemaatje me. In het ontmoeten van De Grote Liefde via het internet? Tijd voor een credo.

Ja, ik geloof. Ik geloof dat het internet kan helpen om vanalles te vinden - ik gebruikte het inmiddels voor het vinden van mijn werk, mijn huis, mijn tuinstoelen, van muziek die ik mooi vind, de fotolenzen waarmee ik fotografeer en de flickr-vrienden die mijn foto's leuk vinden om te zien. Ik vond via het internet documenten om mijn werk mee te doen, vind er poezie. Het internet heeft het veel makkelijker gemaakt om specifiek te vinden waarnaar ik op zoek ben. En daarom geloof ik ook dat het mogelijk is om via internet die ene persoon te vinden om wie je wilt gaan geven. De moeder van mijn dochter vond ik er ook. En dat dat misliep, heeft niks met internet te maken.

Ja, ik geloof. Ik geloof dat het mogelijk is om verknocht te raken aan iemand van wie je nog niet alle (mooie of minder mooie) eigenschappen hebt gezien. En er is niet eens zoveel voor nodig. Althans: als je "openstellen voor" niet zo heel veel vindt. Ik vind dat wel veel, maar het kost me inmiddels minder moeite omdat ik heb gemerkt dat er weinig zo verrijkend is als je werkelijk openstellen voor de schoonheid van andere mensen. En hun kleine dingetjes. Misschien drink ik mijn koffie wel heel anders dan jij. Misschien ga jij mijn koffie ook wel lekker vinden. En ik die van jou. Dan hebben we allebei iets toegevoegd aan ons spectrum.

Ja, ik geloof. Ik geloof dat het mogelijk is om vanuit een open instelling vreemden tegemoet te treden. Makkelijk is dat niet. Er is verdriet in mijn leven geweest, dingen waar ik minder trots op ben. Iemand toelaten betekent ook accepteren dat die iemand in je prijzenkast gaat rondneuzen. Mijn leven was geen zegetocht, in mijn kast staan niet alleen trofeeŽn. Wel staan er vaantjes van de diverse ontdekkingstochten waaraan ik heb meegedaan. De mooiste trofee die er wel staat, is het handje van een klein meisje dat mijn hand zoekt als ze verlegen is. Of als ze wil rennen, of worden opgetild. Of gewoon. En daar ben ik ontzettend trots op. Wat is jouw mooiste trofee?

Ja, ik geloof. Ik geloof dat het internet kan helpen om daadwerkelijk belangstelling voor iemand te ontwikkelen. Informatie uitwisselen is daarbij nodig. Mailen is - net als de brief, een telefoongesprek of een real-life-ontmoeting - daarvoor een medium. Een gemankeerd medium, dat wel. Wie mijn teksten leest, leest ze met zijn eigen stem aan zichzelf voor. Niet mijn, maar jouw klemtonen liggen in mijn tekst. Dat geeft niet, maar het is goed om je te blijven afvragen: lees ik wat de ander schrijft, of lees ik wat ik graag wil lezen? Is iemand die mijn muzieksmaak afkraakt, me speels aan het uitdagen of het serieus met me oneens? Of allebei?
Nog een manco: als ik zou stotteren zou je dat niet aan de tekst zien. En je weet niet - je kent me immers niet - wanneer ik iets plagerig zeg en wanneer serieus. Als je met mij zou skype-kletsen weet je wat meer: dan weet je wel hoe mijn stem klinkt, of ik stotter en hoe ik bij mijn woorden kijk. Maar ook dat is gemankeerd: dan weet je nog niet hoe ik ruik, en hoe je je voelt in mijn buurt. En hoe het voor jou voelt als ik bij jou op de bank zit.
Dus. Elke vorm van informatieuitwisseling zegt iets, maar het zegt niet alles. Het zegt iets anders dan een real-life ontmoeting, in sommige opzichten juist meer. Als je mij in een discotheek zou ontmoeten (of aan de Costa del Sol, het Vondelpark, of in tram zeven) zou je weer andere dingen niet weten. Je zou mijn oogopslag hebben gezien, maar niet weten wat ik heb beleefd. Dan weet je nog niet hoe ik denk, terwijl je dat via de mail wel zou kunnen ontdekken.

Ja, ik geloof in internetdaten. Het belangrijkste is dat ik erin geloof omdat het een manier is van je lot in eigen handen nemen. Je stelt jezelf een doel, en doet daar iets mee. Dat werkt. Is je doel "nieuwe mensen ontmoeten"? Prima, leef je uit en je zult ze ontmoeten. Wil je snelle dates met weinig diepgang? Dan is dat wat je zult vinden. En ook dat is goed. Wil je diepgang? Is ook te vinden. Natuurlijk vind je ook dingen waar je niet gelukkig mee zult zijn. Schatgravers krijgen vieze handen. Je zult jezelf bezeren. Ook dat risico bestaat. Maar van pijn leer je meer dan van de angst voor pijn.

Cruciaal is wel dit: als je je prettig voelt, vind je de mooiste dingen. Van internetdaten zul je niet gelukkig worden als je het niet in de basis al was. Niemand anders dan jij kan jou geluk bepalen.

Ja, ik weet: er zijn labbekakken, mispunten, miezemuizen, etterbakken, zuurpruimen en chagrijnen. Natuurlijk zijn er mensen die misbruik willen maken van je mooie bedoelingen, ja, er zijn mensen met andere doelen dan jij. Die vind je in het echte leven, dus die vind je ook hier. Natuurlijk vind ook ik dat je daar voorzichtig mee moet zijn. Net als in het echte leven moet je stevig in je schoenen staan, en je blijven afvragen of datgene wat gebeurt, in lijn is met wat je zelf wilt dat er gebeurt.

Ik heb hier mooie mensen ontmoet. Lieve vrouwen, met soms indringende verhalen en soms heerlijke idealen. Ik vond hier voor mezelf - als belangrijkste winst - de bevestiging dat vertrouwen loont. Dat mensen de moeite waard zijn, ook al heb ik de meeste liever niet dagelijks om me heen. En de bevestiging dat het leven heerlijk is om te leven en te beleven.

Al deze dingen had ik al bedacht, een paar weken geleden. Ik vertelde er op deze manier over aan mijn vrienden, en liet ze zo begrijpen waarom ik dit deed. En waarom het voor mij zo goed voelde om via internet contacten aan te gaan, ook al waren die kwetsbaar, verliepen dingen soms pijnlijk of anders dan gehoopt.

En toen kwam ik mijn liefde tegen. En zij mij. Met behulp van deze site. En wat wij denkers ook bedenken, er is geen moment van twijfel.

Dus ja. Misschien ben ik naief
Maar ik geloof, ik hoop
en ik heb lief

geplaatst door Kijker - 6555 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl