Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 22 mei 2011

Kost en/of inwoning

Het is al een poosje aan de gang, activiteit gesignaleerd in de schuur.
Wat vaker dan normaal zie ik mijn wintervriendje het roodborstje in de weer met blaadjes in zijn snaveltje. In en uit vliegen door de deur van de schuur.
Zijn of haar postuur is anders, slanker. Het winterbolletje is nu een rank vogeltje, maar wel met een rood borstje en pikzwarte kraaloogjes.

Nieuwsgierig geworden ga ik op zoek naar de bouwplaats. Het is even zoeken, maar de hoop bladeren op de grond wijst me al snel de locatie. Op de opgevouwen party tent. Deze partytent wordt alleen en uitsluitend gebruikt door de buren als ze een feestje hebben, en staat wat slordig opgerold in de hoek van de schuur. Dat had “Robin” , want we waren inmiddels een beetje van elkaar gaan houden en daar past een naam bij, als plek voor zijn liefdesnestje gekozen. Dapper hoor, want iedere keer stortte het gammele bouwsel in en lag als een hoopje vuil op de grond. Voor eitjes en kleintjes is een steviger ondergrond nodig.

Na verloop van tijd zag onze Robin dat ook in en begon hij opnieuw, ditmaal op de hark en schoffel. Gelukkig had ik ze nog niet nodig gehad en kreeg hij permissie tot verder bouwen. En dat deed hij, alles kon hij gebruiken, kokosvezels uit een “hanging basket”, wederom dood blad, stukjes krant, bonnetjes van de supermarkt en kleine stukjes plastic. Min of meer gestabiliseerd bleef het bouwsel redelijk op zijn plek. Af en toe kwamen we elkaar tegen in de schuur, op de trapper van mijn fiets keek hij me recht in mijn gezicht aan, later vanuit zijn nestje,vlak onder het dak. Na een korte begroeting steekt hij zijn kopje ophoog en kijk ik wederom in die fel zwarte oogjes.
Er gaan dagen en voor mijn gevoel zelfs weken voorbij en net als ik denk dat de poging toch mislukt is, zie ik weer een kopje, deze keer met pluis op het koppie, jonkies!

De aanvliegroutes worden uitgebreid, was het eerst aansluitend via de tuinafscheiding door het bovenlicht, nu wordt er ook bovenlangs de tuindeur gevlogen. Positie kiezend in de boom achter het huis, luid kwetterend,om de omgeving goed in de gaten te kunnen houden. De routes worden intensief gebruikt. In de schuur vind ik steeds meer poepjes, op de barbecue, in mijn fietstas en eigenlijk wil ik niet weten waar allemaal nog meer. Maar het gaat helemaal goed komen. Ik heb er alle vertrouwen in.
Intussen heeft een setje merels hun intrek genomen in de boerenhortensia en is daar begonnen met een nest. Er wordt direct vanaf het hek de hortensia binnengevlogen. Geen omtrekkende bewegingen zijn er blijkbaar nodig.

Nu gun ik ieder zijn of haar geluk, maar de merels hebben duidelijk minder fatsoen. Het vrouwtje van twee tuinen verderop heb ik al eens aangesproken op haar gedrag, ze steelt namelijk kattenvoer. Behalve dat ik het erg brutaal vind, ben ik mening dat ze haar kuikens moet opvoeden met zelfgevangen wormpjes. Anders denken de kuikens dat het normaal is om kattenvoer te eten en kunnen ze later hun eigen jongen niet goed (op)voeden. Ze kan het overigens goed, zelf wormpjes en kevers vangen. En blijkbaar heeft ze toch wel iets begrepen van mijn betoog, ik vond in het bakje een opgedroogd wormpje en een dode oorwurm, ongetwijfeld heeft ze dat geruild voor een brokje. Mevrouw merel uit mijn tuin, heeft wel gekwetterd met haar buurvrouw, want ook zij doet haar boodschappen uit het voerbakje en als aanvulling op dit dieet is ze ook begonnen aan mijn aardbeien. Gelukkig heeft de slager ook lekkere aardbeien. Ze glipt zelfs snel naar binnen als ik de keukendeur op een kiertje laat staan omdat ik toch maar even iets moet pakken uit de schuur.
Op zich is het bijzonder dat er zoveel vogels domicilie kiezen in mijn achtertuin,formaat postzegel. Zeker omdat er katten in de directe omgeving zijn. Ja, ik heb katten, twee broers, allebei ex, maar deze mogen blijven. Het zijn al heren op leeftijd en ze hebben hun rust hard nodig, en daarom duurde het even voor ze de activiteiten hebben opgemerkt, maar dan is hun belangstelling ook gewekt. Ze kiezen stelling op de grond net onder het nest en gaan zitten wachten en kijken. Strak omhoog en dat kunnen ze heel lang volhouden. Nu ben ik best aan ze gehecht, maar ik vermoed toch een ander soort belangstelling . Die van een kort en meedogenloos vermaak. Voor Robin en haar kroost wordt het ook een beetje spannend. Er wordt om actie gevraagd, de heren mogen alleen onder toezicht nog de tuin in.

Naast het prille geluk was er ook een drama gebeurd en niet eens door de katten. Het gaat me een beetje ver om de schuld bij mezelf te leggen, maar toch.
Wat is er gebeurd?
Het bakje voor groenafval had ik geleegd en weggezet met een laag water om te weken. Later, toen ik het om wilde spoelen, dreef er een dood, net uitgevlogen koolmeesje in, alleen nat op zijn buikje. Als ik het gezien had, had ik hem er makkelijk uit kunnen halen. Zijn eerste vlucht is in de groenbak geŽindigd. En ik was niet eens op de hoogte van een nestje koolmeesjes in mijn tuin. Het wrange is dat ik hem vond, net nadat ik een nog kortlopende relatie had afgebroken, het voelde wel erg symbolisch, een nieuw leven in de kiem gesmoord en een verbroken relatie op dezelfde middag. Emotioneel toch wel uit balans wilde ik deze kleine tragedie even delen met een ander. Het vogel lijfje heb ik teder uit het water getild, toch even gekeken of er niets meer gedaan kon worden en hem vervolgens aan mijn jongste dochter laten zien. Die begon heel hard te lachen, voornamelijk vanwege de dramatische manier waarop ik hem liet zien. Ze vond het ook heel erg, maar had vooral met mij te doen. Het lijkje heb ik daarna toevertrouwd aan de biobak, geen passende woorden kunnen vinden bij het afscheid.

In een hoekje van mijn geheugen moet ik even denken aan de kanariegele kanarie midden op de parkeerplaats en de kikker op mijn tuinpad. Waarom overkomt mij dit altijd?

geplaatst door Felien - 4745 keer gelezen

beoordeeld 3.2/5 (5 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl