Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 28 oktober 2011

Het Romantisch Misverstand

Dit nieuwe boek van Jan Drost gaat over alle romantische idealen, door hem aangeduid als romantische misverstanden.

Als er ergens hoop, verwachtingen en idealen zijn, dan is het in liefde.
En als er ergens wanhoop, ellende en misverstanden zijn, dan is het ook in liefde.
Liefdesrelaties kan je als een heftige, intense manier van leven zien, doordat alle geluk en ongeluk, alle vragen en problemen van het leven in een of andere vorm terugkomen in liefdesrelaties.

In dit boek wordt aandacht besteed aan verschillende onderwerpen die op liefde betrekking hebben, zoals verliefdheid, romantiek, verwachtingen, verbeelding, jaloezie, macht, bezit, egoÔsme, vrijheid, schoonheid en sex.

Daarbij wordt een koppeling gemaakt van enerzijds ideeŽn van filosofen, zoals Nietzsche, Rousseau, Stendhal en Schopenhauer en cultuuruitingen als romans, films, poŽzie en muziek en anderzijds onze relaties en gedachten en gesprekken, kortom wat ons dagelijks omringt.

De schrijver geeft aan tot het schrijven van dit boek te zijn gekomen, omdat er meer manieren zijn om over liefde te denken dan onze cultuur ons over het algemeen aanreikt.

De kans is groot dat de lezer nu opmerkt, maar liefde is toch voelen?
Als dit zo zou zijn , dan zijn liefde en filosofie elkaars tegenpolen.
In de filosofie wordt nagedacht.

Volgens de schrijver komt deze achterdocht ten opzichte van het denken voort uit het feit dat veel mensen denken opvatten als een teken van twijfel en dat liefde spontaan moet zijn, liefde is gevoel, daar moet je niet over nadenken.

Je hoort en leest het dagelijks, 'Je moet je gevoel volgen' maar als ik bij mezelf te rade ga bemerk ik daar vaak meerdere gevoelens, sommige van die gevoelens kunnen zelfs tegenstrijdig zijn, dus het maakt wel degelijk uit welke richting ik kies.
Ook zijn niet alle gevoelens even betrouwbaar als richtingaanwijzer.
Neem het onderscheid tussen de korte- en langetermijngevoelens.

Stel, je relatie zit al enkele maanden in een ernstige dip, je weet, je hoopt dat het na de nodige goeie gesprekken weer helemaal goed komt, maar de tijd voor die gesprekken ontbreekt even, het komt wel, het komt wel, maar de maanden verstrijken en het wordt er niet gezelliger op.
Je gaat de intimiteit en alles wat bij een goeie relatie hoort missen, dan kom je iemand tegen die jou net datgene biedt wat je nodig hebt, je twijfelt, je weet, van het een komt het ander, maar het voelt zo goed en je gevoel moet je volgen, weet je wel, dus...vreemdgaan, paar keer, als in een roes.

Dan kom je weer tot je positieven, je maakt er gelijk een eind aan, want jeetje, wat heb je gedaan, je wilt je partner absoluut niet kwijt, je vertelt wat er gebeurd is of de ander komt er via via achter, maakt ook niet uit, de kans is groot dat er heel veel schade is aangericht, je ziet het dagelijks om je heen gebeuren.

Het is verleidelijk te denken dat we slechts ons gevoel hoeven te volgen om liefde en geluk te vinden, maar ons gevoel kan er ook naast zitten.
Gevoelens kunnen ook voortkomen uit gedachten, die ondoordacht of onjuist zijn.
Romantisch of niet, er zal gedacht moeten worden, of vergeleken of afgewogen, er zal beheerst moeten worden.
Denken en voelen hangen nauw samen.

Voor mensen die blijven volhouden dat liefde een kwestie van niet nadenken is, zou ik willen variŽren op een bekende uitspraak van Schopenhauer:
Wat moeten zij weinig te voelen hebben gehad, dat zij zo weinig hoefden te denken.

geplaatst door Laura - 8832 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl