Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 3 oktober 2011

Ik heb jou door

Ergens in het grijze tussengebied tussen 'recent' en 'lang geleden' had ik een date met iemand die een ik-heb-jou-door-mens bleek te zijn. De naam zegt natuurlijk al veel, maar wie desondanks nog niet weet waarover ik spreek, nodig ik van harte uit om verder te lezen. En eeeeh, waar 'hij' staat kun je ook 'zij' lezen. Ik kan daarover meespreken.

De ik-heb-jou-door(IHJD)-mens heeft een onbedwingbare, beter gezegd dwangmatige neiging om anderen te ontmaskeren. Hij meent de ander altijd 'door te hebben'. Daarbij richt de IHJD-mens zich voornamelijk op eigenschappen die traditioneel voor 'slecht'doorgaan. Vul zelf maar in wat daaronder valt.

De IHJD-mens is altijd op zoek naar de motieven achter het gedrag van de ander, maar vindt deze pas boeiend als ze vallen onder noemers als 'onzekerheid', 'eenzaamheid' en 'boosheid'. Moed en zelfvertrouwen zijn niet interessant voor de IHJD-mens, aangezien deze eigenschappen geen grond zijn om de ander van zijn voetstuk te stoten, iets wat de IHJD-mens het liefste doet. Eigenlijk ziet de IHJD-mens met zijn duik in de geest van de ander alleen een spiegelbeeld van zichzelf. Maar dat zal hij nooit toegeven.

Hoe herken je de IHJD-mens? Naast zijn smalende, triomfantelijke blik maken zijn uitspraken hem herkenbaar. Als eerste noemen we uiteraard die waaraan hij zijn bijnaam te danken heeft. Andere typische IHJD-zinnen zijn 'Jij doet....alleen maar om...', of 'Daar komt je ware aard boven'. De IHJD-mens is de koning van de jij-bak, een op de persoon gerichte uitspraak, die het gesprek zo goed als dood legt.

Ik had dus een date met een IHJD-mens. We kenden elkaar niet via een datingsite, maar via een forum. Wel een internetdate dus, maar dan op een andere manier. De date was in een café. Ik had gelijk al een slecht gevoel. Ze was klein en had een hoge, snerpende stem. Ze was het type lerares Frans, tenminste het type 'mijn oude leraressen Frans' (is dit kenmerkend voor álle leraressen Frans? Hoe zijn jullie ervaringen?). Ik ben cynisch over het bestaan van aura's, maar als ze echt bestaan staat bij haar het 'Ik ben een chagrijnig zeikwijf' er waarschijnlijk met grote letters in gegrafeerd.

Zij bestelde thee, ik bier. Daar ging het al mis. Ze keek naar mijn glas alsof er bloed in zat. "Dus jij denkt hier een zuippartij van te maken?", vroeg ze. Ik was nog zoekende. Was dit een grapje? Ik antwoordde naar waarheid. Ik had gewoon trek in een witbiertje.

Ze keek me bijzonder wantrouwend aan. Het gesprek ging allerlei kanten op en eindigde steevast in een op de man gerichte opmerking. "Vind je niet dat je een beetje een jongetje bent gebleven?"(Ja, dus?????????) "Jij wilt gewoon contact maken met mensen!" (Jij dan niet? Wat doe je hier dan?). "Jij moet wat van je leven gaan maken" (Dit is IHJD-mensjargon voor "Jij doet iets wat mij niet boeit, dus is het verkeerd"). Mijn IHJD-date haalde vervolgens haar stokpaardje van stal: de Happinez-oneliner. Ze gooide deze als ware verbale projectielen in de strijd. "JIJ BENT NIET GEAARD!!!" Nee, dat ben ik niet, ouwe heks, ik ben nl geen fucking stopcontact. "JIJ HEBT GEEN BALANS IN JE ENERGIEBANEN, IK VOEL DAT SOORT DINGEN!!!!!!!!"

Na drie kwartier preken (letterlijk met de opgeheven vinger!) had de vrouw mij helemaal door. En wat wist ze nu van mij? Dingen waarvoor ik mij absoluut niet schaam, die ik net zo goed in een gezellige sfeer durf te zeggen tegen een date die wel leuk is. Ze wist dingen die helemaal niet schandelijk zijn, maar die zij toch maar triomfantelijk boven had gehaald. Ze had me van een voetstuk gestoten. Een voetstuk dat weliswaar alleen in haar hoofd bestond, maar toch.

Ze zei dat ze na haar kop thee ging, dat het 'energetisch niet goed voor haar was nog langer bij mij te blijven.' Ik ging even naar de WC. Onderweg zag ik dat er nog een zijuitgang van het café was. Staand door de pisbak ontstond het idee. Op de terugweg sloeg ik zijwaarts de kroeg uit en liet de onbetaalde rekening aan mijn IHJDate. Dag, gefrustreerde amateurpsychologe, tot nooit meer ziens. Ik hoop dat je hierdoor voldoende geld hebt overgehouden voor de therapie die je best wel eens kan gebruiken....


geplaatst door Tweez - 5679 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl