Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 19 oktober 2011

Koei op tafel

Op de markt, op weg maar het taleninstituut in het hartje van de oude Incastad Cusco in Peru zag ik ze voor het eerst, een soort kleine geroosterde speenvarkentjes leek het wel, in grote aantallen.
Na de les vertel ik aan de professora dat ik zoveel van die diertjes bij de eetstalletjes gezien had, het leken heel kleine varkentjes maar dat waren het toch niet? Enthousiast begint ze te vertellen dat het ‘cuy’ is, spreek uit ‘koei’, een exquise lekkernij die speciaal gegeten wordt op de religieuze feestdag die het vandaag is. Ik moet het beslist proberen want het is heel erg lekker verzekert ze me. Ik zeg haar dat ik erover zal denken want ik had er op de een of andere manier een beetje onbestemd gevoel bij, al wist ik niet waarom. Misschien omdat ik bij de eerste aanblik even had gedacht dat het grote ratten waren of misschien wel vleermuizen, daar hadden ze ook wel iets van weg en tenslotte wordt er van alles gegeten in verre vreemde landen. In de pauze wandel ik door de stad, het is er gezellig druk, festiviteiten, optochten, muziek en dans in die prachtige karakteristieke Zuid-Amerikaanse felgekleurde klederdrachten. Uitbundig feestgedruis en overal zie je de uitgelaten Cuscoërs op de terrasjes zitten met bijna allemaal met zo’n feestbeestje op het bord voor zich. Ik blijf me maar afvragen wat het toch kan zijn, konijn, haas? Ik kom er niet uit. Na de conversatielessen in de middag loop ik naar mijn tijdelijke ‘thuis’ bij het gastgezin in een mooie, hoog gelegen buitenwijk.
Overal kom ik ze weer tegen op pleinen en in straten, nu aan stokken gestoken gegrild en klaar om als een ferme kippenbout afgekloven te worden. Ik informeer er bij een autochtone inwoner naar, wijzend op die overmaatse satés.
“Cuy natuurlijk” zegt hij. Ja, dat wist ik al. Van zijn nadere uiteenzetting over de aard van de lekkernij mis ik net de essentie door mijn gebrekkige kennis van zijn taal.

Als ik even later mijn kosthuis binnenkom vraagt mijn ‘fostermother voor drie weken’ terwijl ze me vol verwachting aankijkt, of ik al cuy gegeten heb. Ik moet ontkennen maar vraag haar wat het nou eigenlijk is. “Guinea pig!” roept ze stralend. Guinea pig? Huuuh? Wat was dat ook al weer? Hadden mijn neefjes vroeger niet een Guinees biggetje? Hamster? Nee, marmot? Ook niet. Cavia! Ach, ja nu ze het zegt.

Hmm, ziet er eigenlijk best wel lekker uit op de feestelijk gedekte tafel zo te midden van de gebakken aardappeltjes, met kaas gevulde jalapeñopepers en kleine maïskolfjes. Nu maar even niet hypocriet zijn, tenslotte verschalken wij met kerstmis ook wel eens een hazen of konijnenboutje en dat was kort daarvoor ook nog zo'n schattig huisdiertje. Aanschuiven dus en eten wat de pot schaft: Koei.


geplaatst door Petronus - 5360 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl