Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 7 november 2011

Bezinning

Maandagmiddag, vijf uur. Fronsend en met een gebrek aan tijdsbesef word ik wakker. De avondschemer verlicht mijn kamer door het dakraam met openstaande gordijnen. De rechter zijkant van mijn lange haar staat als een antenne omhoog, waarschijnlijk heb ik op die kant geslapen. Ik voel me goed, maar iets in me fluistert dat ik dat voor dat ik ging slapen niet deed. Dan schiet het me te binnen: oma is overleden.

De oma in kwestie passeerde deze zomer de 92 jaar. In je achterhoofd weet je dan ook wel dat het onvermijdelijk is dat zij, alle optimistische verjaardagspraatjes ten spijt, misschien de 120 wel eens niet zou kunnen halen. Maar in het dagelijks leven filter je dit soort gedachtes gemakkelijk weg. Als je je druk zou moeten maken om wat er allemaal met mensen in je omgeving kan gebeuren trek je op een gegeven moment de haren uit je hoofd. Dat is ook geen leven. En dat is nu juist wat we zo graag willen – leven.

Waarschijnlijk ben ik gezegend met het feit dat ik op mijn zevenentwintigste pas twee keer een overlijden in mijn directe kring heb meegemaakt. Maar met dit geringe gebrek aan 'ervaring' had ik dus ook nooit gedacht dat het overlijden van een grootouder zo'n grote indruk zou maken. Waarschijnlijk is mijn huidige preoccupatie met het ophalen aan herinneringen, het bezoeken van plaatsen waar mijn oma graag kwam en het (her)overwegen van de zin van het leven een gezond aspect van rouwverwerking. Maar lastig is het zeer zeker, als er van je wordt verwacht dat je de draad twee dagen na de plechtigheid weer oppakt en het gewone leven weer verder gaat alsof er niets is veranderd.

Het overlijden van een naaste, of deze nu 40 of hoogbejaard is, is altijd plotseling en brengt je even uit de running. Het geeft een moment van bezinning; een strenge les die je goed doet beseffen dat je niet alles maar voor lief neemt en dat het geven van steun en (jawel!) liefde aan anderen zoveel belangrijker is dan de hoge benzineprijs of de baan die goed betaalt maar waarvan je niet meer weet hoe je er in bent gerold.

Ik had me voorgenomen geen clichés uit de kast te trekken, maar ze bestaan waarschijnlijk niet voor niets: nu is de enige tijd die je echt hebt en het is je eigen keus en verantwoordelijkheid die naar goed geweten te benutten. Jammer dat we ons dat maar zo sporadisch beseffen.

geplaatst door Flamenca - 4709 keer gelezen

beoordeeld 3.77/5 (13 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl