Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 15 januari 2012

Communicatie

In het intermenselijk contact is communicatie essentieel. Communicatie bestaat uit tenminste twee partijen, de zender, en de ontvanger. In het dagelijks leven gaat communicatie vaak goed, omdat zelfs als iets verkeerd wordt gezegd, of verkeerd ontvangen, de communicatie uit veel meer bestaat dan alleen het gesproken woord. Handgebaren, uitdrukking, lichaamstaal dragen allemaal bij aan de communicatie, en zorgen ervoor dat we ons niet hoeven te behelpen met alleen de woorden die gebruikt zijn.

Bij een telefoongesprek ontbreken al heel veel vormen van ondersteuning van de communicatie, maar door stemgebruik en geluiden die geen woorden zijn (lachen, snuiven, keel schrapen) kan er toch veel aan de gesproken woorden toegevoegd worden die ervoor zorgen dat de begrijpelijkheid toeneemt.

Bij e-mail is er alleen maar het woord om de boodschap over te brengen. Vrijwel gestript van alle mogelijkheden om betekenis aan de woorden mee te geven geldt het als het summum van communicatie. Nou, niet dus!

In het bedrijfsleven (en ongetwijfeld bij de overheid ook) wordt daarom de regel gehanteerd dat er bij emotie niet gemaild mag worden. Ben je boos dat je collega nog steeds die gegevens niet heeft aangeleverd, pak dan de telefoon of stap er even op af, bij het gebruik van e-mail is het gevaar van escalatie te groot.

Op een datingsite moet de communicatie echter in eerste instantie per e-mail plaatsvinden. Over emoties gesproken!
In de praktijk blijkt het inderdaad te makkelijk om te struikelen bij de e-mail conversatie. Ieder woordje wordt op een goudschaaltje gewogen, wat zal dit bij haar losmaken, ben ik niet te formeel, en niet te vrijpostig?

Een aantal mailtjes worden over en weer gezonden, alles lijkt goed te gaan, tot er opeens een verkilling optreedt. Wat heb ik verkeerd gedaan? De mailtjes worden er nog eens op nagelezen, en niets te vinden.
Dan maar vragen wat er verkeerd gegaan is, en of er nog iets aan gedaan kan worden. Dat is de druppel die de emmer doet overlopen, jij ongevoelige heipaal, je leest niet wat ik schrijf, als ik je dat nog uit moet leggen...

Dames, door genetica en opvoeding zijn jullie veel beter in communiceren dan wij hulpeloze mannen. Vergeef ons onze fouten, neem ons aan de hand, want we willen best leren om beter te communiceren.
Zolang we het niet beter kunnen, stap ook eens over een foutje heen, ga een kop koffie drinken, dan blijkt het toch allemaal nog best mee te vallen!

 


geplaatst door Robrdam - 4491 keer gelezen

beoordeeld 3.67/5 (9 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl