Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 6 februari 2012

Reeds ervaren

Déjà vu. Iedereen kent het wel. "Gek... Dit heb ik eerder meegemaakt". Je kan het herkennen als je ineens een bepaalde richting opkijkt, ineens iets in je gezichtsveld observeerd, het juiste geluid erbij, de juiste stemming... Het maakt niet uit wat het is maar ineens heb je een moment van herkenning en stokt je adem even. "hee...dat is appart, dit ken ik". Je gaat malen in je gedachte, maar kan geen moment bedenken waaneer dit heeft plaatsgevonden. Ervan uitgaande dat er een verklaring is voor dit herkenbaar verschijnsel. Het schijnt iets te maken hebben dat het signaal van onze ogen normaal gesproken eerst het bewustzijn van het brein binnen dringt, en daarna wordt opgeslagen in de hersenen en dat bij een déjà vu dit in omgekeerde volgorde gebeurd waardoor we ons ineens iets "herinneren". Ik wil met jullie eens een gedachtesprongetje maken. Stel nou, puur fylosofisch, dat iedereen een moment in zijn of haar leven overnieuw zou mogen doen. Dit mag eenmalig, hoewel dit nooit is te controleren, want als je er gebruik van hebt gemaakt ga je terug naar een punt uit je verleden en weet je niet meer of je het gedaan hebt... Any how, het kan wellicht oneindig vaak. Kies zelf maar wat je wilt. Het blijf een gedachte experiment, dus het kan. Tijdreizen. Bijna ieder profiel hier op match4me houd van reizen, dus tijdreizen vinden jullie ook vast leuk. Kom mee, ik neem jullie mee op een gedachte reis. Een leuk gedachten experimentje. Laat jullie creativiteit de loop, koop een kaartje bij mij en ga mee.

Welkom. Leuk dat jullie een kaartje hebben gekocht en toch gekomen zijn. Ik wil eerst dat jullie nadenken over het volgende: Wat zou je kiezen? Hoeveel minuten, uren, dagen, maanden of jaren wil je terug om alles vanaf dat moment opnieuw te beleven? De gedachte die je tot nu toe hebt opgedaan raak je kwijt. Dus bedenk je goed: Wil je alles wat je tot nu toe hebt ervaren opgeven tot het tijdsmoment dat je kiest?

Tja... het klinkt leuk dat tijdreizen, maar ik denk niet dat je het zou moeten willen. Ook al had je de keus. Zou het leven echt beter worden als je de tijd kon terug draaien? Het speelt al enige tijd door mijn hoofd: Wat als... Die gedachte kronkels... Het leven zit zo in elkaar dat een kleine gebeurtenis kan uitgroeien tot iets groots, moois of ellendigs. Ik las laatst in een artikel een stukje over chaos theorie. Een vlinder kan met het wapperen van zijn vleugels een grote orkaan tot gevolg hebben. Alles heeft te maken met de toestand op dat moment en de actie die een reactie tot gevolg heeft. Gooi een kiezel in het water en de stroom zal anders lopen. Zo kan iedereen iets kleins bijdragen in deze wereld, wat grote gevolgen kan hebben. Actie = reactie. Ook hier kan het gevolg mooi, ellendig of verdriet brengen. Dat is het leven. Moeilijk te sturen, soms goed te accepteren, soms niet, en soms niet te begrijpen. We hebben keuzes die we kunnen maken, en soms is die keuze goed te overzien, maar soms is de keuze net het ene briesje van die kleine vlinder. Wat als... Zijn de dingen in het leven voorgeschreven? Wordt je automatisch in de juiste richting geduwd? Zijn we programeerbaar? Zo voelt het bij mij af en toe wel. Als ik nu terug kijk zie ik veel dynamiek, maar kijk ik met een goed gevoel terug. Op dit soort momenten kan ik dankbaar zijn voor alles wat ik heb mogen meemaken. Niet alles is te voorspellen en te sturen. Het lot, mijn eindpunt, of wat dan ook staat wellicht vast, maar de weg daarnaartoe is net zo onbekend als het eindpunt waar ik zal eindigen. Sommige mensen geloven dat het eindpunt een mooie plaats in het niet aardse leven is. Kan... Mijn streven is dat het niet aardse in de gedachtes van andere mensen blijft voortleven, en ik een mooie bijdrage aan deze aardkloof heb mogen leveren. Hopelijk heb ik nog heel wat bijdrages aan mens en aard toe te voegen!

Toch nog even terug naar de chaos theorie en de vlinder. Stel nou dat die ene vlinder op het juiste moment, het juiste tijdstip en juiste snelheid zijn vleugels wappert en dat de status van het aardse model op dat moment dusdanig is dat het inderdaad een orkaan wordt. Stel nu dat we deze zelfde vlinder weer terug sturen naar het verleden, en pas een fractie van een seconde laten wapperen met zijn vleugels. Resultaat: nul komma en een beetje. Geen orkaan, niets. Projecteer dit nou eens op onze gedachte sprong... Stel, om wat voor reden dan ook, dat je terug wilt naar een bepaald tijdstip. Je leven zal er vermoedelijk heel ander gaan uitzien. Je maakt nieuwe dingen mee, en elke kleine beweging die je voor een tweede keer doet zal net iets anders zijn dan dat je in de toekomst gedaan hebt. Net die ene glimlach van je partner uit de toekomst gemist, net die ene blik niet gezien van die mooie vrouw aan de bar. Je keek de andere kant op en zag dat een andere vrouw je zat aan te staren. Ze lacht naar je. Je hormonen maken van alles aan, je voelt je goed. Het eerste "wow, leuk!" momentje... Twee leuke vrouwen in een bar en je kiest onbewust voor de ander vergeleken met wat je in de toekomst deed. Vanaf dat moment maken de twee levens van de toekomstige jij en de naar het verleden gestuurde jij al een kleine schijnbeweging naar rechts. Bestaat er liefde op het eerste gezicht? Een kleine verandering met grote gevolgen. Andere vrouw, andere ervaringen, je ontwikkeld jezelf ander vanaf dat ene momentje de andere kant opkijken. Niets is meer hetzelfde. Liefde op het eerste gezicht? Absoluut. Maar ook op het tweede, derde, vierde... Het is maar net hoe je op dat moment met je vleugels wappert.

We moeten wisselen van onze dansleraar. Ik laat mijn dansmaatje los en kijk om mij heen. Een jonge vrouw loopt op mij af, ziet er leuk uit en vraagt nonverbaal bevestiging of ik haar nieuwe tijdelijke danspartner wil worden. Ze kijkt me aan, ik pak haar hand, en we dansen de Salsa. We klungelen wat, proberen het net geoefende danspasje in de praktijk te brengen. Ik stap op haar voet. Verkeerde praktische interpretatie. Een kleine fout met als gevolg dat ik nu aan het typen ben. Actie = reactie. We moeten lachen. Opeens die blik, bepaalde lach, en muziek op de achtergrond... Dit ken ik... Mijn adem stokt even, ik zie me denken. Déjà vu? Of heb ik in de toekomst besloten een kleie reis naar het verleden te maken... Heb ik ooit een relatie met deze vrouw gehad die begonnen is met deze dans? Hebben we ooit samen kinderen gehad... heb ik op mijn 80 levensjaar besloten mijzelf terug te sturen naar het verleden? Nee, onwaarschijnlijk. Dit is wel een hele gekke gedachte en ik draaf door... Laat ik het maar gewoon in het hier en nu houden. Ik denk aan mijn date ervaringen tot nu toe, en ik moet glimlachen. Tijd voor een nieuwe date: Deel vier alweer. Ben benieuwd ;-)


geplaatst door ThijsV - 5779 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl