Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
dinsdag 20 maart 2012

Naakte zelf

Sommige dingen zijn moeilijk in woorden te zeggen. Ik heb daar nooit last van. Voor mij zijn woorden juist de ontsluiting van de beleving zelf. Daar zit niks tussen. Niet eerst de beleving en dan de woorden. Dat is heerlijk. In de beleving zelf al spreken. Dat is: als de woorden zichzelf vinden. In de liefde al gekust hebben, in geraaktheid al gesproken hebben, in de boosheid al geuit hebben. Dan ben je echt. Dan ben je duidelijk. Dan ben je zichtbaar voor de ander. Naakt. Wat een rust. Weet je waar je aan toe bent. Weet de ander waar hij aan toe is. Wordt hij tenminste serieus genomen als iemand zo tegen hem doet. En niet als patient behandeld. Want dat gebeurt als iedereen maar met iedereen rekening houdt. Nee, jij kan wel voor jezelf opkomen. Dat hoef ik niet voor je te doen. Heerlijk, wat een vrijheid. Wat een contact. Wat een open communicatie. Wat een thuiskomen bij elkaar.

Helaas, de werkelijkheid is anders. Mensen houden zich allemaal in. “Pas op, anders word papa boos”. Totale ontkrachting natuurlijk. Alles op controle, bewaking, gefilterd en indirect. Dat heb je ook in de muziek. Van die gecontroleerde zangers. Daar harder, daar zachter, nu kopstem, daar rauw. Waar is de ziel?

Wat zit daar achter? Angst? Angst voor zichzelf? Angst voor een naakt zich tonen? Dan dus maar zonder contact. Dat is de keuze. Opgesloten in onszelf. Loerend naar de ander, die vanaf nu mijn vijand is. Die mij kan vernietigen. Tjee, ik zal wel gek zijn iets van mijn naakte zelf te tonen. Als ze dan zeggen dat het niks is, ben je helemaal de lul. Echt niet. Nee, dan maar in mijn doosje. In zelf verkozen eenzaamheid.

Het is ook nog eens gewoon onze cultuur. Een gepropageerde cultuur. Een venijnig calvinisme. Zijn we allemaal van doortrokken. Gelovig of niet. Eerst denken, dan doen, Zint eer ge begint. Eerst tot tien tellen. Wees verantwoordelijk. Oordeel niet te snel. Wees genuanceerd. Maar verdorie, wat is er lekkerder om heerlijk ongenuanceerd te zijn? Het er gewoon uit te gooien? Dan laat je een ander tenminste zien waar je staat, wat je raakt. Dat geeft toegang. Een heerlijkheid, als iemand dat doet. Geen rekening met je loopt te houden. Zich echt laat zien. Zodat ik zeker weet: dat is ie. Wat hij uit, dat is ie. Hoef ik nooit aan te twijfelen. Hoef ik nooit over na te denken. Wat een rust. Wat een schouder. Wat een steun. Wat een thuis. Weg opkropping, verdringing en wat al niet meer. Weg met die bron van een ontzettende hoop ellende. Alles wat niet mag, moet of hoort. Brrr. Wie verzint het. Nee, heerlijk laten stromen. Onverantwoordelijk kunnen zijn. Dàt is onze verantwoordelijkheid. Dat is geloven in onszelf.


geplaatst door Parlante - 6121 keer gelezen

beoordeeld 2.56/5 (16 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl