Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 30 juli 2012

Wonderen

Tegenwoordig ontgaat ons bijna niets meer. Via verschillende media worden we op de hoogte gehouden van grote en kleine gebeurtenissen in de wereld. We kunnen direct mee leven met het wel en wee van de BN-ers, zelfs als we geen flauw idee hebben wie de betreffende BN-er is. Iedere uitspraak, café bezoek, slippertje of vechtpartij in een VIP box is direct te volgen. En dan heb ik het nog alleen over de Nederlandse (nieuw)feitjes. Juist door de grote stroom informatie die ons dagelijks bereikt valt het me op dat we nog maar zelden over wonderen horen.

Komt het doordat de huidige techniek de wonderen ingehaald heeft of zijn we gewoon te cynisch geworden om er in te geloven? Natuurlijk, een zwangere maagd is met de huidige hulpmiddelen als IVF en reageerbuis bevruchting niet opzienbarend meer. Hoewel helaas nog veel mensen aan hun rolstoel gekluisterd zijn, bestaan er al mogelijkheden om door middel van elektrische prikkels sommige gehandicapte mensen een paar stappen te laten lopen. Zo oud als Methusalem worden we nog niet, maar de door de huidige kennis op het gebied van plastische chirurgie werd Patricia Paay de oudste playmate ooit. Het lijkt er op dat de techniek de wonderen heeft ingehaald, of dat we doordat we al zo veel hebben bereikt niet meer op een wonder zitten te wachten.

Toch bestaan ze volgens mij nog wel. Ieder jaar word ik daar bij een blik op de kalender weer aan herinnerd. Op de trouwdag van een bevriend echtpaar besef ik telkens weer dat wonderen echt bestaan. Ondanks dat ongeveer 1/3 van de huwelijken uitloopt op een scheiding, blijven zij trouw aan elkaar. Ik heb stellen die op het oog een harmonieus geheel vormden uit elkaar zien gaan om vervolgens te belanden in een bittere strijd om alles wat ze ooit lief was. Van dit stel kun je veel zeggen, maar niet dat ze op het oog een harmonieus geheel vormen. Als volgens hem iets zwart is, weet zij zonder te kijken zeker dat het wit moet zijn. Wil zij links af, dan gaat hij automatisch rechts af. Goed beschouwd is het zelfs al heel bijzonder dat ze zo veel jaar geleden beiden hetzelfde antwoord gaven aan de ambtenaar van de burgerlijke stand. Er waren wat onenigheden op die dag en tijdens de openingsdans had niet hij, maar zij de leiding. Toch zagen ze er stralend van geluk uit. Dat stralende is in de loop van de jaren iets doffer geworden. Toch twijfel ik er geen seconde aan dat ze nog heel veel van elkaar houden. Het wonder is dan ook niet dat ze nog samen zijn, het wonder is dat liefde kan zorgen dat meningsverschillen er niet toe doen. Dat zelfs als je geen harmonieus geheel lijkt te vormen door de liefde het leven met elkaar meer waarde heeft dan zonder elkaar.

Het stel doet me soms aan mijn ouders denken. Bij mijn ouders was de onenigheid minder extreem. Ik kan me echter geen enkele keer herinneren dat ik geen 2 versies van hetzelfde verhaal kreeg te horen. Soms zelfs terwijl ze het verhaal samen vertelden. Ze konden het maar zelden eens worden over hoe gebeurtenissen precies hadden plaatsgevonden. Af en toe konden ze ook heftig kibbelen samen. Mijn vader was regelmatig super eigenwijs en mijn moeder gewoon af en toe vreselijk dwars. Toch heb ik nooit aan hun liefde voor elkaar getwijfeld. De zekerheid over hun liefde werd alleen maar sterker toen mijn moeder gezondheidsproblemen kreeg. Bij iedere ziekenhuisopname leefde mijn vader van bezoek naar bezoek. Zo lang ze lopend patiënt was, bracht hij het grootste deel van de dag in het ziekenhuis door. De keren dat ze afhankelijk waren van de bezoekuren wilde hij geen minuut te laat komen. Als je met hem mee ging werd je opgejaagd. Snel, snel want zijn Cootje lag te wachten.

Kort na de eerste keer dat haar verteld werd dat ze waarschijnlijk nog maar kort te leven had, boog ze zich geheimzinnig naar me toe en fluisterde:"Voor je vader geldt, hoe ouder, hoe gekker. Vanmorgen pakte hij me beet en zei tegen me dat hij nog steeds iedere dag meer verliefd op me werd.". Ze bloosde er bij als een jonge maagd. Een paar weken voor hun 45e trouwdag kreeg mijn moeder de tweede keer te horen dat ze nog maar kort te leven had. Ze gaven haar nog 2 weken tot 6 maanden. Tijdens hun trouwdag zijn we met het hele gezin een dagje weg geweest. Op een gegeven moment liep ik naast mijn vader. We keken samen naar mijn moeder en hij vroeg me of ik me voor kon stellen dat ze er straks niet meer zou zijn. Hij niet. Hij kon zich niet eens meer herinneren wanneer ze langer dan een paar dagen niet samen waren geweest. Een paardagen voor hun 47e trouwdag is ze toch nog onverwacht overleden. In de tussentijd was ze al weer 2 keer opgegeven. Volgens iedere arts die haar kende – en dat waren er veel – was het een wonder dat ze nog leefde. Of dat wonder tot stand kwam door hun liefde voor elkaar en haar liefde voor durf ik niet te zeggen. Ik ben bang dat ik daarmee doe de liefde van iedereen die geen medisch wonder mocht beleven tekort doe.

Wat ik in ieder geval wel durf te zeggen is dat het voor mij duidelijk is dat wonderen bestaan. Het zijn misschien alledaagse wonderen, liefde, geboorte van een kind, een ouder die het langer volhoudt dan welke arts ooit gedacht had. Dat maakt ze niet minder bijzonder. Misschien zouden we elkaar via de media beter op de hoogte moeten houden val al die kleine en grote wonderen. Oké, naast het wel en wee van de BN-ers, want natuurlijk wil ik geen uitspraak, café bezoek, slippertje of vechtpartij in een VIP box missen. Zelfs niet als ik geen idee heb wie de betreffende BN-er is.

p.s. Ik ga er vanuit dat alleen singles mijn blogs lezen. Mocht je toch getrouwd en toevallig bevriend met me zijn, natuurlijk heb ik het in dit blog niet over jullie!


geplaatst door Gerbra42 - 5947 keer gelezen

beoordeeld 3.29/5 (14 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl