Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zaterdag 29 september 2012

Een parttime man

'Ik heb niks te doen’, zegt mijn jongste als ik mijn bed uitkom en in mijn te grote ochtendvest eerst een kopje koffie zet. ‘ Wil je met me kaarten? Wil je mij helpen met mijn computer? Waarom hebben we geen piepschuim? Ik wil een bootje maken. Wil je me helpen met mijn fiets schoonmaken? Hoezo nee? Je doet ook nooit wat met mij. Echt nooit.’

Zelf ken ik weinig moeders die zoveel met hun kinderen doen, maar daar gaat het niet over. Hij wil nu en wel meteen aandacht. Heel veel aandacht. Onuitputtelijk veel aandacht. En hoe meer ik hem terugzet met de woorden: ‘Je gaat vanmorgen even gewoon zelf spelen!’, hoe erger het lijkt te worden. Zelfs als ik sta te douchen, staat hij alweer op de deur te bonken en te schreeuwen. ‘Mama, mama. Je moet nu komen. Nu!’ Ik doe of ik het niet hoor en negeer het appel maar ik merk dat ik langzaam geïrriteerd raak. Echt heel erg geïrriteerd. Ik kan toch godverdomme wel even rustig douchen, zeg!

Als ik klaar ben ik en naar beneden loop, staat mijn dochter voor mijn neus. ‘Heb jij mijn mobiel opgeruimd mama? Ik weet zeker dat hij hier gisteren nog lag en nu is hij er niet meer.’ Ze loopt stampend door het huis en trekt overal laden open, zonder ze weer dicht te doen. Het wordt langzaam een ravage.

‘Geen idee waar je die gelaten hebt’, zeg ik met een gevaarlijke ondertoon in mijn stem. ‘Ik heb hem in elk geval niet gezien.’

‘Zal wel’, zegt mijn dochter. ‘Ik denk dat je het gewoon opgeruimd hebt. En ik verwacht nog een sms van iemand. Een belangrijke sms.’

‘Ja, mama zal het wel weer opgeruimd hebben….’, doet Lenne een duit in het zakje.

Ik voel iets in mij langzaam omhoog komen. Een dynamiet dat is losgetrokken en er heel snel uit moet voor ik hem inslik en ergens in mijn maag gaat ontploffen. Kan het niet langer tegen houden. De staaf schiet naar boven en komt met veel geweld eruit. ‘Zijn jullie nu helemaal van de pot gerukt. Zorg voor je eigen troep. Ik ben hier de huissloof niet.’ En dat zijn dan nog de meest keurige zinnen die ik uitbraak. De rest is echt niet voor herhaling vatbaar.

Het is ineens stil in de kamer en ik hoor slechts Guus Meeuwis die uit de boxen zingt: ‘Wil je me beloven dat je oud wordt met mij. Een leven lang dat lijkt me zo fijn………’ Ik zak op de bank, voel me ineens zo ontzettend moe. Moe van teveel spannende teamtrajecten tegelijk op mijn werk, waarbij ik steeds heel alert moet zijn in het proces, moe van het tussendoor boodschappen en hethuishouden doen, moe van mijn zoontje die een paar keer per nacht nachtmerries heeft, moe van het op en neer rijden naar de school tien kilometer verderop, moe van mijn kinderen die deze week voortdurend eisen, eisen en nog meer eisen. De energie is ergens onderweg zomaar weggeglipt, zonder dat ik het door had. En ineens breekt er iets in mij en moet ik heel hard huilen, dwars door het liedje van Guus heen. Oud worden met iemand? Oud? En die dat ook nog belooft? Lenne en Maria staan er bedremmeld bij. Ze kijken me geschrokken aan. Een ontplofte moeder zien ze ook niet elke dag.

‘Zal ik koffie voor je zetten, mam?’ vraagt Maria zachtjes.

‘Dan doe ik er wel de koekjes bij die mama lekker vindt, Ok?’

Even later krijg ik een dienblad voorgeschoteld met koffie, koekjes en hele kleffe zuurtjes die Lenne lekker vindt.

‘Dankjewel’, zeg ik en trek mijn benen onder me op de bank. ‘Dat is lief van jullie.’ Ze gaan stilletjes naast me zitten.

‘Sorry, dat we zo deden’, zegt Maria.

Lenne zegt, tegen zijn gewoonte in, even niks . De sorry’s rollen moeilijk zijn mond uit, maar de zuurtjes die hij er bij heeft gelegd zeggen voldoende

‘Is goed’, zeg ik. ‘Het ligt ook niet alleen aan jullie. Maar aan alles bij elkaar.’

‘Waarom heb je dan ook geen man?’ vraagt mijn achtjarige zoontje. ‘Dan hoef je niet alles steeds alleen te doen. En kan hij gewoon het geld verdienen. Daar zijn mannen beter in hoor. En dan kun jij lekker schilderen en voor ons zorgen.’

‘Jezus, wat ouderwets zeg’, roept Marije. ‘Hoezo, zijn mannen beter in geld verdienen? Mama verdient meer dan papa hoor!’

En ook ik kijk hem verbijsterd aan. Heeft hij dan niets geleerd van zijn werkende alleenstaande moeder die financieel volkomen zelfstandig is? Niets opgepikt dat vrouwen ook prima zichzelf kunnen redden (Ok, nu dan even niet, maar dat telt niet echt mee….) Hoezo leren van een rolmodel? Ach natuurlijk, hij kopieert het rolmodel van zijn vader. Hij het geld verdienen, zijn vriendin het huishouden. Het is dus gewoon vechten tegen de bierkaai. Ik schud meewarig mijn hoofd.

Maar als mijn kinderen me daarna, geheel spontaan alleen laten, denk ik er nog even over na. Die oude rolverdeling heeft absoluut voordelen. Beetje schilderen, schrijven, boeken lezen, af en toe rond wapperen in huis en ouwehoeren met de buurvrouw. Klinkt best aantrekkelijk. Op dit moment zelfs heel erg aantrekkelijk! Kan ik best een week, misschien ook nog wel een maand, volhouden. Maar, mijzelf kennende, veel langer denk ik niet. Daarvoor ben ik te ambitieus en heb ik binnen de kortste keren toch weer een bedrijfje of wat anders verzonnen. Ik heb nu eenmaal veel te veel ideeën in mijn hoofd en een hoge drive tot ontwikkelen. Doodvermoeiend, maar het is niet anders!

Misschien is oud worden met een man wat teveel gevraagd maar zijn er wel mannen, die parttime, mijn kinderen een uurtje aan willen horen en tegelijkertijd heel goed zijn in het maken van bootjes van piepschuim. Vervolgens uit zichzelf de stofzuiger door het huis halen. En als ik dan thuis kom, spontaan het eten al dampend op tafel hebben. Zou dat niet prachtig zijn? Ik word er haast blij van. Niks mis mee toch? Ja, waarom heb ik eigenlijk geen man? Desnoods voor een middag in de week.

Wellicht moet ik mijn profiel aanpassen en dat er ook specifiek bijzetten. Gezocht: stofzuigende, bootjes makende, luisterend oor hebbende, kokende parttime man.  Goede arbeidsomstandigheden en betaling in natura. Nee niet ‘die natura', hoewel ik dat niet meteen wil uitsluiten, maar voor gezellig gratis mee eten, een stralende glimlach en daarna koffie met chocolaatjes. Ik ben echt de beroerdste niet. Dat ik dit niet eerder heb bedacht. Briljant! Ik ga het meteen aanpassen.


geplaatst door Julia28 - 6490 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!



<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl