Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 5 oktober 2012

De bedoe(ze)ling van kritiek

Ergens onderweg, tussen het jaar 1950 en 2000 vermoed ik, is iets mis gegaan. Misschien ook al langer geleden. Ik weet het niet. Was het de opvoeding, de verregaande individualisering met daaruit voortvloeiend het egocentrisme, overbevolking, het doorgeschoten materialisme? Geen idee waar het vandaan komt, daarover bestaan talloze theorieën. Het maakt ook niet uit.

Wat wel uitmaakt is dat het er is en ik telkens weer onthutst ben en soms ook nog geraakt wanneer het mij weer overkomt, ook op deze site. Ik word op een manier te woord gestaan, in geschreven of gesproken taal, wat volgens ‘de agressor’ dan wordt benoemd als zijnde ‘kritiek’. Onder het zogenaamde recht van; ‘Ik wil alleen mijn kritiek uiten’, worden de meest vreselijke dingen uitgebraakt op een manier die mij de adem beneemt. Soms is het zelfs zo agressief dat ik besluit even een blokje te gaan lopen om afstand te nemen. Af en toe stuur ik, na zo’n blokje lopen, daarna een keurig antwoord terug waarbij ik mij dan wel hoed om niet met modder terug te gaan gooien maar kom met een bepaalde argumentatie. Want het was toch alleen kritiek wat deze meneer of mevrouw had? Op een dergelijk keurig geformuleerd antwoord krijg ik dan  een antwoord terug of een paar vragen: ‘Wat voor trut ben jij dat je niet tegen kritiek kunt? Als je hier schrijft dan moet je tegen kritiek kunnen. Je bent gewoon een arrogant over het paard getilde bitch die niet tegen kritiek kan. Je doet dit vast alleen als egotripperij.’ (deze taal is nog enigszins aangepast, voor het grotere publiek hier, aangezien ik er niet op uit ben om iemand ook maar enigszins emotioneel in de war te maken!).

Wat is er mis met kritiek? Niets, zou ik zeggen. Kritiek is prachtig. Wees welkom! Het laat zien dat je een individu bent wat zich onderscheidt van anderen met eigen opvattingen voortkomend uit achtergrond, opvoeding, opleiding, waarden, normen, overtuigingen etc. etc.

Goed gefundeerde opbouwende kritiek of een andere mening daar kan ik wat van leren of het op zijn minst toetsten aan mijn eigen opvattingen. Het daagt mij uit om na te denken en schudt mijn werkelijkheid even door elkaar. Het laat me over de grenzen van mijn eigen ruimte heen kijken, waardoor ik wellicht een klein stukje opschuif of misschien nog sterker wordt gestaafd in mijn eigen opvattingen. Het kan heel mooi zijn om met iemand van mening te verschillen over zaken in het leven, te discussieren of te debatteren. Mijn hersens blijven lekker in beweging en het houdt het vuur gaande, mits dat op een RESPECTVOLLE manier gebeurt. Ik zet het hier maar eventjes in hoofdletters zodat het niet te missen valt. Want waar is, die respectvolle manier, de kunst van het debatteren, elkaar fatsoenlijke aanspreken als je iets vindt of een goede discussie voeren gebleven? En dan heb ik het niet over af en toe eens wat humorvolle (let wel: niet kwetsende) opmerkingen.

Kritiek, eigen mening of opvatting lijkt steeds meer synoniem te worden met agressiviteit. Even lekker ongezouten te keer gaan met het nodige platvloers taalgebruik. ‘Wat een k…blog. Stop maar in mijn r.. ’ Ja, beste lezer, zulke taal kom ik regelmatig tegen, ook op deze site voor hoog opgeleiden, maar wellicht niet welopgevoede. Zo jammer ook, want het woord kritiek wordt daarmee door de modder getrokken en geen recht gedaan.

Misschien goed om ieders geheugen nog eens even op te frissen met iets uit lang vervlogen tijden of wellicht is het echt volkomen nieuw voor je. Een andere opvatting over iets hebben of feedback geven op iemands gedrag is namelijk heel gemakkelijk wanneer je grofweg onderstaande regels hanteert.

1. Beschrijf het gedrag of de uitspraak die je hebt waargenomen. (Vanuit jezelf dus niet met het opgeheven vingertje! In de trainerswereld noemen ze dit een ik-boodschap geven, ja daar kan ik dan ook niets aan doenJ.

2. Geef aan welk effect dat op jezelf heeft (mocht dit een emotie zijn, ik word hier boos, zwaar geïrriteerd of heel gelukkig van). Of hoe je daar tegen aan kijkt. (‘Mijn idee daarover is’….dus niet…’Het is zo en zo en ik weet het beter!’)

3. Laat je gesprekspartner reageren (dus niet..snoer hem of haar de mond!). En luister (hier even opletten), ik herhaal dan ook, luister naar het antwoord, wat wellicht niet altijd overeenstemt met jouw werkelijkheid of opvatting.

4. Benoem het gewenste gedrag of leg de achtergrond van jouw opvatting in heldere termen uit. (met termen bedoel ik dan dus geen krachttermen!)

5. Laat je gesprekspartner weer reageren hierop. (hierna kunnen we weer naar regel 1 of 2 etc. etc.)

Je ziet, het is niet ingewikkeld. Iedereen kan het leren. Ik daag je uit de komende tijd (opbouwende) kritiek te gaan geven zoals kritiek echt bedoeld is. Wat zal dat prachtige discussies, mailcontacten en debatten gaan geven hier of waar je ook je kritiek, een andere mening of opvatting wilt gaan uiten. Fantastisch gaat het worden. Opbouwend en een werkelijke bijdrage. Echt, ik kijk er nu al naar uit!


geplaatst door Julia28 - 4828 keer gelezen

beoordeeld 3.82/5 (17 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl