Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 9 november 2012

Getuige van gestrande huwelijken

'We gaan trouwen’, zegt Meike en ze klopt op de rug van haar kersverse aanstaande echtgenoot. ‘En we zouden heel graag willen dat jij onze getuige zou willen zijn.’

‘Trouwen? Mensen, van harte gefeliciteerd. Leuk voor jullie. Maar getuige? Dat is erg aardig maar dat weet ik niet hoor’, zeg ik. Inmiddels heb ik niet zoveel meer met eeuwige trouw. Als het nu voorlopige trouw was of trouw tot aan de ontrouw. Maar eeuwige trouw. Ik vind het altijd nogal lang. Er kan ook zoveel tussenkomen in de liefde. Ziekte, gek worden, iemand die spannender is omdat ze met de doden kan praten, gevoelsblokkades, verschillende ontwikkelingsniveaus of gewoon een brommer die leuker is.

‘Ja, getuige Julia. We vinden het belangrijk dat jij instemt met ons huwelijk’, hoor ik Meike zeggen en haar vriend knikt nadrukkelijk naar me.

‘Instemt? Maar dat is toch iets waar jullie je vooral goed over moeten voelen.’

‘Tuurlijk. En dat doen we ook. Maar het is gewoon voor mij belangrijk dat jij getuige bent’, houdt Meike aan. Ze krijgt al een beetje iets drammerigs en daar ben ik allergisch voor. ‘Jij hebt al zoveel meegemaakt en weet wat echte liefde is.’

‘is dat zo?’ Ik raak met de minuut verbaasder. Er worden mij allerlei zaken toegedicht die ik zelf nog niet wist.‘ Meike, ik vind het echt heel lief bedoeld van jullie en voel me ook best vereerd maar hier moet ik toch even over nadenken. Is dat goed?’

‘Ok. Maar niet te lang wachten hoor want we willen het snel weten.’

‘Is goed’, zeg ik en sta op want ik moet dit eerst even verwerken. ‘Ik bel je na het weekend.’

Als ik even later op de fiets zit en tegen de wind in trap, kan ik er nog niet helemaal bij. Het is toch onvoorstelbaar dat ik alweer als getuige wordt gevraagd. Dat wordt dan nu voor de vijfde keer. De laatste keer was ik zelfs voor één dag buitengewoon ambtenaar van de burgerlijke stand toen mijn broer trouwde. Maar daar had ik in toegstemd omdat ik eigenlijk voor negentig procent zeker wist dat dit huwelijk echt stand zou gaan houden. De liefde knalde er af maar er was ook een soort rust. Dat zag je gewoon. Mijn broer en schoonzus sluiten echt naadloos op elkaar aan. Zij is nogal emotioneel, hij beredeneert alles. Zij is organisatorisch erg sterk, hij vergeet alles. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Het was bijzonder om hen te mogen trouwen. Maar ook wel een beetje raar, mijn eigen broer. Een beetje of ik er nu echt heel erg verantwoordelijk ook voor was. In het begin had ik haast de neiging om af en toe op te bellen of alles nog wel goed verliep in het huwelijk.

Na de ceremonie ‘Neemt gij tot uw wettig echtgenoot etc. etc.’, had ik gitaar gespeeld en gezongen. Iedereen in tranen, inclusief het bruidspaar. En zelf had ik ook moeite om het liedje, wat ik speciaal voor hen geschreven had, uit te zingen. Trouwen is een hoop emotie. Ook dat nog. Heb ik daar wel zin in nu? Als ik er over nadenk heb ik eigenlijk niet zoveel vertrouwen in het voorgenomen huwelijk van mijn vrienden. Eigenlijk kan ik er helemaal niet achter staan. Ze kennen elkaar net en dan is alles nog fantastisch en geweldig maar om dan meteen maar te trouwen. Laat ze het eerst maar eens allemaal goed uitzoeken en de eerste klippen nemen. En om nu voor de vijfde keer getuige te worden. Ik kan er haast wel een baan van maken.

Bied zich aan: Getuige, voor het wel slagen van uw huwelijk. Misschien kan ik het ook nog breder gaan trekken. Getuige van gestrande huwelijken. Hoe vaak ik daar al geen getuige van ben geweest zonder dat ik er ook nog iets aan kon doen. Eigenlijk zouden ze het getuige zijn van gestrande huwelijken officiëler moeten maken. Gewoon moeten verplichten, iemand die er op toeziet dat er fatsoenlijk wordt om gegaan met elkaar na het gestrande huwelijk. Dat lijkt me eigenlijk veel zinvoller dan getuige bij een huwelijk. En bovendien schept het weer wat werkgelegenheid in deze crisis. Enfin, als ik er zo over nadenk, zie ik eigenlijk alleen maar voordelen.

Als ik mijn fiets even later in de schuur zet, weet ik het zeker. Getuige bij het huwelijk van Meike worden? Nee, dat ga ik niet doen. Bovendien ben ik licht bijgelovig. Een eeuwige getuige klinkt toch een beetje als iemand die nooit meer zelf aan de bak komt. Niet dat ik er nu op zit te wachten om te gaan trouwen maar wellicht wel een leuke relatie ooit. Misschien als de sterren goed staan, het volle maan wordt, de regenboog verschijnt en de wind uit een andere hoek gaat waaien. Wie weet, dan. Later.


geplaatst door Julia28 - 5267 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl