Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 4 januari 2013

Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen

Ik las onlangs de opmerking van iemand die als atheïst geen relatie wil met iemand die gelooft. Het deed me denken aan de reclame van het humanistisch verbond: "voor mensen die geloven in een leven vóór de dood". Ik schiet dan al snel in een pavlovreactie: hoe verzuild en bekrompen kan je denken? Zouden mensen die niet humanistisch zijn daarmee niet geloven in een leven voor de dood?

Het verschil tussen atheïsten en gelovigen is volgens mij dat de ene groep denkt te weten dat er een God is en de andere groep denkt te weten dat er geen God is. In beide gevallen is volgens mij sprake van een geloof. Voor mij is dat verschil in een relatie nauwelijks van belang. Veel belangrijker vind ik het handelen van mensen. Daaruit blijkt wat men echt belangrijk vindt. Een levensovertuiging, of het nu christelijk, katholiek, joods, islamitisch of atheïstisch is, zeker niet onbelangrijk, maar ook niet meer dan een referentiekader van waaruit gehandeld wordt.

Het lastige van geloven is dat onder dezelfde noemer zo ontzettend verschillend geloofd en ook nog eens verschillend gehandeld wordt. Van overal in de wereld zijn voorbeelden genoeg te noemen dat onderdrukking en verzet vanuit dezelfde bronnen worden gelegitimeerd. Het ligt voor mij daarom voor de hand dat ik me eerder verbonden zal voelen met iemand die politiek en maatschappelijk vergelijkbare keuzes maak dan met iemand die zijn inspiratie vanuit dezelfde bron haalt. 

Een aantal jaren geleden werd bekend dat twee politici, de een van de PvdA en de ander van de VVD een relatie met elkaar hadden. Hoewel beiden, voor zover ik kan inschatten, niet tot de uitersten van hun politieke bloedgroepen behoren, lijkt me zo'n relatie juist heel ongemakkelijk. Heel kort door de bocht gesproken kiest de een voor ieder voor zich samenleving en de ander voor een met zijn allen voor elkaar samenleving (ik zei toch dat het kort door de bocht is!) 

Het maakt het in een relatie zonder twijfel wel een stuk gemakkelijker als het handelen en het denken daarover van  partners met elkaar samenvalt. Aan de andere kant geloof ik dat het juist in een relatie heel inspirerend kan zijn om met elkaar te stoeien over verschillen in gedachten, belevingen en referenties. Dit vraag dan wel om de bereidheid om zich in elkaar te verdiepen en elkaars taal te leren verstaan. 


geplaatst door Marcelvt - 4804 keer gelezen

beoordeeld 2.94/5 (16 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl