Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 3 februari 2013

Koning of Koningin

Jarenlang was ik fervent voorstander van een republiek, met als voornaamste argumenten dat ieder een in dit land zijn plek moet verdienen, dus waarom een koning of koningin niet?! Laten we gewoon verkiezingen houden waarbij iedereen zich kandidaat kan stellen. Dan krijgen we wellicht koning Cruyf, -Lubbers, Epke, Wouter Bos, of koningin Chantal of Kromowidjojo.

Het tweede argument tegen het koningshuis wat de persoon van onze kroonprins; Beatrix was nog mee te leven, maar Willem als koning…?! Het derde argument ging wellicht het diepst; als er een koning is, dan zijn wij Nederlanders, zijn onderdanen, en dat is een positie waar ik me nooit prettig bij gevoeld heb, zeker niet als dat onderdaan-schap erfelijk bepaald is en niet op meritus berust.

Maar nu lijkt het er toch echt op dat ik mij zal moeten gaan schikken in het Koningschap van heer Willem. Daar zit voor mij een voordeel in: de telg werd op mijn 11de verjaardag geboren, dus vanaf volgend jaar krijg ik altijd een vrije dag op mijn verjaardag en hangt overal de vlag uit. Ik heb ook geen excuus meer om mijn verjaardag als die op een doordeweekse dag valt niet te vieren, iedereen heeft die dat immers vrij J.

Starend naar de krant met al die beelden van koningen en koninginnen vroeg ik mij af wat nu het verschil is tussen een koning en een koningin. En ik denk dat ik een antwoord heb gevonden dat ik graag deel. Koninginnen appelleren aan het moedergevoel als de dames in kwestie ouder zijn, of aan het glamour symbool van een mooie vrouw; in ieder geval iets prettigs om naar te kijken. Bij mannen –koningen- ligt dat anders. Koningen in het dagelijks leven zie je in gewone kostuums, en er straalt vaak iets uiterst saais en nietszeggend van deze mannen af. Verruilen ze dat kostuum voor iets kleurrijkers, dan is het veelal een uniform met allerhande metaal op de bost. Je ziet vaak direct dat dat metaal niet echt zelf verdient is. Wat het inhoud heb ik geen idee van, maar van verdienste is geen sprake. Maar het meest angstwekkend van zo’n uitgedoste koning is wel dat je die man in gedachten alweer ten strijde ziet trekken tegen Joost mag weten wie, en dan mogen wij gewone onderdanen weer het vuile werk opknappen, en verder weet ook iedereen met wat gezond verstand dat oorlogen niets, maar dan ook niets oplossen. En zo ben ik dan beland op het punt dat ik bereid ben Nederland als een koninkrijk te accepteren, maar dan wel op voorwaarde dat we altijd een vrouw op de troon zetten. Dat is dan wel aanvaarbaard, een feest voor het oog, een prettig gevoel van een moeder overste die over ons waakt, en geen dreiging van mannen en uniform die met veel metaal op hun borst lopen te pronken en wellicht de verleiding niet kunnen weerstaan


geplaatst door Bobo01 - 4330 keer gelezen

beoordeeld 2.38/5 (16 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl