Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 21 juni 2013

Familiegeschiedenis

In de lente, of beter gezegd, de verlenging van de winter, overleed een van mijn tantes. In een paar jaar tijd was zij veranderd van een kordate dame in een zwaar demente, boze en soms agressieve vrouw. Ze heeft zo lang ik me kan herinneren in de wijk gewoond waar ik nu al weer ongeveer 13 jaar woon. We zagen elkaar nauwelijks, zo gaat dat soms in het leven. Ik kreeg de verhalen over haar afgrijselijke aftakeling mee van mijn ouders en ik hoorde het van haar zoon die actief was in de badmintonvereniging waar mijn dochter tot voor kort heeft gespeeld. Het leven van deze neef kent nu een grote leegte. Omdat hij tegenover zijn moeder woonde, geen partner en geen kinderen heeft was hij haar steun en toeverlaat. De uitvaart, zowel in de kerk als in het crematorium was mooi. Kinderen en kleinkinderen, broers en zussen deelden hun herinneringen en verdriet. Het was warm en betrokken.


Vorige maand was er een familiereünie. De familie is groot, mijn moeder is de middelste van tien kinderen en (bijna) iedereen was uitgenodigd. Het was een geslaagd en gezellig samenzijn. Soms was het wel even gokken wie je een hand gaf (ben jij een neef? Nee, ik ben de man van een van je nichten).

Ik raakte in gesprek met een van de dochters van de overleden tante. Het was door de jaren heen een terugkerende grap geworden dat zij regelmatig met een boog om mijn huis reed als ze bij haar moeder op bezoek ging om maar niet bij me aan te hoeven bellen. We kunnen het goed met elkaar vinden en dus besloot ik mezelf een week later bij haar thuis uit te nodigen. Het is wonderlijk hoe snel een goed contact na jaren weer hersteld is. Het spreekt voor zich dat het overlijden van haar moeder in het gesprek langs kwam. Ik vertelde dat ik me tijdens de uitvaart had afgevraagd of ik in staat zou zijn om een even warm verhaal te vertellen als ik op dat moment mijn moeder had moeten begraven omdat ik nooit het gevoel heb gehad dat ik in haar ogen voldeed. Nog steeds zijn er momenten dat ze me niet voor vol aan ziet. Mijn nicht vroeg me of het mij op was gevallen dat zij als enige van de kinderen geen persoonlijk verhaal had verteld. Haar verhaal kwam sterk overeen met dat van mij. Ook haar moeder was sterk moralistisch en veroordelend en, zo vertelde ze, tijdens de familiebijeenkomst had ze hetzelfde gehoord over andere tantes. Het zijn blijkbaar allemaal heel dominante vrouwen en veel van de neven en nichten hebben er last van. We concludeerden dat de ooms geen van allen sterke mannen zijn. Opeens viel alles op zijn plaats. De familiegeschiedenis is een notendop: oma had al op jonge leeftijd hartklachten waardoor haar dochters de verantwoordelijkheid voor de opvoeding kregen en de zoons, die bijna allemaal jonger waren dan hun zussen: die hadden plotseling niet één maar zes vrouwen die over hen moederden. Hun kracht werd gesmoord in liefde goede bedoelingen.

Mijn nicht en ik hebben ons allebei door de jaren heen ontwikkeld tot krachtige mensen, ieder op onze eigen manier maar soms komt de boosheid en het verdriet nog boven van het niet gewaardeerd worden. Het is mooi dat we dat hebben kunnen delen en het is belangrijk dat we het hebben leren begrijpen. Voor haar is het verdrietig dat ze met haar moeder geen vrede meer kan vinden. Ik heb met de mijne nog een toekomst te gaan.

 


geplaatst door Marcelvt - 4519 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl