Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 28 juni 2013

Houvast III

De dominee. Ik weet het nog. Wat was ik vaak woedend, beledigd, na een preek. Terug naar huis in de auto bij m’n ouders zat ik zo’n man helemaal verrot te schelden. Dat geblaat van de preekstoel. Ging nergens over. Bombastische volzinnen. Bijbelse kretologie. Elke week leeg gelul in een andere volgorde. In plaats van nu eens in gewoon nederlands praten over wat mensen echt raakt.

Waar mensen echt mee zitten. Even zonder God. Over hun angsten. Over dood. Over seks. Over drank, over zelfmoord. Ach, er was zoveel. Maar nee hoor, niks daarvan. De kerk, een raar ritueel over de mensen heen. En zo’n dominee was een oppervlakkige flapdrol. Niks meegemaakt. Had zich als de wiedeweerga, voordat het gevaarlijk werd, tot geloof gewend om echte confrontatie te vermijden. Nee, dan deed Jezus het anders. Mens worden. Geheel en al op zichzelf aangewezen, want zelfs verlaten door zijn eigen vader, en dan de dood in. Kijk, dàt is een voorbeeld. Dat is mens worden. Helemaal niks, zonder houvast, het zwarte gat, op eigen kracht, dat is mens zijn. Ja, en dan is er ook wederopstanding, ofwel echt LEVEN. Anders niet. Juist christenen hebben daar werkelijk niets van begrepen. Ze zetten God en die hele Jezus te kakken door hem als steun te gebruiken, of als uitvalsbasis, of als veiligstelling. Voor het hiernamaals. Denken bij de wederkomst van Christus juichend uit de doden op te staan. Vergeet het maar. Hij kotst erop. Als hij zou bestaan. Al die types die de hele dag lief lopen te doen in de Heer. Bezig met hun zieleheil. Hun eeuwig onderkomen. Al die bekeerlingen. Volgestroomd met de Heer. Wat? Niks de Heer. Volgestroomd met eigenbelang, en veiligheid om maar niet met zichzelf geconfronteerd worden. O, die afschuwelijke glimlach, dat liefderijk ontfermen. Over de wezen, de armen, de zwervers, de verschoppeling. Moet denken aan die journalist, van een bepaalde omroep. Die onder het oog van de camera een halfbevroren kind in Roemenië zijn sjawl aanreikt. Maar hem na de opname weer terug ging halen. De Heer schaamt zich helemaal de tering, dat in zijn naam dat walgelijk volkje furore maakt. En de aarde terroriseert met bangmakerij en vervolgens veiligheid verkoopt op straffe van eeuwige duisternis. Kerken en kathedralen, als waarschuwende vingers in het landschap, op kosten van de armen. Of fijnzinnige, diepe culturen in Afrika naar de kloten helpen. Ze voelen het niet. Ze walsen overal over heen. Met hun verspreidingsdrang. Ja, daar zit iets absoluuts onder. Iets van zich boven de mensen, de ander stellen. Een absoluut gelijk. Dat maakt hen gevaarlijk. En dat zijn ze nog steeds. Nog steeds voel ik die meewarigheid in contact met de dolenden, van hen die anders denken en beleven. De toon van ‘wij in het licht en jullie in het donker’. En inmiddels prediken van respect, begrip en aandacht. Ja, christendom is erg. Heel erg. Over andere godsdiensten kan ik niet zoveel zeggen. De diepe betekenis is vaak cultureel ingebed, buiten mijn begripsveld. Ik kan dat niet wezenlijk verstaan zonder stiekeme besmetting met mijn eigen kaders. Alleen als ik dat absolute gelijk weer zie. Dan wordt het oppassen. In welke leer, overtuiging, godsdienst of wat ook.


geplaatst door Parlante - 5335 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl