Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

dinsdag 23 juli 2013

Hoe simpel kan het zijn

Stoppen met roken kan rare verschijnselen opleveren. Zo ken ik iemand, die zelfs wilde stoppen met leven. Dat het zover kan gaan. Daar schrok ik wel van. Maar volgens de dokter is dat niet eens zo bijzonder. Komt door het plotseling wegvallen van het stofje dopamine. Een stofje, waardoor je je gelukkig voelt. Fijn om te weten. Daarom werd ze dus suicidaal. Hoe simpel kan het zijn. Stofjes. Allemaal ontdekt uit hersenenonderzoek. Stofjes en stroompjes. Daar draait het dus om. Stofjes die je dan ook weer in kunt zetten. Die dan weer werken op de hersenen en dus op de psyche. Dat is prachtig. Middelen tegen depressies, schizofrenie, ADHD, noem het maar op. Niemand hoeft meer onnodig te lijden. Het leven wordt draaglijker voor iedereen, dus ook de omgeving. Het getuigt eigenlijk van weinig zelfrespect als je er geen gebruik van maakt. Ja, die mensen bestaan. Die zelfs hun kinderen met ADHD, PDDNOS gewoon laten aanmodderen. Maar ik weet uit eigen ervaring hoe veel beter die mensen zich voelen met een pilletje. Hun werk of school gewoon weer op kunnen pakken. Gewoon weer verder kunnen leven. Maar wat duurt het soms lang vòòr de diagnose gesteld is en er behandeld kan worden. Een bekend actrice, wier man er een eind aanmaakte: “ik wist pas een half jaar dat hij ziek was”. Eerder ontdekken had zijn leven kunnen redden. Dat is erg voor die vrouw. Het kan nog gekker. Die het helemaal niet zien aankomen. Die zijn er ook. Nooit iets gemerkt. Hij had ook nooit iets verteld. Ineens weg. Geen afscheid. Niets. Laat staan levensreddende medicatie. Alhoewel die medicatie niet in alle gevallen nieuwe levenszin garandeert. Maar we komen wel dichterbij. Middelen, die meer en meer toegesneden zijn op de eigenheid van het individu èn ook specifieker werken op de aandoening zelf. Dat is natuurlijk fantastisch. Dit soort ontwikkelingen betekent ook voor het ingrijpen in de psyche steeds ruimere mogelijkheden. Denk aan gevallen als rouwverwerking, verbroken relaties, trauma’s en dergelijke. Waarin medicinaal ingrijpen in de hersenen ons verder lijden bespaart en we ons leven gewoon weer op kunnen pakken. Belangrijk is dat we dan nog preciezer weten wat er in de hersenen gebeurd. Om zo uiteindelijk het pad te effenen elke beleving chemisch te kunnen produceren, motiveren of bestrijden op weg naar een betere wereld.


geplaatst door Parlante - 5950 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl