Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 1 september 2013

Een site voor wijze mensen

Deze site poogt een site voor hoger opgeleiden te zijn. Een criterium om meer gelijkgestemden te vinden. Mensen die een soort van zelfde intelligentie niveau hebben of in elk geval een bepaald minimum. De vraag is of je met dit criterium ook werkelijk gelijkgestemden vindt? Wijze mensen. Dat tracht ik ernstig te betwijfelen

Hoger opgeleid, een bepaalde hoeveelheid Intelligentie, staat niet synoniem voor wijsheid. Verre van dat. Want wat is wijsheid eigenlijk? Edward de Bono schrijft in zijn boek ‘Over wijsheid (1997)’. ‘Slimheid is als een lens met een zeer scherpe focus. Wijsheid lijkt meer op een groothoeklens. Slimheid is dan ook geen functie van wijsheid.’
Mensen met soms weinig scholing kunnen soms veel wijzer zijn dan mensen die een hoop uit boeken hebben geleerd. Zoals de kunstenaar die ik in Parijs tegenkwam en mij vanuit verschillende perspectieven uitlegde waarom het op dit moment op de wereld zo’n chaos is, waarom er zoveel oorlogen zijn en waarom we daarop nog altijd reageren zoals we altijd hebben gedaan. Macht met macht bestrijden en de angst voeden terwijl we al lang weten dat dat niet werkt. Gelukkig dat er een collectief bewustzijn komt van steeds meer mensen die weten en voelen dat het anders moet. Hoe, dat weten ze nog niet precies. Maar alles begint met ‘het niet meer weten’. Uit ‘dat niet meer weten hoe het moet’ ontstaat bewustzijn en uiteindelijk andere oplossingen.

De kunstenaar was een autodidact. Hij had alleen de basisschool gehad maar hij had veel landen bezocht, ervaringen opgedaan, met mensen gepraat en zijn perspectieven uitgebreid. Hij zag de wereld met een groothoeklens, een hele brede perceptie. De verklaring is dus dat het leven ons vaak meer kan leren over wijsheid dan alles wat je leest in boeken tijdens de velen uren op de universiteit. En dat met iemand levelen, verbinding voelen, niets te maken heeft met hoger opgeleid zijn. Het is niet de intelligentie die je in de ander herkent als je hem of haar ontmoet maar of de wijsheid levelt.

Hoe wijs ben jij echt geworden op de reis die leven heet? Waar sta je nu en wat heb je gedaan met de ervaringen die je onderweg tegen kwam? Doe je in twintig jaar nog steeds wat je al al deed of heb je af en toe eens over de rand gekeken naar andere zijwegen? Was er ooit een moment dat je het gewoon echt niet meer wist hoe het verder moest? Je leven crashte en je opnieuw moest leren kijken en nadenken. Je patronen werkten niet meer, je moest iets anders gaan verzinnen. Dat was vast een moment waarop bij jou een nieuw inzicht werd geboren, een nieuwe wijsheid.
Wijze mensen zijn nieuwsgierige mensen. Ze weten het soms gewoon niet, stellen vragen en hoeven niet meteen de antwoorden. Want vaak zijn er honderden antwoorden (percepties) op dezelfde vraag. Ze denken slow omdat snel denken leidt tot snelle maar meestal dezelfde bekende antwoorden. Ze nemen tijd om na te denken, breed te kijken en nieuwe paden te onderzoeken.

Wijze mensen zijn bovendien mensen die weten wat ze hier komen brengen in de wereld. Wat ze komen brengen in een relatie. Ze hebben vaak ontdekt waarom ze hier op de aarde zijn en wat ze te doen hebben. Ze zijn niet zo bezig met wat ze willen halen want ze hebben van zichzelf al genoeg. Ze hebben compassie en zijn trouw aan zichzelf. Dat is niet vanzelf gekomen. Daar hebben ze hard voor gewerkt door het leven te leven en daar de lessen uit te halen die dat leven leerde. Door zich te voeden met dat wat ze nodig hadden en hebben.

Wijsheid heeft te maken met perceptie, creativiteit in denken en humor. Want humor betekent van een afstand kunnen kijken naar een situatie, jouw situatie. Hoe meer je van dat alles hebt, hoe groter de kans is dat je wijsheid groeit. Wijsheid heeft ook te maken met niet oordelen. Immers hoe groter je perceptie, hoe beter je in staat bent zaken vanuit verschillende perspectieven te belichten, hoe gemakkelijker je je ook kunt inleven in andere mensen en begrijpt waarom ze soms doen zoals ze doen.

Misschien wordt het tijd voor een site met wijze mensen. Ik zou niet weten echter hoe je wijsheid kunt meten. Maar wellicht zijn er een aantal wijze mensen die daar een antwoord op hebben? Ook ben ik wel benieuwd of meer wijsheid ook tot geluk leidt? Ik vermoed van wel maar ik hoor graag nieuwe perspectieven.:)


geplaatst door Zomer28 - 5282 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl