Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 11 november 2013

Huiskamerconcert

Vandaag was het dan zover. De dag van het huiskamerconcert. Door mij georganiseerd in mijn eigen huiskamer. Een optreden van een goede vriendin van mijn zus. Zij mailde mij anderhalve maand geleden met de vraag of ik dat leuk zou vinden. Ik heb meteen de koe bij de horens gevat en ruim honderd uitnodigingen de deur uitgedaan. Voor mij een megaklus, omdat ik zelden zoiets via de mail stuur. Gedoe om de juiste mailadressen bij elkaar te krijgen, oude , foute adressen moeten verwijderen enz. De computer en ik, we zullen nooit vriendinnen worden. Na drie weken zegden zes mensen toe om te komen . Zes!Wat had ik verkeerd gedaan? Ik had een , voor mijn doen, bescheiden , maar wel enthousiaste uitnodiging verstuurd. De entree was niet onoverkomelijk prijzig voor de te bieden kwaliteit, verwijzingen naar youtube en website, hapjes en drankjes, leuke mensen en een aimabele gastheer en mooie muziek in het vooruitzicht. Gespeeld zou worden op mijn negentig jaar oude vleugel die deels gereviseerd en gestemd zou worden. Marlies( niet haar echte naam natuurlijk, evenmin als andere personen in dit verhaal) en ik hadden de beste bedoelingen. Voor haar was het een mogelijkheid om in een intieme sfeer te concerteren, iets wat ze tien jaar geleden nog niet durfde. Bovendien verdiende ze er wat geld mee, ongeveer anderhalve tank benzine. Voor mij was het een uitgelezen mogelijkheid om allerlei vrienden, bekenden en familie te zien. Tevens werd mijn vleugel flink aangepakt, ze kreeg een grote beurt met als doel genuanceerd te kunnen spelen , vanzelfsprekend werd ze ook gestemd. En ik hoopte natuurlijk dat ze mij de komende tijd zou gaan verleiden om te spelen, mij zou uitnodigen mijn stemmingen bot te kunnen vieren en zo nodig getroost te worden of blij te zijn met haar mooie klanken. Mijn buren klagen nooit en vinden het prima als ik speel. Verder uiteraard nog Arie, de pianostemmer, die meer dan tien uur zou werken aan mijn vleugel. Ook hij verdiende er mee en ik zou in ruil voor zijn werk bij hem de tuin onderhouden komend jaar.

  Ondanks het schandalig lage aantal reserveringen bood Marlies aan toch te komen en desnoods voor deze zes mensen te willen spelen  . Zo was de situatie vorige week. In de loop van deze week liep het aantal bezoekers op naar achttien. Vorig weekend was Arie zo ongeveer het hele weekend bij mij in de huiskamer. Zelden heb ik iemand met zoveel kennis, vernuft en creativiteit zien werken aan een instrument. Ik kan en wil het niet allemaal uitleggen wat hij deed, maar het was zonneklaar dat hier een vakman aan het werk was. En wat nog belangrijker is; hij deed het voor de muzikant. De muzikant in zichzelf, de muzikant in mij en voor Marlies, die hij nog nooit gezien had en ook nooit had horen spelen. 's Avonds rond tien uur in dat weekend kwam Marlies even langs om  kennis te maken met mijn vleugel, mijn huis en met Arie. Na vijf minuten begon ze te spelen. De hond waar ik dat weekend op paste zorgde er helaas voor dat ze noodgedwongen moest vertrekkken. Allergie. Ik was meteen onder de indruk van haar spel.

Mijn vleugel klonk zoals ze nog nooit had geklonken, ja misschien toen ze nog jong was. Een stukje canto ostinato, een Russische componist, en nog iets als voorafje voor vandaag. Marlies en Arie kenden elkaar dan wel niet, maar bleken wel gemeenschappelijke muziekvrienden en muzikanten te kennen. Enerverend en enthousiast, gezellig ook en stimulerend. Beiden enorm gedreven in wat ze doen. En muziek als bindend element. En dat was het vandaag ook. Marlies trok zich voor het concert terug op mijn mooie zolderkamer. Mijn mensen druppelden binnen. Er was koffie, thee en er waren pepernoten. Na een welkomstwoord van mij in mijn mooie jasje schreed zij binnen. Een metamorfose! Een andere, prachtige jurk, mooie schoentjes, haar los, felrode lippenstift. "Hier treedt voor u op ; Marlies van ...."

Ik zit in een heerlijke stoel, een beetje achteraf in mijn langgerekte huiskamer. Een van de twee stoelen die ik verdiend heb met twee uur onderhoud van de tuin van een oude dame. Ik geniet van het mooie licht in mijn huiskamer, die gevuld is met zo 'n twintig muziekliefhebbers. Ik onderga de pianomuziek en wentel me er in. Ik zie haar handen, die sierlijk en soms razendsnel over de toetsen gaan. Handen  die kunnen toveren. Handen die de toetsen zacht of hard en zeker genuanceerd beroeren. Ze maakt muziek met een hoofdletter. Soms staat ze even op om kort iets te vertellen en aan te kondigen. Bescheiden, rustig. Met haar prachtige donkere ogen die zo mooi contrasteren of juist samenvloeien met haar rode lippen. Ik kijk heel soms naar mijn gasten. Naar Hendrik die met zijn grote lichaam op een te klein stoeltje zit en zichtbaar aangedaan is. Naar twee oudere ex-collega 's die achter mij , op een lekkere bank zittend, hun duimen omhoog steken. Naar mijn nichtje Berdien die Marlies wel goed kent. Berdien helpt me met de logistiek deze middag en ze doet dat geweldig. En ook ik heb het even een beetje te kwaad. Laat dat niet zien. Diep ademen, voeten geaard, rug recht . Ik ben de organisator, ik moet het wel een beetje zakelijk houden voor mijn dankwoordje. Ik ben geraakt door de muziek, maar vooral door het gegeven dat hier in mijn huiskamer iets ontstaat wat ik verbinding wil noemen. Muzikale verbinding of weet ik veel wat. Het doet er niet toe . Het doet er alles toe. Ik was de laatste dagen zo ontspannen bezig om dit voor te bereiden, intussen mijn huis eindelijk eens goed schoonmakend, en nu prikken de tranen. Deze middag tilt mij op. 't Is een soort massage voor de ziel. Liefde voor muziek. In het voorjaar ga ik dit weer organiseren. En dan nodig ik tweehonderd mensen uit.

 

 

 


geplaatst door Nobele - 4912 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl