Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 1 januari 2014

Kletskous

Kletskous

Ik heb ergens in mijn profiel genoteerd dat ik niet zo'n kletskous ben. Je hebt mensen die probleemloos een hele dag volpraten en je hebt er die moeite hebben de woordenstroom op gang te houden. Ik ben de tweede soort. Praten gaat best hoor maar at random hele verhalen ophangen over de aardappelen van C1000, fietsverlichting en de vogeltrek... daar heb ik moeite mee.

Nu hoeft ook niet altijd alles gezegd te worden. Sommige dingen kun je beter laten merken dan ze te zeggen, andere moet je eens flink uitspreken. Als dat allemaal lukt heb je misschien wel het geheim te pakken om het 30 jaar met elkaar uit te houden (ja, dat is ons gelukt). Ook al zit je dan soms wat lang te wachten op dat ene zinnetje waar het om draait. Maar: liefde is óók op het juiste moment je mond houden.

Ik ga dat even illustreren met enig verswerk. Maar het is hier hoogopgeleid, dus eerst even les geven over wat ik zelden schrijf; een gedicht in een vaste vorm. In dit geval een rondeel.

Rondeel

Rijmschema: a (=R1) b(=R2) b a / a b a (=R1) (b) (=R2) / a b b a a (=R1) (b) (=R2).

(R1 is de eerste refreinregel, R2 is de tweede refreinregel, de regels dus die terugkomen. Het rondeel is als regel metrisch, en dat metrum is meestal jambisch, met 4 of 5 jamben per regel.

Volgens Willem Wilmink is het rondeel een gedicht bestaande uit 8 regels (waarbij de regels 1, 4 en 7 aan elkaar gelijk zijn en ook de regels 2 en 8) of bestaande uit 13 regels (waarbij de regels 1, 7 en 13 gelijk zijn, en ook de regels 2 en 8). Het rondeel kent ook bij hem nooit meer dan twee rijmklanken.


Ambivalentie

´t is niet belangrijk wat je hardop zegt

ik hou van stilte in je spreken maar

langdurig zwijgen dat is ook een recht

toch vallen dagen dan langdurig zwaar

 

“Zeg Willem zijn de rapen nu al gaar?”

je meent het ongezegde toch oprecht

´t is niet belangrijk wat je hardop zegt

ik hou van stilte in je spreken maar

 

heb liefst het leven van een woordgevecht

“´k Leg pannenlappen op het aanrecht klaar”

aan tafel zit ik hier en jij zit daar

we eten stil een ouderwets gerecht

´t is niet belangrijk wat je hardop zegt


geplaatst door Renno1 - 5682 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl