Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 11 mei 2014

Eind-ex-amen

Eind-ex-amen

Morgen is het Black Monday. De gymzaal lijkt dan weer op een Big Snackzaak vol vrouwen in barensnood. Er wordt gepuft, gevloekt en gemopperd: het eindexamen is aangebroken. Mijn honderd nerveuze pubers persen kreunend hun opgedane kennis naar buiten.

Eind augustus kwamen de meiden gezellig kwetterend aangehuppeld, arm in arm, dopjes in de oren, nep-Guccizonnebril uit Turkije in de haren, in veel te korte rokjes en met gevaarlijk diepe decolleteetjes waarvoor zelfs de paus geëxcommuniceerd zou willen worden als hij er een steelse blik in mocht werpen. De jongens stormden het lokaal binnen. Luidruchtig, duwend en stompend, aangevoerd door the leader of the pack met zijn broek moeizaam balancerend haverwege zijn kruis. Een atavistisch tafereel. Haantjesgedrag heet dat. Vermoeiend gedoe allemaal.

Het vorige schooljaar indachtig, waarin ik steeds keuzes moest maken tussen botoxinjecties en korte zonvakanties om er nog enigszins acceptabel uit te blijven zien, had ik me tot de tanden toe bewapend met uitstuurformulieren, te-laat-kom-briefjes, woedeaanvalverklaringen om de les te verlaten en 06- nummers van diverse nood-en hulpdiensten. De avond ervoor had ik nog even een stevige borrel genomen en een pakje zware shag weggerookt- dat allemaal zeer tegen mijn zin en principes natuurlijk- om mijn diepe, lage stem te updaten, want die maakt nu eenmaal meer indruk op pubers dan zo’n hoog, nerveus vrouwenhijgje. Daar luistert geen hond naar. Je moet meteen de juiste toon zetten. Dat weet elke pakwerker.

Mijn stem, een soort Belgische alt, dwingt respect af, maar ook de adviezen van Middas Dekkers zijn pedagogisch van onschatbare waarde. “Je moet een kind niet als mens behandelen. Een kind is een larf, een rups en in die hoedanigheid functioneert het volwaardig. Zijn voornaamste taak is dus te groeien en dat kunnen kinderen heel goed. In principe moet je ze dus alleen maar eten geven, ze een beetje laten hangen en ze worden vanzelf groot.” De Aldi heeft dit jaar goede zaken gedaan. Het leraarschap kan heel aangenaam zijn als je de juiste boeken leest.

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen, barstte natuurlijk binnen de kortste keren toch de puberhysterie los. Frustraties over te dikke billen, over puistexplosies, over afgesloten-internetstraf en verbroken verkeringen. En vooral dat laatste, want mijn volk had de liefde ontdekt. Heerlijk, die tienerromances. Lekker rustig ook, want je kunt niet zoenen en praten tegelijk. Kon ik ongestoord mijn kilometerslange, achterstallige mails deleten. Als er kruisbestuiving had plaatsgevonden, ( voor de leek: verkering binnen 2 verschillende klassen of opleidingen ) had ik een probleem. De afscheidsplek lag namelijk voor mijn lokaal. Heb je wel eens geprobeerd twee innig verliefde, zwaar verstrengelde pubers uit elkaar te rukken? Dat leren ze je niet in de opleiding. Dankzij mijn Fit for Free-krachttraining is me dat toch meerdere malen, zij het met de nodige tegenstand, gelukt.

Dat je echter niet mag indutten, maar scherp moet blijven, werd me na een paar weken onverwacht duidelijk. Tijdens het rondje ‘ wat- wil- je- later- worden? ’ antwoordde een jongen: “ Ik word vader.” Ik wilde hem net op de zinsconstructie van de toekomende tijd wijzen, want je moet af en toe ook een bijdrage leveren aan hun cognitieve ontwikkeling, toen ik aan zijn onthutste ogen zag dat hij de tijd wel degelijk correct had gebruikt. “ Nooit van condooms gehoord? ” “ Hij gleed er per ongeluk in.” De meiden organiseerden meteen enthousiast een babyshower en de jongens staarden minstens 10 minuten de papa-to-be verbijsterd en vol ontzag aan. Soms neemt je les een geheel andere wending. Kalm blijven, aanpassen en in actie komen is mijn devies. Of, zoals Cees Nooteboom zegt: ‘ Rozen verwelken en schepen vergaan, lig niet te melken, maar doe er wat aan.’

Straks komen ze naar mij toe, mijn 15 mentorkindervrouwtjes in dop. Op hun postcodeloterijfietsen, brommertjes en scooters. Snel hun haar fatsoeneren, want zo’n helm plet je zorgvuldig gearrangeerde coiffure. Even zonder het storende manvolk uit de klas, dat volgens hen nog in de zandbak thuishoort. Een hapje en een drankje bij Chy en dan uit eten. Het schooljaar stijlvol afsluiten en elkaar moed inspreken voor de zwarte maandag. Proost, succes en daarna is het echt

eind

ex

en

amen

Ik zal ze missen.


geplaatst door Cheyenne - 4911 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl