Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zaterdag 19 juli 2014

Echt of namaak

Ik word zo zijdelings weleens betrokken bij het organiseren en samenstellen van tentoonstellingen. Dat is leuk. Met een paar mensen op zoek gaan naar onbekende en veelbelovende kunstenaars. Trouwens geen makkelijke opdracht. Kunstenaars zat, maar kwaliteit, dat is niet dik gezaaid. Ook moeilijk te vinden.

Want ze verdwijnen nogal eens onder het marketinggeweld van minder talentvolle collega’s. Blijft dan soms jammer dat kwaliteit moeilijk objectief te beoordelen is. Je kunt in de kunst nu eenmaal niet op waar of onwaar, of op goed of fout verifiëren zoals bij een wiskundesom of bouwconstructie. Kijk maar eens wat er onlangs hing in het Stedelijk. Zo’n Marcel Wanders. Geloof je toch niet. Maar het hing en stond er wel.
Nee, het zijn geen grootse tijden voor de kunst. Zag gisteren weer eens een aflevering van ‘De beste singer-songwriters van Nederland’, dat programma van Giel Beelen. Leek zo sympathiek. Eens een keer niet dat opgeblazen gedoe, zoals bij de Voice. Eens een keer niet op uiterlijk en effect. Maar gewoon, echt aandacht voor mensen met een liedje en een gitaar. Had ik gedacht. Een nieuwe klap in m’n nek. Want ook daar hoor ik kreten als ‘catchy’, hitgevoelig, potentie. Gaat het dan altijd alleen maar over scoren en verkopen? Waarom niet eens gewoon luisteren, zonder dat achterdeurtje van de markt. Zegt Giel Beelen tegen de winnaar van een aflevering: “Hier hangt de volgende prijs aan vast. Jij mag in een beroemd theater van Londen optreden. Daar komen ook altijd veel mensen uit-de-industrie”. Ik dacht nog even dat hij scheepsbouwers of staalfabrikanten bedoelde.
Alles bij elkaar natuurlijk een dodelijk klimaat voor kwaliteit, voor eigenheid, voor vrije kunst.
Ik snap het ook niet. Waarom niet als muzikant, of kunstenaar, gewoon je hart volgen, maken wat je maakt? Daar gaat het toch om? Daar zit dan toch ook je kracht? Waarom altijd maar je oren laten hangen naar wat mensen vinden? Ok. Kan zijn dat je niet verkoopt. Kan gebeuren. Ga je toch gewoon een baantje zoeken? Daarmee vol zelfrespect je vrijheid kopen om door te kunnen werken. Verkoop je wel? Prachtig. Om zo waardering te krijgen. Om echt gezien te worden. Het is toch ergens intiem contact, ergens een thuis tussen mensen dan. Merk je op een bepaald moment dat je modisch wordt? Dat het ‘in’ is om een .... te hebben? Zou ik zelf van balen. Want dan gaat het niet meer om jou.
Ik zelf kan het niet. Muziek schrijven met een blik op wat mensen willen horen. Ik kan ook niet samenwerken met collega’s, waarbij succes belangrijker is dan de liefde voor muziek.
Dan haak ik af. Kan ik mijn liefde niet meer met hen leven. Nee, dat is geen keuze. Ik kan het gewoon niet. Dat geldt voor heel veel dingen. Wat dat betreft heb ik het gemakkelijk. Mijn gevoel wijst me de weg.


geplaatst door Parlante - 5937 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl