Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

dinsdag 26 augustus 2014

Afwijzing

Onlangs heb ik twee sollicitatiebrieven de deur uit gedaan op functies die me interessant leken. Niet dat ik ontevreden ben met mijn huidige baan, integendeel. Ik heb het prima naar mijn zin maar zit er alweer zes jaar. Geen enkele baan van mij duurde langer dan zeven jaar (relaties trouwens ook niet) dus ik ben alvast maar eens begonnen met rond kijken. Je bent ten slotte zo weer een jaar verder…

De sollicitatieprocedure bij beide bedrijven verschilde nogal. Van de eerste ontving ik een standaard mailtje op m'n brief en cv van ongeveer deze strekking: "Bedankt voor uw sollicitatie. Wij ontvangen momenteel veel reacties op onze vacatures dus als u over drie weken niets hebt gehoord, kunt u ervan uitgaan dat wij geen belangstelling voor u hebben."

Weet je wat mijn eerste reactie was? Als ze daar zo met mensen omgaan, WIL ik er niet eens werken. Ik hoopte bijna op een uitnodiging voor een gesprek, zodat ik dat lekker nuffig kon zeggen. Maar helaas, ik werd zonder reden of smoes afgeserveerd want hoorde niets meer. De tweede werkgever stuurde ook een standaard bevestiging maar die klonk al heel wat vriendelijker: "Hartelijk dank voor uw sollicitatie. In week zusenzo starten wij met de eerste gesprekken. Voor die tijd krijgt u bericht van ons."

En ja hoor, de vrijdag voordat de week van de gesprekken zou aanvangen, ontving ik bericht. Ze bedankten me voor de uitvoerige brief die ik bij mijn cv had gevoegd, en verontschuldigden zich tot tweemaal toe voor het feit dat ik het niet geworden was. Er waren heel veel reacties op de vacature binnengekomen en zij hadden de voorkeur gegeven aan iemand die meer ervaring heeft met de organisatie van een tournee. Een keurige, plausibele reden want ik heb weliswaar ervaring in het organiseren van evenementen, maar een tournee van een orkest is andere koek, dat geloof ik graag.

Ik stond op het punt om naar mijn collega's te rennen om ze te vertellen hoe, ja bijna, ontroerd ik was over deze zo persoonlijke benadering, maar besefte net op tijd dat zij niet wisten dat ik aan het solliciteren was.

Maar eigenlijk is het toch te gek voor woorden dat je zo opgetogen wordt van een afwijzing, alleen omdat deze van wellevendheid getuigt, en een fatsoenlijke reden opgeeft waarom je niet in aanmerking komt voor de baan?!

Mijn ervaring op datingsites is niet veel anders. Ik stuur dan een persoonlijk berichtje waarin ik verwijs naar iets wat me in de profielomschrijving heeft getroffen, een soort sollicitatie zeg maar omdat ik werkelijk geïnteresseerd ben in de voorgespiegelde 'baan'. En dan ga ik opgewonden zitten wachten op een reactie.

Vaak hoor ik helemaal niets, soms krijg ik een standaard 'geen interesse bericht', heel soms krijg ik een vriendelijke afwijzing met redenen omkleed. Daar word ik dan net zo opgetogen van als bij een sollicitatie. Omdat het zo zeldzaam is. En nog veel zeldzamer is een geïnteresseerde reactie met een uitnodiging voor een nader gesprek. Meestal blijkt dan helaas dat de ‘functie’ waarop ik solliciteerde bij nadere kennismaking nogal tegenvalt. Vaak omdat mij in de omschrijving en in de eerste mailcontacten iets heel anders voorgespiegeld werd. Of omdat er iets aan mijn eigen beeldvorming schort.

Achteraf gezien heb ik mijn leukste banen gekregen door als uitzendkracht (of met een kruiwagentje) binnen te komen bij een bedrijf. Het bedrijf leerde mij en mijn kwaliteiten én minder goede eigenschappen kennen op een ontspannen manier. Geen contract, geen verplichtingen, geen sollicitatiebrief. Puur op de zakelijke gegevens (leeftijd, vreemd inconsistent CV, onafgemaakte opleidingen in alle richtingen) zou ik nooit aangenomen zijn. Maar in de praktijk bleek ik meestal reuze mee te vallen en wilden ze me dolgraag houden.

Misschien verloopt het daarom ook zo moeizaam op een datingsite?


geplaatst door Lynn2 - 5849 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl