Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zaterdag 1 november 2014

Kinderen

“Eert uw vader en uw moeder, maar eert vooral ook uw kinderen”, schreef Ida Gerhardt. Zelf was zij haar hele jeugd bruut afgewezen door een psychisch zwakke moeder die regelmatig opgenomen moest worden omdat zij het leven niet aankon. Die ongelukkige jeugd heeft ongetwijfeld bijgedragen aan het dichterschap van mevrouw Gerhardt, maar zij was ook haar hele leven een onaangename en wantrouwige vrouw die zichzelf erg in de weg zat.

 

 

Ik bewonder en respecteer mijn kinderen, vanuit een overtuiging die het best gekenschetst kan worden door ‘wie ben IK om een ander mens mijn wil op te leggen en te zeggen wat hij moet doen of laten’. Dat is geen kwestie van fundamentele onzekerheid of een negatief zelfbeeld. Welnee, ik observeer de ontwikkeling van mijn kinderen met dezelfde liefdevolle verwondering als ik mijn eigen vallende en opstaande levensweg beschouw. Door een psychiater (jawel, ik ben eens van het padje geraakt en heb professionele hulp ingeroepen, wat mij betreft een eenmalige ervaring) werd deze instelling bestempeld als ‘een vorm van verwaarlozing’. Immers, kinderen hebben duidelijke regels en grenzen nodig, daar varen zij wel bij. Volgens haar liet ik mijn kinderen min of meer aan hun lot over door ze niet te sturen en te dwingen en te straffen. Tja, ik heb lang getwijfeld of zij gelijk had en ik het helemaal verkeerd had aangepakt. Maar... ben tot de conclusie gekomen dat ik het goed doe, en goed heb gedaan. Trouwens, ik zou ook niet anders kunnen. We hebben het altijd maar over die maakbare samenleving maar er valt niets te ‘maken’ van je kinderen, of van je eigen leven, of van jouw vorm van ouderschap. We zijn wie we zijn. Nature of nurture? Ik ga voor 80% nature en 20% nurture. En dan bestaat die schamelige 20% ook nog eens uit 15% omgevingsfactoren en 5% ouderlijke invloed. Dus....

 

Dat Ida Gerhardt zo heeft geleden onder de afwijzing van haar moeder, hm, gezien mijn nature/nurture theorie vrees ik dat ze zelf psychisch ook al moeilijk in elkaar zat. Aangeboren, niets aan te doen.

 

Zelf heb ik een heel goed contact met mijn beide kinderen. Die psychiater kan zeggen wat ze wil, zij heeft ze trouwens zelf niet. Mijn zoon van 27 is al een paar jaar het huis uit, nog altijd filosofie studerend (waarmee hij de meisjesdroom van zijn moeder verwezenlijkt). Hij nodigt zijn moeder zonder schaamte uit op een studentenfeestje, stelt speciaal voor haar ‘whiskypong’ in omdat ze niet van bier houdt (ook een eenmalige ervaring trouwens), en wil met een paar rugby-vrienden best even langs die kerel gaan die zijn moeder lastig valt na een mislukte dating-ervaring. Hem even rustig bij zijn nekvelletje grijpen en zeggen ‘Hey, volgens mij kun je mijn moeder beter met rust laten in het vervolg. Ok?’

 

Mijn dochter van 15 was het ook al opgevallen dat ik geen doorsnee moeder ben. ‘Mam, jij bent gewoon heel anders dan die andere moeders. Als mijn vriendinnen vragen hoe laat ze thuis moeten zijn voor het eten, is het 5 uur, of half 6. Punt uit. Als ik het aan jou vraag, zeg je ‘ach kind, zie maar’. Maar dochter stuurt diezelfde vriendinnen door naar mij als ze in de problemen zitten. ‘Ga maar met mijn moeder praten joh, zij helpt je wel. Je kunt alles tegen haar zeggen’.

 

En weet je, daar ben ik trots op. Eigenaardig wellicht, maar ik doe het op mijn manier. Ik bewonder, verwonder me, heb lief, respecteer, laat vrij en geniet ervan om hun ontwikkeling gade te slaan. Ze doen het allebei erg goed, ik heb een paar mooie, waardevolle mensen op de wereld gezet. Dat is niet mijn verdienste, ik heb slechts liefdevol omarmd het ‘materiaal’ dat aan mijn handen werd toevertrouwd. Dat is geen goed Nederlands, die laatste zin, weet ik Raspoet ;-), maar de volgorde is belangrijker dan de vorm. Nog een andere vorm van eigenzinnigheid...

 


geplaatst door Lynn2 - 4429 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl