Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 25 december 2015

Het kreng stond binnen twee uur

Dat was op het nippertje. Tien minuten voor middernacht stond het kreng. Laat de Kerst maar beginnen. Ik ben er klaar voor. Laat ik er een boom over opzetten. Nu.


Elk jaar is het na sinterklaas altijd de vraag: wel of geen boom dit jaar. En dan nog de vraag met of zonder kluit. Het is voorgekomen dat het antwoord nee was, maar ik de op een schoolplein wegens schoolvakantie gedeponeerde boom, die zijn werk bij de obs al gedaan had, niet kon weerstaan. Deze ‘res nullius’ naar huis sleepte en alsnog overstag ging dus. Vorige jaren wist IKEA me over te halen zo’n dode boom in huis te halen; het is ze tweemaal achtereen gelukt. Een boom kopen en dan een waardebon die nagenoeg dezelfde waarde als de boom had. De waardebon weliswaar te besteden in januari, de slechtste verkoopmaand van deze Zweedse winkelketen. En dan uiteraard veel meer besteden en vooral besteden aan dingen die je niet nodig hebt. Dat zijn nog eens bomen met een diepere gedachte. Kerstbomen, een eeuwenoude traditie die toch weinig met de inhoud van het christelijke kerstfeest te maken had.


Vorig jaar weer zo’n worsteling na sinterklaas; wel of niet? Ik had het volkomen gehad met die naalden. Ook al zijn die bomen gratis, de irritatie van hun niet naaldloos kunnen opruimen is me te veel geworden. Aanvankelijk had ik vorig jaar daarom besloten het zonder kerstboom te doen. Maar als ik nou eens zo’n kunstboom… dan ben ik voor altijd klaar… en toegegeven, ze zijn – zeker van een afstandje – niet van echt te onderscheiden. Goed, dan is de keus nog moeilijk als er bij de Praxis tien verschillende op een rij staan. Hoe hoog wil je ‘m hebben. Met of zonder ingebouwde lichtjes, al dan niet incluis sneeuw, en welke kleur groen. Er zijn heel veel varianten groen. Eenmaal gekocht, trots met mijn aanwinst naar huis, om me daar alsnog door het IKEA-gevoel te laten bekruipen. Een boom met een bouwtekening die zo gesimplificeerd is dat ik ‘m niet snap. Na drie pogingen begint het geval op een boom te lijken. Elk takje moet uitgevouwen worden. Wat een geknutsel. En na driekoningen weer terug in de doos die boom. Denk maar niet dat ik elk takje weer heb ingevouwen. Gewoon met grof geweld het bouwwerk in de doos gepropt, die uiteraard niet spontaan dicht wilde. Gelukkig heb ik rollen erg sterke duct tape in huis.

Deze december weinig zin de nogal grote doos van zolder te halen en evenmin goesting het kerstboompakket uit de doos te halen en dan nog op te zetten ook. Delegeren aan zoonlief lukte ook niet. “Moet ìk dat doen? Dan maar geen boom, voor mij hoeft het niet”. Okay, helder, voor hem hoeft het niet, dan niet. Nu eindelijk eens een kerst zonder boom. Helemaal niets. In en aan ons huis zie je niet dat het feestdagen zijn; we zijn ook niet gelovig dus beter zo.

Op kerstavond begon het toch weer te knagen aan me. Dan ben ik toch wel een erg matige single ‘père noël’, bedacht ik me. En dan ook nog: mijn moeder komt vandaag, op eerste kerstdag, eten. Laat ik die kunstboom nou vorig jaar van haar voor mijn verjaardag hebben gekregen. Zo gaat het meestal, ik koop iets en maak mijn moeder blij dat ik iets voor mijn verjaardag, 1 januari aanstaande, heb gevonden. Dan kan ik het toch niet maken om dit plastic bouwpakket niet opnieuw op te zetten. Om tien uur vanavond een afspraak met mezelf gemaakt: okay, ik zet ‘m op maar dan met een strak schema. Binnen twee uur staat ie, incluis lampjes, slingers en ballen. Zo’n deadline heb ik nodig om het geen volledige dagbesteding te laten worden. Done.

Het is inmiddels één uur in de nacht. Mijn zoon is naar vrienden geweest en komt thuis.
“Hé pap, een kerstboom”, klinkt het blij verrast uit zijn mond.
“Inderdaad, een kerstboom. Gelukkige kerst jongen”.
“Ja, gelukkige kerst pap. Ik ga naar bed, welterusten.”

Ik luister de CD van Joni Mitchell nog even af. Blue, uit 1971. Wat een kraakheldere stem. Ik word gek van al die kerstliedjes op de radio, daarom de CD-speler maar afgestoft. Verdraaid. “It’s coming on Christmas. They’re cutting down trees. They’re putting up reindeer. And singing songs of joy and peace”, zingt Joni in het nummer River. Van haar kan ik het wel hebben, een kerstliedje.


geplaatst door Yar - 4514 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl