Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 22 mei 2016

Veilig gehecht

Volgens de populaire filosoof Alain de Botton is dat de beste vraag die je kunt stellen aan een date.
Hij vindt dat we na de verstandshuwelijken van lang geleden, en de romantische huwelijken zoals we die nu kennen, toe zijn aan het psychologisch huwelijk.
In een interview in de NRC van een paar weken terug verwoordt hij dit als volgt:
“Een goede relatie is niet zozeer een verbintenis tussen twee gezonde mensen, maar een tussen twee gestoorden die de vaardigheid, of het geluk, hebben gehad zich aan te passen aan elkaars relatieve krankzinnigheid.”
Het stelde me zo gerust. Het geeft dus niet als je niet helemaal normaal bent. Ook dan kun je een succesvolle relatie hebben blijkbaar. En ach wie is er nou wel helemaal normaal, ik ken ze niet geloof ik. Maar ja, dat kan dan ook weer een soort van ‘ons kent ons’ dingetje zijn. Dat de normalen zeg maar alleen met normalen omgaan. En dat ik dan in het cirkeltje ‘verknipt’ zit.

In het recent verschenen boek ‘Verbonden’ van psychiater Amir Levine lees ik dat als ik kans wil hebben op een goed lopende relatie dat ik dan, als angstige gehecht persoon, op zoek moet naar een veilig gehecht persoon. Veilig gehechte mensen, groot deel van de bevolking zo schijnt het, communiceren effectief en zijn niet snel van de wijs te brengen, ze hebben geen protestgedrag nodig en ze schrikken niet gauw van claimend gedrag. Dat is info waar ik wel wat mee kan. Tot nu toe vooral veel vermijdend gehechte types op mijn pad gehad. Dat plakt dus lekker, angstig en vermijdend, het triggert enorm maar leidt dus niet tot een vervullende, rustige verbinding. Hoe zien die eruit eigenlijk; veilig gehechte types?

Gisteren las ik een interview met Lineke Rijxman, een topactrice die ik vorige week zag schitteren in het geweldige stuk De Freudjes, over drie zussen die een nacht lang in gesprek zijn over hun stervende moeder, het leven en vooral over hun angsten/neurosen/patronen en hoe die te beteugelen(veel drank en pillen).
Lineke zegt: ‘Ik word zenuwachtig van mensen die niet een beetje verknipt zijn.’ Dat heb ik nou ook. Van die mensen waar werkelijk alles op rolletjes lijkt te lopen en waar nooit een vuiltje aan de lucht is. Die alles aankunnen en nooit eens een beetje zwartgallig overkomen. Die mensen, daar word ik ook zenuwachtig van.
Een date met een man die zo in elkaar zit is bij voorbaat al gedoemd te mislukken, in mijn geval dan, als je als vrouw ook zo in het leven staat zal het waarschijnlijk voortreffelijk lopen.

Laatst heb ik Alains advies opgevolgd, leek me geinig. Ik stelde een man vrij vroeg in het hele datingproces de vraag: ‘Wat is jouw gekte?’ Ik werd meteen verwijderd. Duidelijk.
Dat was dan waarschijnlijk zo’n heel veilige gehechte. Of dat zal ook wel weer niet, die had dan waarschijnlijk gezegd:
‘Die heb ik niet, maar die van jou omarm ik, wil je erover praten?’

 


geplaatst door Babette - 6301 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl