Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 7 augustus 2016

HoudenVan

Niets zo prettig als je 's ochtends uitrekken, naar de eerste stralen van het zonlicht staren, en naast je ligt iemand die je zacht en dwingend weer terugtrekt het bed in. Natuurlijk is seks alleen niet zaligmakend en hoort bij de liefde nog veel meer. Zoals vriendschap voor elkaar, mede verantwoordelijkheid nemen voor elkaars welzijn en over het algemeen goedwillendheid over en weer.
Liefde en houden van is van alle tijden. Zolang er mensen zijn, bestaat de liefde.
In de tegenwoordige tijd omvat het woord liefde werkelijk alles, liefde van een stelletje voor elkaar, maar ook liefde voor je hobby, voor je familieleden, voor je vrienden, voor je huisdier of voor het huis dat je bezig bent af te bouwen of te verbouwen tot een mooi geheel. De differentiatie wordt alleen gemaakt door achter het woord liefde te vertellen waar die liefde precies voor geldt.
In het oude Griekenland hadden ze het wat makkelijker en werd elk deel waarvoor liefde gold, aangeduid met een andere naam. De Grieken kenden 5 verschillende namen voor het woord liefde. Van Eros naar de verschillende vormen van Philia; en van Pragma naar Agape en Philautia.
Aardig is het altijd om oude denkbeelden te plaatsen in het gebeuren van vandaag de dag. Want hoe langer dat je als mens op deze aarde rondwandelt, des te meer zie je om je heen dat geschiedenissen zich herhalen en het er op lijkt dat er inderdaad niets nieuws is onder de zon.
Het mooiste vind ik dat nog altijd verwoord in het boek Prediker: 'De ogen van een mens kijken, en vinden geen rust, zijn oren horen, en ze blijven horen. Wat er was, zal er altijd weer zijn, wat er is gedaan, zal altijd weer worden gedaan. Er is niets nieuws onder de zon'.
Niet dat ik nu meteen religieus ben geworden; maar de Bijbel mag ik neerzetten als een mooi boek vol geschreven geschiedenis en wijsheid. Om even een voorbeeld te noemen - de archeoloog Heinrich Schliemann heeft in 1871 de resten van de stad Troje in Griekenland gevonden omdat hij als eerste en enige dat wat geschreven stond in de Ilias van de dichter Homerus letterlijk nam. Als de teksten uit de Bijbel eindelijk eens letterlijk worden genomen, en even vergeten wordt alles dat religieuzen, en dan ook nog afhankelijk van welke tijd zij in leefden, er soms van gemaakt hebben – wie weet waar een oprechte onderzoeker dan terecht kan komen.
Om bij Eros te blijven – dat was natuurlijk de God van de liefde en de vruchtbaarheid. Stond voor de seksuele hartstocht en de begeerte. En als hedendaagse westerling zou je dan denken dat alle aandacht zou gaan naar Eros. Maar niets was minder waar. De oude Grieken zagen de seksuele hartstocht en begeerte als een gevaarlijke, vurige en irrationele vorm van liefde. Een liefde die zich meester van je kon maken en waarvan je vervolgens volkomen in de ban raakt.
Natuurlijk hadden de oude Grieken gelijk. Een verbintenis uitsluitend op basis van seksuele hartstocht en begeerte is gedoemd te mislukken. Op een gegeven moment is de hartstocht en is de begeerte verdwenen en dan resteert er letterlijk niets meer om een stelletje bij elkaar te houden.
Mijn voorkeur gaat eigenlijk uit naar Pragma; wat staat voor de volwassen liefde. Het diepe begrip dat na lange tijd tussen echtgenoten ontstaat en waardoor wij erin slagen een relatie in stand te houden, compromissen te sluiten, geduld en verdraagzaamheid te tonen en realistische verwachtingen te hebben van de ander.
De rust die bij die omschrijving van Pragma voelbaar wordt, laat bij mij een soort jaloersheid ontstaan. Een verlangen naar juist die ene man waarmee Pragma mogelijk zou kunnen zijn. En dat mag dan best beginnen met een storm van aantrekkingskracht en begeerte samen met alle andere toeters en bellen hebben die daarbij horen. Die ene man – die is het voor mij.

Bij de muziekvideo's heb ik geplaatst het mooie verhaal van Craig David en Sting over de Rise and Fall; ofwel de veranderingen die zich in een leven voordoen als roem en bekendheid verkregen is.
Daarnaast de hele mooie uitvoering van Duke Ellingtons In a Sentimental Mood door Halie Loren.


geplaatst door Rianne - 2353 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl