Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 28 augustus 2016

HoudenVan4

Het grootste en meest duidelijke verschil tussen vriendschap en liefde is seks. Je kunt heel veel delen met een vriend of vriendin maar de liefde begint pas als er sprake is van passie over en weer. Iedere alleenstaande zal het wel eens overkomen zijn, en ook mij is het gebeurd. Een lieverd die zichzelf omschreef als romanticus en vertelde een romantische liefde met mij te hebben. Zo mooi, zo mooi en zo mooi klonk dat. Tot over mijn oren verliefd, dook ik erin. Lief was hij, toegewijd, een fantastische minnaar en de vele feestuitjes doen mij nog steeds glimlachen. Het bed ons favoriete verblijf en de wereld kon letterlijk gestolen worden. Een mooie tijd. Totdat ik na ongeveer ¾ jaar mijzelf ging afvragen, als gevolg van een paar kleine barstjes in het geheel, of ik dit voor altijd wilde laten duren of niet. De uitkomst was het einde van de verkering. Vreemd genoeg vervaagden zijn beeltenis, de herinnering aan hem, zijn handen en zijn lichaam redelijk snel. Ik heb mij daarna bij herhaling afgevraagd hoe het toch mogelijk was, dat ik hem zo snel wegschoof naar de achterste gedeelten van mijn geheugen. De oplossing kwam met the Triangular Theory of Love van de psycholoog Robert Sternberg, die de drie belangrijke elementen noemt, kenmerkend voor de ware liefde. Dat zijn:
1. Intimiteit – het delen van gedachten en ervaringen ofwel het betrokken zijn bij elkaar en elkaar graag willen zien.
2. -Passie – de wederzijdse fysieke en seksuele aantrekkingskracht die gevoeld wordt voor elkaar.
3. -Engagement – de wens en het verlangen om bij elkaar te blijven nu en ook in de toekomst.
Ware liefde is er pas als alle drie elementen samen aanwezig zijn in de relatie.
Wat ik had meegemaakt – de romantische liefde – had alleen de eerste twee elementen in zich; de intimiteit en de passie en, als de liefde niet werd aangevuld met het derde element zou dat maximaal twee jaar kunnen duren. In mijn geval duurde het ¾ jaar.
Wijzer en verstandiger geworden, zoek ik sinds die tijd de man waarmee – naast alle begin gevoelens van de liefde, passie en intimiteit – door beiden ook verder gedacht zal worden dan het hier en nu. Een liefde waarbij wij beiden het gevoel krijgen dat het de bedoeling is voor een langere periode van elkaar te blijven genieten, voor elkaar te zorgen en voor elkaar klaar te staan wat de toekomst ook brengen moge. De laatste woorden komen uit Het Liedboek; en dat voor iemand zoals ik, die toch heel eigen gedachten heeft over het Christelijk geloof. Dat niemand mij dit kwalijk neme.

De muziekvideo's die ik hierbij plaats, hebben beide een oude achtergrond. Eerst de enige echte bard met dat stokje wierook tussen de snaren van zijn gitaar; Estas Tonne – Rumbadiosa. En dan van het gothic pop collective This Mortal Coil – het mooie lied The Song to the Siren.


geplaatst door Rianne - 2279 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl