Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 23 december 2016

Een bijzondere kerst

Wij, het koor waarbij ik zing, verzorgden kort geleden een kerstconcert in een uitzettingscentrum voor uitgeprocedeerde asielzoekers. Het klinkt chique, uitzettingscentrum, het is ‘gewoon’ een gevangenis. De meeste uitgeprocedeerde asielzoekers verblijven er kort, een week, of twee weken. Maar soms, als het thuisland dwars ligt, kan het voorkomen dat iemand er maanden vastzit.

Wat we verwachtten was een zaal vol gelukszoekers, profiteurs, uitzuigers, van wie sommigen onder ons er liever minder dan meer willen. Wat binnenkwam was een heleboel keer 1 mens zoals jij en ik, met een gezicht, met een verhaal, en met ooit, bij binnenkomst in ons land, de hoop op een betere toekomst. Wat ook binnenkwam, letterlijk en figuurlijk, waren kinderen, soms heel erg jong, die in veel gevallen in ons land geboren waren.

Het was een bonte verzameling christenen, moslims, hindoes, boeddhisten, atheïsten en mensen met een levensbeschouwing die me nu even niet te binnen wil schieten. Maar ze hadden 1 ding gemeen, ze wilden hier niet zijn, in de gevangenis, zonder familie, zonder vrienden. En al helemaal niet met kerst. En, oh ja, ze hadden nog iets gemeen, daar waar ze naartoe gingen waren ze ook liever niet.

Zodra we begonnen te zingen zagen we bij veel van hen het gezicht oplichten. Er werd uit volle borst meegezongen en uitbundig gedanst. Er werd ook gehuild, want er is niets wat je zo weerloos voor emoties maakt als muziek. En er werd geknuffeld, de koorleden werden letterlijk door de mensen met een verhaal en met een verloren gegane hoop op een betere toekomst omarmd.

Toen we na afloop naar buiten gingen waren we blij dat we deze mensen met hun narigheid en onzekere toekomst even een mooie middag hadden kunnen bezorgen. En we waren blij dat we weer weg mochten, naar een plek waar wij wilden en mochten zijn. Wat ons bij zal blijven is het besef hoe ongehoord veel mazzel we hebben dat wij in Nederland geboren zijn en dat wij hier wonen en werken zonder dat iemand vindt dat dat niet mag.

Ik wens jullie allen en warme kerst toe, in gezelschap van diegenen die jullie lief zijn, en een tolerant en medemenselijk 2017.


geplaatst door Hanna - 3960 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl