Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 4 december 2016

Ik schrijf, jij toch ook?

Ik blog. Ik blog hier, ik blog privé en ik blog voor mijn werk. Ik blog omdat ik graag schrijf. Soms zijn mijn blogs grappig. Soms zijn ze scherp. Soms zijn ze kort door de bocht, soms ronduit slecht. Soms verkondig ik iets sociaal onwenselijks, soms stel ik het gedrag van anderen aan de kaak, soms vertel ik iets wat echt gebeurd is en recht uit mijn hart komt, soms zuig ik alles uit mijn duim. Soms ook verkondig ik een mening waar anderen het hartgrondig mee oneens zijn. Dat alles mag. Want wij wonen in een land waarin we ons mogen uiten. Dat is in onze grondwet vastgelegd.

Er zijn bloggers die minder geluk hebben. Raif Badawi bijvoorbeeld. Hij schrijft geen blogs meer, hij schreef ze. Totdat hij werd opgepakt. Hij werd veroordeeld tot 1000 stokslagen, 10 jaar cel en een astronomische geldboete. Omdat hij blogs schreef die niet in het straatje van zijn vaderland, Saudi Arabië, paste. Vijftig stokslagen heeft hij inmiddels achter de rug, of beter gezegd, op de rug. Daarna barstte er een storm los van internationaal protest, wat, hopelijk, verdere sessies heeft voorkomen.

Over dat internationaal protest wil ik het hebben. Want er zijn er veel zoals Raif Badawi, die de pech hebben niet, zoals wij, in een vrij land te wonen en zijn opgepakt om een afwijkende mening, levensbeschouwing, seksuele voorkeur etc etc. Komende zaterdag, 10 december, organiseert Amnesty daarom wereldwijd een schrijfmarathon om brieven te schrijven aan mensen die onder mensonwaardige omstandigheden vast zitten. Voor de bewindslieden van zo’n land is het buitengewoon ongemakkelijk als een gevangene veel internationale post krijgt. En daarom kunnen deze brieven het verschil betekenen tussen marteling en een betere behandeling, tussen toegang tot medicijnen en creperen, tussen gevangenschap en vrijheid, tussen leven en dood.
Amnesty heeft het ons zeer gemakkelijk gemaakt. Op hun website staan voorgeschreven brieven die je met één druk op de knop kunt versturen. Een fluitje van een cent dat alle verschil van de wereld kan maken. Maar er worden ook overal, ook in jouw buurt, schrijfsessies georganiseerd. Doe eens gek en ga er heen. Wie weet wie je daar ontmoet en wat daar voor moois uit voortkomt.

Voor Raif Badawi wordt niet geschreven, voor hem lopen al veel andere acties. Zie onderstaande link hoe je daaraan mee kunt doen. Wie wel in het lijstje staat is Edward Snowden, die al jaren geen kant meer op kan. Of Shawkan, die het bloedig uiteenslaan van een betoging filmde en nu de doodstraf boven het hoofd hangt. Het zijn maar een paar mensen, zullen jullie zeggen. Ja, maar het zijn wel stuk voor stuk mensen, met ouders, met een partner, met kinderen. Het zijn er maar een paar, maar het zal je zoon of dochter maar zijn.

Vorig jaar schreef ik Albert Woodfox. Hij zat 43 jaar, waarschijnlijk onschuldig, in een isoleercel in Amerika, Amerika ja, je leest het goed. Dit jaar kwam hij vrij, mede dankzij de schrijfmarathon van Amnesty. Dus dit jaar schrijf ik weer. Jij toch ook?

Meer informatie:

http://schrijfmarathon.amnesty.nl/

https://www.amnesty.org/en/latest/campaigns/2015/01/five-ways-you-can-help-raif-badawi/


geplaatst door Hanna - 3733 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl