Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

dinsdag 28 februari 2017

Het stresssysteem

Doordat opruimen nu eenmaal opruimen uitlokt, en ik de zaal die mijn badkamer is moest leegruimen omdat morgen het blije, verwachtingsvolle ‘mijn huis wordt gerenoveerd’ verandert in de nachtmerrie van een huis vol mannen met drilboren, voorhamers en veiligheidsschoenen, vond ik het notitieboekje terug. Het is een notitieboekje uit een vorig leven: op het voorblad is met boeklon een zoet-gouden fluitspeelster van Rosina Wachtmeister geplakt en op de lijntjes-blaadjes heb ik met steeds ongeduldiger letters de cd’s, dvd’s en boeken geschreven die ik ooit wilde kopen. Georgs Pelêcis’ ‘Revelation’, ‘The secret of Roan Inish’, ‘Quirkology’ van Richard Wiseman. Het is er gewoon niet van gekomen. Dit boekje kan wel weg.

Ik heb nog een notitieboekje, een grotere. Het ligt opengeslagen op mijn keukentafel en soms, als ik niet kan slapen, neem ik het mee naar bed. Er ligt een vulpen bij, een mooie, linkshandige vulpen. Als het schrijfgerei hapert, hapert nu eenmaal ook het denkwerk. Er was een tijd dat ik mijn inktlap op mijn pas geschreven letters legde als de juf kwam kijken. Het maakte niet uit, de vlekken waren er al: ik heb links leren schrijven met een kroontjespen en blauwe inkt uit een potje.
Dit grotere notitieboekje is mijn vergeetboek, mijn onthoudboek, mijn zomaar-wat-schrijfboek. Er staan dromen in, gebeurtenissen, gedichten-in-spé en citaten uit artikelen, vooral uit artikelen over de liefde en wat daar zoal bij komt kijken. Dit boekje kan niet weg. ‘Om te kunnen overleven is ons stresssysteem erop gebouwd, snel te reageren op gevaar. We zien eerst de leeuw en dan de bloemen’, staat er in. Dit hoorde ik een filosoof als verklaring geven voor onze eeuwige zoektocht naar geluk, voor onze neiging het slechte belangrijker te vinden dan het goede. We reageren nu eenmaal alerter op ellende dan op geluk. Toen ik het weer las, vroeg ik mij af: zou verliefdheid een tijdelijke verstoring zijn van dat stresssysteem? En mocht dat zo zijn, is verliefdheid dan de veroorzaker van de verstoring, of het gevolg? Hm, met verliefdheid als veroorzaker van de verstoring kan ik goed leven. Het voortbestaan van de mensheid is nu eenmaal afhankelijk van rozebrillen-paargedrag, hoe kortstondig ook. Maar wat als de verliefdheid het gevolg is van die verstoring? Misschien wil ik dat niet weten. Kan er een slimme armband op de markt komen die de verstoring opmerkt en ons waarschuwt? Snel? Tot dan kan het ons immers telkens weer vergaan als Titania in Shakespeare’s Midzomernachtsdroom...
Richard Wiseman doet in zijn boek ‘Quirkology’ (het boek dat ik toch niet heb gekocht) verslag van een niet alledaags onderzoek naar verliefd worden: Mannen die net over een gevaarlijke hangbrug hadden gelopen, gaven vrouwen sneller en vaker hun telefoonnummer dan een controlegroep. Richard trekt de conclusie dat angst een grote trigger is om verliefd te worden. Zouden we daar ons voordeel mee kunnen doen tijdens een date? Hm, angst. Wel graag een nuttiger angst dan de angst aan een tijdelijke verstoring van m’n stresssysteem te lijden. In mijn onthoud- en vergeetboek staat een eenvoudiger tip om iemand tijdens een date te verleiden, een unisex tip van The book of life: ‘Draag mooie schoenen.’ Pech voor mij, ik kom niet ver op ‘mooie schoenen’ - tenzij stevig aan de arm van een man. Er daar is nou juist die date voor. Hoe dan ook, de komende dagen ben ik overgeleverd aan mannen met zware veiligheidsschoenen aan. Wens me geluk!

 


geplaatst door RodeJas - 3340 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl