Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 19 maart 2017

De man op de trap

Het is kwart voor acht in de morgen en er is een man aan het stofzuigen op mijn trap. Voor alles is een eerste keer, niet waar: Het is voor het eerst in mijn leven dat een man stof zuigt op de trap van het huis waarin ik woon. Ik zit een beetje ongemakkelijk: ik heb een streepjes-pyjama aan, onder een witte ochtendjas. Na twaalf dagen ‘s ochtends om half acht kant en klaar aangekleed de voordeur openen om mannen op werkschoenen binnen te laten, had ik niet op deze man gerekend. ‘It ken mar klear wêzen, nou?’ zei hij opgewekt. Hij leek zin te hebben in zijn klus, dus liet ik hem binnen. Kwestie van momentum.


Eerst rolde hij de matten op die de route van de mannen op werkschoenen markeerden: de gang in, de trap op, de overloop over. Witte matten, na al die voetstappen geplaveid met cementgruis, gipsstof, zaagsel en modder. Op die trap zuigt de man nu het laatste gruis weg, met een gigantische stofzuiger. Als hij het ding even uitzet, blijkt hij te fluiten - en blijkt mijn radio aan te staan: Een vrouwenkoor zingt teksten uit het Hooglied, getoonzet door David Lang. Hemelse muziek.
De man blijkt een wandelaar. Later legt hij de bijna-laatste hand aan mijn vernieuwde badkamer: hij monteert een stenen drempel, terwijl ik (inmiddels gekleed in spijkerbroek en geruite blouse) voor de grote nieuwe spiegel sta en mijn ogen opmaak. Dit is aangenaam. Dit is een scène die ik zou kunnen beschrijven onder het kopje: ‘Dit verwacht ik van een relatie’. Dit is saamhorigheid. Samen doen wat nodig is voor elk van ons: hij monteert een drempel en ik maak mijn ogen op. Hij legt in binnensmonds Fries uit dat de drempel veel hoger zou moeten zijn, maar dat hij, door hem lager te houden, wil voorkomen dat ik erover struikel. Ik zie dat hij in het deurkozijn zou moeten zagen om de drempel zo hoog te maken als het bouwbestek schijnt voor te schrijven, maar ik geef de voorkeur aan zijn uitleg. Het is een uitleg die mij omarmt. En het is zijn klus, nou? Hij vertelt over zijn wandelingen, in het binnensmondse Fries dat mij nogal eens ‘wat zeg je’ laat vragen. Ik vraag hem ook hoe hij weet dat ík een wandelaar ben. Het blijkt een gevleugelde uitdrukking te zijn onder de mannen op werkschoenen: Als ik niet thuis ben, zeggen ze: ‘Ze is te wandelen.’ Heren. Als ik boodschappen ga doen, loop ik toch echt op stijlvolle sneakers, niet op wandelschoenen. Ik ga ze nog missen, deze mannen. Ze deden in mijn huis waar ze goed in zijn en ze deden dat met hun eigen beroeps-mores. De zwijgzame slopers die zomaar vertrokken, de vernuftige installateurs met hun vragen, de ingetogen stukadoor, de overrompelend charmante tegelzetter met zijn radio, de kitter die zijn voegen een dag rust wilde geven, de zachtmoedige schilder met zijn vrouw die ook zingt, de snelle glaszetter die zijn werk nog moet afmaken. Het hele project is nog niet af, nog lang niet. Maar ik ben blij dat er aan mijn huis wordt gewerkt, zelfs nu steeds duidelijker wordt dat ik hier de langste tijd heb gewoond. Het westen lokt. Dichter bij mijn dochters, dichter bij de zee. Ook al past Drachten mij zoals geen enkele woonplek mij ooit heeft gepast, ook al woon ik hier langer dan ik ooit ergens heb gewoond, ook al wonen hier meer mensen naar mijn hart dan ik ooit elders heb ontmoet: ik heb hier geen wortels. Ik heb nergens wortels. Ik kan zomaar blijvend ‘te wandelen’ gaan en dit huis met zijn blinkend-nieuwe badkamer leeg achterlaten...


geplaatst door RodeJas - 3188 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl