Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 26 maart 2017

Zelfkennis

Een puzzelomschrijving van het woord zelfkennis = een ander weet er niets van. Hilarisch zo'n vergelijking. Niet dat ik vaak puzzels oplos. Ja – op vakantie ooit wel eens; en dan als ik mij werkelijk naar verveel. Elke vakantie geeft wel eens zo'n moment van uiterste verveling. Puzzels zijn altijd wel ergens te vinden; helemaal opgelost krijg ik ze nooit. Zelfkennis op een datingsite – wat is dat eigenlijk en weet een ander daar iets vanaf. Immers, bij zelfkennis denkt iedereen aan zowel zijn positieve als zijn negatieve kanten, en ook meteen of hij niets, een stukje daarvan of wellicht alles met een ander gaat delen. Toen ik zelf begon aan mijn profielomschrijving bleek mij dat het beschrijven van mijzelf helemaal niet zo gemakkelijk is en ik neem aan dat iedereen datzelfde probleem heeft. Niets zo ingewikkeld als de mens en ook ik besta uit diverse gedeelten die - ergens in mijn jeugd en in de loop der jaren - tot mijn eigen tevredenheid een goed samenwerkend geheel zijn geworden. Ik beschouw mijzelf als een menselijke puzzel en neem voetstoots aan dat ieder mens dat zal zijn. Op de datingsite wil iedereen zich graag goed profileren en brengt meestal uitsluitend zijn meest positieve punten naar voren; op een enkeling na. Een profielschets is eigenlijk niets anders dan een momentopname met de bedoeling om de juiste date ermee te lokken. Iedereen neemt aan dat dat beter gaat met een positief verhaal, zonder het vermelden van die (paar) negatieve punten die aan je kleven – niet waar?! Kwestie van het beste aas uitgooien, zodat net dat juiste visje toehapt – om maar eens een andere vergelijking te gebruiken. Het wordt wel eens gezegd dat iedereen liegt op een datingsite en dat is mij toch iets te kort door de bocht. Als weldenkend en vriendelijk mens houd ik het er op dat over het algemeen iedereen bepaalde vervelendheden, die aan hem kleven, in de race voor de juiste date graag nog even voor zich houdt. Als vrouw krijg je dan een puzzel voorgeschoteld. Want een vrouw gaat zich altijd afvragen wat het is dat die betreffende man juist niet in zijn profielschets heeft opgenomen. In mijn leven ben ik geen man tegengekomen die zonder negatieve eigenschappen is. The purest of Kings loopt niet op deze aarde rond. De vraag is wel gerechtvaardigd wat negatief is of als zijnde negatief wordt ervaren. En dat kan voor iedereen verschillend zijn. Wat voor de ene vrouw onoverkomelijk vervelend is, kan voor de andere vrouw helemaal niet zo erg zijn. De kunst is die puzzel enigszins opgelost te krijgen, voor of bij de eerste date. Veelal is dat onmogelijk – een klein beetje oplossen zal wel lukken, maar het helemaal oplossen van die puzzel zal na dat mailcontact, telefonisch contact en eerste treffen toch niet mogelijk zijn. Maar wellicht kunnen de wel gevonden puzzelstukjes al zodanig geplaatst worden dat een redelijk oordeel mogelijk wordt. En wat mijzelf betreft? Als ik echt val voor een man – en dat gebeurt niet zo vaak - zie ik in eerste instantie zijn positieve eigenschappen, en heb ik de neiging zijn negatieve punten met een schouder ophalen op de koop toe te nemen. Ik bedek dat dan met de mantel der liefde – zoals dat zo mooi heet. Wellicht onverstandig en mochten zijn negatieve eigenschappen gaan rommelen aan mijn zelfvertrouwen en/of mijn vertrouwen in hem, dan gaat het natuurlijk altijd fout. Maar dan zitten we meteen met een heel ander verhaal en laat ik dat hier in dit blogje daar maar niet over hebben. Begin ik echt een relatie met een man, dan is het toch altijd op basis van die momentopname, de bijeengeschraapte puzzelstukjes en – beslist belangrijk – het vertrouwen dat hij bij mij gewonnen heeft. Waarna wij elkaar heel langzaam tot op de laatste draad zullen leren kennen, in de hoop en in de verwachting dat daarmee alleen maar de liefde voor elkaar zal toenemen.


geplaatst door Rianne - 2205 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl