Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 30 juli 2017

Maskers

 

Wat zijn mensen in principe toch simpele wezens die in elk leven vaak al veel problemen achter of voor zich hebben opgeruimd. Ergens wordt het leven omschreven als een aards tranendal. Maar dat is mij toch te negatief over alles wat het leven geven kan. Neem bijvoorbeeld de liefde, wat in principe zoiets moois is en veel vreugde kan toevoegen aan ieders aardse bestaan. Zou je dan niet open en eerlijk de beoogde geliefde tegemoet treden en kijken of een gezamenlijk treffen mogelijk is? Dat open en eerlijk tegemoet treden, blijkt uit onderzoek voor vele mensen niet zo eenvoudig te zijn. De schrijver Julius Fast heeft in zijn boek De Taal van het Lichaam een heel hoofdstuk geschreven over de maskers die mensen dragen in hun contact met anderen. Dan zijn dat geen echte maskers, maar virtuele maskers, omdat het voor veel mensen heel erg moeilijk is om aan anderen alles van zichzelf te laten zien. Het dragen van een zogenaamd sociaal masker wat nodig is om onze werkelijke gedachten en gevoelens te verbergen. Een voorbeeld van een sociaal masker is dat je met een glimlach heel veel mensen een tevreden gevoel kunt geven, en tegelijkertijd niets van je werkelijke gevoelens toont. Het verbergen van gevoelens blijkt door bijna iedereen – is onderzocht – gezien te worden als een maatschappelijke noodzaak. Impression Management ofwel de manier waarop mensen zich voordoen in de relatie tot anderen. Het gaat er dan om de indruk die anderen van u hebben te manipuleren, en u doet dat met behulp van een masker. Als het goed is, kan thuis in de goede huiselijke situatie dat masker opzij gelegd worden en ingeruild voor het ware gezicht. Bij mannen kun je dat fenomeen eigenlijk het duidelijkst zien. 's Ochtends de deur uit in pak met das en met de zakenauto naar het bedrijf. 's Avonds in oude kloffie aan de koffie met het lief; met alle rest er bij. Hoewel – ik heb ooit een vrouw gekend die het standaard had over haar carrièrepak voor op het werk. Dus zoiets komt voor bij beide sexes. Vanuit de date-wereld kwam een aardig voorbeeld van voldoen aan verwachtingspatronen en dan heb ik het nog niet eens over het opzetten van een masker. Maar om het presenteren van een bepaald beeld van jezelf aan anderen. Het groot winkelbedrijf Ikea merkte op dat zij regelmatig geconfronteerd wordt met single mannen die selfies maken, staand in een van die door Ikea mooi ingerichte woonkamers. En dat met doel om die foto's bijvoorbeeld op Tinder te plaatsen zodat een gegadigde dame zou denken dat hij zijn leven keurig op orde heeft – kwestie van beeldvorming. Daar ook Ikea medewerkers op Tinder zitten, komt zoiets weer terug bij Ikea. Waarschijnlijk is daar hartelijk gelachen als zij bij een man op de achtergrond een door henzelf zo mooi ingerichte Ikea woonkamer zagen. Hetzelfde voorval kwam ik tegen bij de autobranche waar – en dat zijn echt alleen maar mannen – een man zo nu en dan wordt gezien dat hij zittend in een fraaie auto een selfie maakt. Ach – maskers – wanneer is het tijd om dat masker weg te leggen, vraag ik mij af. Dat zoiets niet bij het eerste contact gebeurt, moge duidelijk zijn. Beide partijen kennen elkaar dan nog helemaal niet dan wel nauwelijks. Maar ontstaat op basis van dat eerste contact toch een regelmatigheid dan zal op een gegeven moment elk sociaal masker afgezet dienen te worden. Dat masker dient eigenlijk onherroepelijk weg te zijn tegen de tijd dat je met elkaar hetzelfde bed opzoekt. Iemand die zijn/haar masker ophoudt, speelt alleen maar een gemeen spel met de ander. Een liefdesrelatie staat en valt bij eerlijkheid, openheid en liefde voor elkaar – een verhaal zonder maskers en zonder enige valse noot over en weer.


geplaatst door Rianne - 2165 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl