Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 9 juli 2017

Sprookje

Het sprookje van de liefde is altijd zo mooi weergegeven in boeken en films, met de uiteindelijke steeds terugkerende eindconclusie – en zij leefden nog lang en gelukkig. Hoe dat lang en gelukkig er na de eerste stappen in huwelijk uitzien, wordt wijselijk nooit verder besproken. Het heeft ook absoluut geen zin om kinderen lastig te vallen met de soms rauwe werkelijkheid waar volwassenen mee te maken kunnen krijgen in hun affectieve verbintenissen. Zo mooi en zo mooi zo'n sprookje, waar ik in mijn prille jeugd graag naar luisterde als het voorgelezen werd en nadat ik de leeskunst machtig was, later graag zelf las. Ondanks dat bij het vorderen der jaren allerlei wijsbedoelende volwassenen mij onophoudelijk gingen vertellen dat sprookjes niet bestaan. Uitspraken waar ik langzaam maar zeker altijd en steeds mijn vraagtekens bij gezet heb. En waarvan later bleek dat ik in mijn twijfels veelal nog gelijk had ook. Onderzoek alles, behoud het goede en vermijd elk kwaad, in welke vorm het zich ook voordoet – zoals in de Bijbel staat. Neem Sinterklaas, die vanaf de 15de eeuw elk jaar in begin december Nederlands feestbeest is, die bestaat ook niet echt – maar heeft wel in de 3de en 4de eeuw na Chr als de kindervriend Nicolaas bisschop van Myra bestaan. En wel in wat toen onderdeel uitmaakte van het Romeinse Rijk en nu bij Antalya in Turkije ligt. Nicolaas de kindervriend van ons jaarlijkse Nicolaasfeest bestaat dus aan de ene kant niet en aan de andere kant heeft hij met mijter en al wel degelijk bestaan. Ik bedoel maar met mijn opmerking over onderzoek alles, behoud het goede etcetera. Om terug te gaan naar de liefde – het sprookje van de liefde is inderdaad altijd een heel mooi sprookje en wordt steeds ook als zodanig door de betrokkenen ervaard. Liefde begint met het voelen van een ongelooflijk sterke aantrekkingskracht bij juist die ene man. Een overweldigend gevoel dat je hele dagelijkse leven als mens gaat vullen en geeft dat de gedachten aan die ene man elk moment van de dag en nacht bij je zijn. Een gevoel van liefde waarvan je wenst dat het je leven lang gaat duren en als het goed is, gebeurt dat ook. Liefde is lankmoedig, zij is goedertieren, de liefde is niet afgunstig, de liefde handelt niet lichtvaardiglijk, zij is niet opgeblazen; zij handelt niet ongeschikkelijk, zij zoekt zichzelve niet, zij wordt niet verbitterd, zij denkt geen kwaad, zij verblijdt zich niet in de ongerechtigheid, maar zij verblijdt zich in de waarheid; zij bedekt alle dingen, zij gelooft alle dingen, zij hoopt alle dingen, zij verdraagt alle dingen – aldus in 1 Korinthiërs 13:4-5 Oude Testament nog een keer. Dat geestelijke sprookjesboek is een enorme bron van kennis en quotes; het lezen waard. En deze omschrijving van de liefde klopt helemaal; er hoeft niets meer bij en er hoeft niets vanaf. Bovendien kan – aangezien het Oude Testament toch geschreven is voordat onze jaartelling begon – voetstoots meteen aangenomen worden dat ook toen al de geliefden een bepaald licht van blijdschap uitstraalden omdat zij de liefde hadden gevonden. Er is niets nieuws onder de zon – ook een mooie Bijbel quote. Mensen zijn door alle eeuwen heen zowel uiterlijk als innerlijk precies hetzelfde gebleven. Het zijn slechts de maatschappelijke omstandigheden die eeuw na eeuw veranderen en niet de mens zelf. Heerlijk om na te denken en om te mijmeren over het sprookje van de liefde. Een samenspel van hart en hoofd, of zoals de Engelsen dat mooi zeggen – Love is an unconditional commitment to an imperfect person. To love somebody is'nt just a strong feeling. It is a decesion, a judgement and a promise. Ach sprookjes zullen er altijd zijn ook het sprookje van de liefde – maar sprookjes bestaan niet, toch?!


geplaatst door Rianne - 2178 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl