Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
woensdag 4 januari 2017

Daten en de maatschappij

Ik moet nog regelmatig denken aan de vaker terugkomende discussies met een vriendin in de jaren 70. Die elke keer gegrepen door menselijk leed weer naar het buitenland vertrok om hulp te verlenen. Ik stond daar zo anders in. Het ging en gaat mij meer om de diepste gronden onder de onbalans in de wereld. Dat dit wezenlijk doorvoelen pas de echte basis voor een omslag is. Doorvoelen van het hand in hand gaan van christendom en handelsgeest. Handelsgeest, gevoed in schuld, tekort, het rentmeesterschap, het beërven van Gods koninkrijk. Waarin het 'meer', het 'nooit genoeg', en zo de dwangmatige ontdekking van nieuwe continenten, in overzadigbare handelsdrang, verrijking, slavernij. En inmiddels grondig overhoop halen van culturen. Wat hadden we daar te zoeken? Met het woest verdrijven van de indianen uit hun continent. Hoe we in de missie en de zending als een blind paard over fijnzinnige en diepzinnige culturen heen walsten. Het ons in totale arrogantie boven de mensen stellen in een waan van beschaving. Waarbij de geestelijke omlijsting, tot aan de alfabetisering toe, uiteindelijk een blinde verhulling is van feitelijke dehumanisering. Die we, in werking, nu ook op alle fronten terugzien in de globalisering, waarin tot in alle uithoeken der aarde alles op dezelfde leest geschoeid raakt, het kapitaal regeert, de ongelijkheid alleen maar toeneemt en de overweldiging door toeristen alle vissersdorpjes tot hotelaccomodaties maakt.
Dat de wereld nu in brand staat, inclusief de hele vluchtelingenstroom, is niet meer als een oog in oog staan met wat wij zelf aangericht hebben en nog aanrichten. O, ja, en dan zie ik hem nog staan, de leider van ons land, met de vuist omhoog: 'Jongens, de VOC mentaliteit'. En kwam er nog mee weg ook. Want het gaat gewoon door. Ook hier in Nederland zie ik nog steeds alleen maar de toename van de verzakelijking. Waarin alle politieke partijen noodzakelijk het spel mee moeten spelen en hoogstens een minimale tegenkracht zijn. Dan denk ik aan de privatisering van de zorg, de nutsbedrijven, al die bestuurslagen. Aan het 'de eigen broek ophouden' van culturele instellingen ten koste van de experimentele kunst en vrije ontwikkeling. En de sponsoring van leerstoelen door het bedrijfsleven, waarbij de vrije wetenschap verdwijnt en de universiteiten bedrijfsopleiding. Zo worden de echte wortels onder de beschaving weggezaagd.
Dat niemand hier wezenlijk over valt, dat beangstigt me. Dit echt voelen, de geest van deze tijd, dat is voor mij ook echt verbonden zijn met mensen. Ja, ik ben echt geraakt door deze dingen. Voel ook de gejaagdheid, de angst van de mensen op straat. In de molen van het moeten, hun huis, hun hypotheek, hun baan. Het leven voor de ander, op straffe van er niet bij horen, iemand zijn. Er is zoveel gebrek aan werkelijke eigenwaarde, gewoon in onszelf, zonder dat te hoeven bewijzen in banen of presteren. Of dat in 'geslaagd zijn' etaleren. Maar het is op straffe van. Er is daarin veel onderhuidse terreur, waar veel mensen onder lijden, en op het zelfde moment ook weer een ander aandoen waar ze zelf doodsbang voor zijn. Mensen zijn zo ook vaak onbereikbaar in een vrij stromen. Door angst van afgewezen zijn. Dat is waar ik ook in het daten nogal eens tegenaan loop.


Bekijk mijn profiel op match4me.nl

geplaatst door Parlante - 3203 keer gelezen

beoordeeld 2.67/5 (9 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl