Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
maandag 2 januari 2017

Eerst nog even lezen

Het voorbije jaar telde een seconde meer dan de jaren ervoor en erna. Ik heb die ene seconde benut voor het in gedachten herinrichten van mijn slaapkamer. Flits. En na een nacht vol carbid-klappen (dankbaar ben ik dat de jonkheid boze geesten verjaagt terwijl ik laf probeer te slapen) ligt er een mooie, lege dag voor me om het flitsplan uit te voeren: Ik heb geen kaartjes voor het plaatselijke nieuwjaarsfeest en mijn moeder wordt al drie jaar geen jaar ouder meer op nieuwjaarsdag.

Mijn slaapkamer bestaat vooral uit een schuin dak met een groot dakraam. Witte grondverf, al jaren, en dat blijft zo: ik had aan die ene seconde niet genoeg om ook over een kleurtje te beslissen. Mijn bed heeft wieltjes. Het laat zich zomaar weg rollen van zijn plek met het uitzicht op de hemel naar een plek met het hoofdeinde stevig tegen de buitenmuur. Twee nachtkastjes. Het zijn door een oude timmerman uit vurenhouten planken gezaagde ruige schoonheden; onverwoestbaar mits af en toe geschuurd en gelakt. Ze zijn teveel, die kastjes. In die ene seconde zag ik dat ze uit een leven stammen dat ik niet meer leef, en dat ik ze laat staan omdat het een leven is dat ik ooit weer zou willen leven. Kortom, zolang Hij niet regelmatig bij me blijft slapen, hoeft er maar aan een kant van mijn bed iets te zijn om een glas water op te zetten en een doos tissues in te verbergen. Deze twee nachtkastjes horen bij elkaar. Voor een nieuw kastje, een kastje dat de last van ‘solo’ kan dragen, heb ik twee planken nodig van 50 bij 40 cm. Die zou ik kunnen kopen maar dan kan ik nu niet doorwerken. Ik zou ze ook uit de boekenkast kunnen halen, simpelweg door boeken te verplaatsen. Naar een andere plank, of naar de kringloopwinkel. Het verplaatsen gebeurt aanvankelijk meer in mijn hoofd dan in de boekenkast: welke boeken hoeven hier niet meer te staan? Aarzelend pak ik vergeten, versleten ruggetjes. ‘Nutteloos getob’ van J.P.Guépin, ooit gevonden in de boekverkoop van de bibliotheek. Nutteloos getob over spijt, over het verleiden, over de tien geboden - ik kan gemakkelijk zonder dit boek, maar ik moet het eerst nog even lezen. ‘Denk na’ van Hugo Brandt Corstius met een dagretour Leeuwarden-Harlingen Haven uit 2005 erin. Toen kwam ik nog eens ergens en die bladwijzer zat er niet voor niets: ik moet die ‘quaestie’ dus nog even lezen. ‘Sprookjes’ van Hermann Hesse. Ach, de slordige paperback die ik nooit helemaal heb kunnen lezen omdat de vorige eigenaar er bladzijden uit had gescheurd: ‘Ik had de indruk dat ik reeds een stroperige zee van onnutte tijd verbleef in de lauwe salon….’ ik moet mijn bladzijden van dit verhaal beslist nog even lezen voordat ik zelf weer een woord durf te schrijven. ‘Voor alles een dame’ van Renate Dorrestein. Die hou ik al valt hij uit elkaar; misschien heb ik ‘s dames dodelijke recept voor Schwarzwalder Kirschtorte nog nodig. ‘De fatale contrabas’ van F. Morley, ooit mijn favoriet uit de boekenkast van mijn vader en nu vrijwel onleesbaar vanwege de kleine lettertjes op de vergeelde bladzijden. Wie heeft er een nieuwe voor me? Ik moet het boek nodig weer eens lezen. ‘Mijmeringen’ van Godfried Bomans. Ach Godfried, wat heb ik je verwaarloosd. Ik moet ook jou eerst nog even lezen en wel nu. Met mijn spijkerbroek-billen op de plavuizen, op een blauw-wit gestreept bankkussentje want de vloerisolatie is alleen nog maar beloofd en uiteindelijk op de bank zelf. Ook mijn bank is door een timmerman uit planken gezaagd, dikke grenen planken, en hij zit beroerd maar ligt geweldig. Misschien koop ik een nieuwe. Ooit. Ik moet eerst nog even lezen...


Bekijk mijn profiel op match4me.nl

geplaatst door RodeJas - 2123 keer gelezen

beoordeeld 4.76/5 (17 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl