Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
vrijdag 15 december 2017

Seks, een gekke bezigheid 2

Nou, in dat vorige blog gingen we wel erg hard. Direct naar het eindpunt. Seksualiteit als directe verwijzing naar de dood. Het orgasme als doodskreet. Dat orgasme. Je bent even onmachtig, het komt over je, en bent voor een moment als een kind verloren in zachtheid en overgave. En daarin een bijzondere en intieme beleving.
Ik denk dat een vrouw sneller op die diepte zit dan een man. In de daad krijgt voor haar het contact direct een andere lading. Er is iets aangeraakt. Er ontstaat daardoor ook snel iets van exclusiviteit. Het is voor haar een bijzondere ervaring. Die je ook bijzonder wilt delen. En ja, dat een vrouw sneller op die diepte zit dan een man, zou dat met haar meer open existentiële wezen komen? Ze is als vrouw per slot geboren als draagster van nieuw leven, en wordt daar dan ook elke maand mee geconfronteerd. Met de dood en met het leven. Dat leeft al in haar. Onwillekeurig. Wat ze dan ook ten diepste wil delen, juist in die seksualiteit. En zo van daaruit ook sneller in die exclusiviteit. Ja, ik weet, dit is een existentieel argument.
Heel anders dan wat de biologie ons voorhoudt. Die zit al in een vergelijking met de dierenwereld. En wordt uiteindelijk alles hormonaal geduid. Zit de vrouw met de seksuele daad direct al in de modus van nestje bouwen. Waarin het vrouwtje onwillekeurig al kiest voor gezonde voortplanters. En exclusiviteit op deze manier al snel ontstaat.
Of is er ook gewoon een sociaal argument? Dat die snelle exlusiviteit ontstaat vanuit banaal verlangen naar een partner, vanuit behoefte aan iemand die echt voor je gaat en waaraan je je levenszin ontleent. En van daaruit dan ook kinderen wil. Ja, maar dit is eigenlijk ook existentieel. Over levenszin, je zijnsgrond.
Een echt sociaal, en in belangrijke mate ook cultureel argument voor die exclusiviteit, is: omdat het zo hoort. Iedereen dient op een bepaald moment een partner te hebben. De zachte maatschappelijke druk is nog steeds aanwezig. Anders is er iets met je. Dat zit bij veel mensen zelfs diep in hun eigen ziel geworteld. Zonder partner mis je iets. Daar wordt dan ook nog eens behoorlijk versterkt op van die feestjes, met allemaal stelletjes. O, ja, je wordt nog wel uitgenodigd, maar bent dan toch ergens buitenstaander. Soms is er ook wel de toon van zielig. Dat je nog niemand hebt.
Ik kijk er zelf met iets andere ogen naar. Bekijk het dan toch meer andersom. Hoe veel mensen persoonlijk stilstaan in een relatie. Dat het vaak een vluchtheuvel is uit angst voor leven, voor je eigen vrije zelf. Dat hun exclusiviteit alleen maar veiligheid is. En dat die sluipende afkeuring van de ‘dolende single’ een weerslag is van hun eigen diep, steeds weg te stoppen verlangen. Verlangen naar het echte vrije leven. Waarin exlusiviteit dan zomaar kan ontstaan. Maar hoge eisen stelt aan echt een eigen leven. Wat je ook niet gratis krijgt. Maar vaak grenzeloos en ontelbaar op je bek moet gaan. Zo is het tenminste mij vergaan.


geplaatst door Parlante - 2161 keer gelezen

beoordeeld 1/5 (2 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl