Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 8 juli 2018

Graven

Kantelen (2) was misschien een betere titel geweest voor dit blog. Kantelen (1) ging over elkaar misverstaan, maar toch begrijpen en denken elkaar te begrijpen, terwijl je volkomen langs elkaar heen praat. Net als in de liefde.
Een van de reacties op mijn vorige blog luidde: Leuk, een blog over homografen. Ik vertrouw erop dat je klemtoon in de vorige zin goed legt.
Ik zag direct een fictief vervolg op de Nederlandse les over kantelen.
‘Mijn docent’, zegt Ahmad, de hoogopgeleide Syriër, ‘ik heb nog een vraag over kantelen. Hoe noem je zo’n woord?’ De docent begint goed, maar eindigt verkeerd; het overkomt wel meer docenten: ‘Ik weet niet of het echt belangrijk is om dit te weten Ahmad; het gaat er vooral om dat jij het woord goed hoort én goed uitspreekt, want dan begrijp je elkaar in één keer goed. Dan weet je of je de bovenkant van een getand muurwerk bedoelt of dat je wilt zeggen dat iets naar/op een andere kant valt/wordt gezet. Maar vooruit, zo’n woord noem je een homograaf.’
‘Een homograaf’, roept Ahmad geschokt uit. ‘Waarom?’ De docent heeft tot nu toe kunnen volhouden, dat het antwoord op de vraag waarom bijna altijd daarom is, maar daar komt hij in dit geval niet mee weg, vindt hij ook zelf. In de eerste plaats ging het in de vorige les nu juist over klemtoon en in de tweede plaats is seksuele geaardheid in de cultuur en religie van Ahmad een delicate kwestie, dus reden temeer om Ahmad opheldering ter zake te verschaffen en hem gerust te stellen. Maar hoe in godsnaam, inshallah, zonder in drijfzand te geraken?
‘Weet je nog Ahmad, dat we het over klemtoon hadden in de vorige les? Nou, een woord dat je hetzelfde schrijft, maar dat door de uitspraak, bijvoorbeeld door een andere klemtoon, een andere betekenis krijgt, noemen we in het Nederlands een homograaf. De docent gaat fout door en eindigt ook fout. ‘Hoor je waar ik de klemtoon leg Ahmad? Jij zegt homograaf en ik zeg homograaf. Het word homograaf is dus zelf ook een homograaf.’
‘Ja, natuurlijk’, roept Ahmad, ‘een homograaf is een homograaf’.
‘Luister nu even Ahmad, de klemtoon ligt op graaf’.
‘Dat zeg ik toch, een graaf die homo is!’ Alles is al reddeloos verloren, maar de docent weet dat nog niet. ‘En’, gaat Ahmad verder, ‘waarom gebruiken jullie trouwens enkelvoud, het zijn toch twee betekenissen? Dan moet je toch meervoud gebruiken? Dan zou je toch homograven moeten zeggen?’ De docent hoort de v en vraagt Ahmad naar het bord te komen om het meervoud op te schrijven, een fout die qua stupiditeit kan wedijveren met hardop voor laten lezen.
Ahmad staat op en loopt naar het bord. De vrouw uit Sierra Leone en de man uit Eritrea die al lang waren afgehaakt, schrikken op. Homograven, schrijft Ahmad op het bord. Hij heeft goed onthouden, dat Nederlandse woorden die in het enkelvoud op een f eindigen in het meervoud een v krijgen. Misschien weet hij zelfs nog wel, dat er natuurlijk ook op deze regel uitzonderingen zijn, maar het meervoud van graaf is toch echt graven of ze nu homo zijn of niet, daar twijfelt Ahmad niet aan.
‘En wat denken jullie’, vraagt de docent, ‘is dit goed?’ De vragende toon is volkomen overbodig, want als de docent dit zegt, weet de hele klas dat het fout is.
‘Mijn docent’, zegt de vrouw uit Sierra Leone, ‘ik denk dat graven met twee a’s moet.’
‘Mijn docent’, zegt de man uit Eritrea er direct achteraan, ‘graven is toch ook een werkwoord en de stam van graven is toch graaf?’
‘En waarom denk jij dat het graaven moet zijn’, vraagt de docent aan de vrouw uit Sierra Leone. De opmerking van de Eritreeër negeert hij.
‘Graven is het meervoud van graf, dus dan is het meervoud van graaf graaven.’
Voordat de docent kan reageren, roept Ahmad verrukt uit: ‘Maar nu snap ik het. Homograaf is dus gewoon fout gespeld. Dat moet dus homograf zijn.’
Het was een leerzame les. Vooral voor de docent. Het is de kunst om datgene wat je beter niet kunt doen ook te laten en datgene wat je doet op het juiste moment te doen. Net als in de liefde.


geplaatst door Janszen - 663 keer gelezen

beoordeeld 5/5 (4 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!



<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl