Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?
zondag 29 juli 2018

Primitivo

De kok vindt me leuk. Ik merk het aan alles. Zoekt vanuit de open keuken iets te vaak oogcontact. Komt me zelf mijn bestelling brengen. Geeft me ongevraagd wijnadvies. Vraagt hoe ik het eten vind. En serveert me ook zelf het toetje.
De jongen die mij hoort te bedienen, vindt het best, want op deze avond die een bloedmaan heeft beloofd, puilt de strandtent uit van overdreven opgewonden moon chasers. De belofte en de verwachting zijn vaak zo veel spannender dan de werkelijkheid. Dat zal ook deze avond zo blijken te zijn.

Ik schat haar begin vijftig. Ogen die afwisselend stralen en dan weer vonken. Zwarte bandana cap, zwart t-shirt, zwarte broek en een keukenschort met krijtstreepmotief. Zweetdruppeltjes op haar voorhoofd. Aards mooi. Stevig. Niet qua postuur, maar in haar doen en laten. Waarschijnlijk de enige manier om als vrouw te overleven in een mannenkeuken. Gezien de vrijheden die ze zich veroorlooft en de manier waarop ze de keukenbrigade toespreekt en marsorders uitdeelt, moet ze chef of sous-chef zijn.

Ze komt met het toetje naar mijn tafeltje lopen en gaat tegenover me zitten. Haar directe blik brengt me in verlegenheid. ‘Ogen dicht, mond open’, zegt ze. Ik gehoorzaam. Het smaakt goddelijk. ‘En’, vraagt ze. Ik proef tiramisu. Zacht, zoals het hoort wat mij betreft. Niet dat met marsala doordrenkte supermarktgebak, dat zo zoet is dat het pijn aan je keel doet. Een hint naar marsala, meer hoeft niet. Onmiskenbaar aanwezig, zonder dominant te zijn. ‘Heerlijk en heerlijk zacht’, zeg ik. Ze glundert. ‘Fijn dat je het lekker vindt zo. Ik heb het zelf gemaakt. Ik heb zo’n hekel aan die troep van Albert Heyn die stijf staat van de marsala.’ Als dat geen match is.Het is negen uur als ik afreken bij de jongen die me had moeten bedienen, maar dankzij de kok krijgt hij toch een royale fooi.

‘Om tien uur ben ik klaar. Als je nog een uurtje geduld hebt, kunnen we wat drinken.’ ‘Dat lijkt me leuk’, zeg ik. Ik loop naar buiten waar de menigte in afwachting is van de bloedmaan en ik van haar. Ik heb allang gezien dat de dikke bewolking vanavond spelbreker zal zijn, maar daar lijkt nog niemand iets van te willen weten.

Om half elf komt ze naar buiten. ‘Kom maar mee, we hebben een eigen plekje.’ Als we zitten, vraag ik wat ze wil drinken. ‘Een glas primitivo graag. Met ijs en wel in een gewoon glaasje.’ Met een gewoon glaasje blijkt ze zo’n HEMA- of IKEA-glaasje te bedoelen. Ik ben geen fan van deze druif, te zoet, maar doe gezellig mee. Als ik terugkom met een fles, twee glaasjes en een bak ijs, zegt ze: ‘Lief van je, hoe oud ben je eigenlijk?’ Bij het woord eigenlijk is waakzaamheid geboden. ‘Ik ben vijfenzestig’, zeg ik. ‘Nou, dan zie je er nog goed uit!’ Voor het woord nog geldt hetzelfde. Het kan een subtiele, maar resolute afwijzing inluiden, maar ook een uitnodiging tot nadere kennismaking bevatten. Na drie glaasjes primitivo met ijs in een gewoon glaasje durf ik er voorzichtig op te vertrouwen dat ik van de tweede mogelijkheid uit mag gaan. Op een snikhete avond is primitivo met ijs in een gewoon glaasje overigens goed te doen.

Iets na twaalven steekt er een vrij harde en frisse wind op. De bewolking lost op en er verschijnt een prachtige, weliswaar witte volle maan. De meeste moon chasers missen hem, want die zijn rond kwart over elf in groten getale teleurgesteld vertrokken.

‘Ik heb thuis nog een fles primitivo in de koelkast liggen. Vind je het leuk om bij mij nog wat door te kletsen’, vraagt ze. En omdat ik niet direct de indruk wil wekken dat ik al vanaf het toetje volkomen verkocht was, antwoord ik: ‘Dat ligt eraan. Heb je ijs?’

Ach, met deze temperaturen haalt een man zich van alles in zijn hoofd. Waar is, dat ik van mei tot en met oktober een strandtent als stamkroeg heb. Waar is, dat daar een kok werkt die ik leuk vind en wier blik de mijne vaker en langer kruist dan strikt noodzakelijk is. En waar is, dat ik weet dat ze primitivo met ijs uit een gewoon glaasje drinkt. De rest van dit verhaal speelt zich af in de toekomst, daar waar elke liefde begint.


geplaatst door Janszen - 635 keer gelezen

beoordeeld 5/5 (5 Stemmen)

Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl