Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 16 september 2018

Trots

Als ik op zo'n woord als – trots – stuit, ga ik eerst eens kijken bij Wiki wat daar voor vertaling en uitleg voor staat. Nu – trots – is de aanduiding van iemands eergevoel, een menselijke emotie die soms ook met ijdelheid of hoogmoed gepaard kan gaan. Ik heb er helemaal geen zin in om uitvoerig bij alle vergelijkingen van het woord trots te blijven stilstaan. Ik stuitte alleen maar op de stelling dat je als man en vrouw gelijkwaardig bent, maar niet gelijk. Met daar achter aan dat een man respect nodig heeft in een relatie en een vrouw een man wil hebben waar zij trots op is. Aardig om over zoiets na te denken. Wel een beetje kort door de bocht als ik kijk naar de paar relaties die ik gehad heb. Volgens mij bestaat een relatie uit veel en veel meer en vaak hoogst ingewikkelde patronen die ontstaan vanaf het begin van de relatie. Patronen die zich alle jaren door blijven ontwikkelen. Met, als het goed is, een relatie die langjarig blijft functioneren tot tevredenheid van alle twee. Al snel bij het begin van de relatie beseft een ieder dat altijd aan de relatie gewerkt dient te worden. Met het adagium – stilstand is achteruitgang. Heb je elkaar niets meer te vertellen, in woorden en, onverbrekelijk daarmee verbonden, in het gezamenlijke bed, dan kun je beter afscheid nemen en ieder een eigen kant opgaan. De bewuste dood in de pot. Laat ik het gezamenlijke bed maar even vergeten, daar kan iedere lezer zelf wel een voorstelling van maken. En als voorbeeld noemen het echtpaar dat feestelijk uit eten is in een restaurant en gedurende de hele maaltijd niets meer aan elkaar te vertellen heeft. Geef mij dan maar het andere uiterste – het stel dat in het restaurant over de tafel heen bijna slaande ruzie met elkaar krijgt. Een aardig schouwspel altijd zoiets, wat na enige tijd door alle aanwezigen in het restaurant gevolgd gaat worden. Aardig om dan zelf partij te kiezen en dat aan de hand van wat naar elkaar geschreeuwd of gesnauwd wordt. In ieder geval speelt daar dan nog een heleboel emotie tussen die ruziënde man en vrouw en dan is de liefde ook nog lang niet weg. Wellicht dat in een relatie naar buiten toe, naar derden toe, sprake kan zijn van getoonde trots op de ander. Daar zit wel liefde achter natuurlijk, anders is die trots er niet. Maar ik denk toch dat binnen in de relatie je met trots zo vreselijk weinig begint. In een relatie zelf gaat het om de liefde en het respect voor elkaar, het geduld met elkaar en het samenvoegen van twee verschillende geesten, wat soms soepel gaat en soms met het overwinnen van drempels. Simpelweg het zo nu en dan doen van wat water bij de wijn. Met behoud van goede wijn natuurlijk. Juist alle bijzonderheden die bij elkaar ontdekt worden, geven voeding en groei aan genegenheid en liefde voor elkaar. Ze vormen kleine bouwstenen voor het graag zien van elkaar en het graag bij elkaar willen zijn. Trots in de relatie tot elkaar? – ik vermoed toch dat zoiets niet mogelijk is. Geef mij maar de relatie met als hoofdthema de gelijkheid aan elkaar en dat gecombineerd met respect voor elkaar – hoe prettig als je dat, in dat dategeweld, opeens vindt bij een man.


geplaatst door Rianne - 1245 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl