Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 27 januari 2019

Moraal/moreel

Twee woorden die zo lastig uit elkaar te houden zijn. En de woorden moraal/moreel zijn zo goed van toepassing op het dategebeuren – het goede moreel bij het wandelen naar de (nog) onbekende date en de moraal van het verhaal als het een mislukte date blijkt te zijn. Neem nu eens de woorden morele ontkoppeling en de morele onthechting. Als voorbeeld daarvan het volgende – in mijn onderneming zat ooit een vent (een andere uitdrukking is niet mogelijk) die, hoewel pas getrouwd, zijn handen niet van de secretaresses kon afhouden en daar in het geniep afspraakjes voor na kantoortijd mee maakte. Ik kwam er pas achter toen de vent goed en wel verdwenen was naar een andere baan. Ik heb ooit nog de gelegenheid gehad om hem aan te spreken op zijn ongewenste gedrag. Toen bleek dat hij dat voor zichzelf helemaal goedgepraat had. Een kwestie van morele ontkoppeling en morele onthechting. Hij bleek zelfs rond te lopen met de gedachte dat hij met zijn (wan)gedrag met de tijd meeging of zelfs zijn tijd ver vooruit was. Gewoon te dom om in te zien dat hij zichzelf had teruggeplaatst naar de oertijd der aapachtigen. Naar hem luisterend, kwam opeens een Franse uitdrukking aan mijn ogen voorbij – Circulez, il n'y a rien à voir. Zijn jonge echtgenote had het inmiddels wel gezien en had hem kort na het huwelijk weer verlaten. En toch betekent het woord moreel – geestelijke moed, werkkracht, strijdlust en dat is totaal iets anders dan het woord moraal/zeden ofwel handelingen en gedragingen die in een maatschappelijke context als correct en wenselijk worden gezien. Een universele moraal – volgens het filosofische vakgebied van de ethiek – heeft de pretentie altijd en overal te gelden. Mensen hebben nu eenmaal wereldwijd dezelfde ideeën over goede zeden en gewoonten in een affectieve relatie. En waar je ter wereld ook kijkt, het spitst zich toch altijd en overal toe op eerlijkheid en betrouwbaarheid van de partners onderling en het hebben van een monogame relatie. Want dat geeft de mens stabiliteit, rust en tevredenheid. Om het moraal van het verhaal iets duidelijker te maken, poneer ik maar de stelling – geen man wil getrouwd zijn met een hoer. Tenzij het de pooier is natuurlijk. Waarom zou een vrouw dan getrouwd willen zijn met een leugenachtige vreemdganger die nooit ergens zijn broek weet dicht te houden?! Tenzij die vrouw zelf een hoer is natuurlijk. Soort zoekt altijd soort. Hier zijn de woorden – amoreel/immoreel – van toepassing. Amoreel/immoreel, ofwel losbandig, mateloos, moraalloos, onfatsoenlijk, onzedelijk, verdorven, slecht, zedelijk normloos, zonder ethisch besef, zonder scrupulus, zonder moraal, zonder morele scrupules. Lastig om de woorden moraal/moreel te begrijpen. Ik heb een enkeling ontmoet die daar het verstand niet voor had.


geplaatst door Rianne - 1265 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl