Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 14 april 2019

Tulpen

En zo kwam het dat ik vorig weekend samen met een aantal collega’s en ruim 250 leerlingen naar ’s werelds grootste bloementuin toog.
Al onze leerlingen zijn van oorsprong anderstalig, dus vanaf het moment dat dit uitstapje bekend werd, ging de reis nu eens naar de Keukenhuis, dan weer naar het Kuikentuin en ook wel naar die Koikerhoof. Ik rekende het allemaal goed. Als jullie maar op tijd zijn, want de bus wacht niet, voegde ik er steevast aan toe, want wie al kriegel en ongeduldig wordt van een Brabants, Leids of academisch kwartiertje nodig ik van harte uit om eens een Somalisch, Eritrees, Syrisch, Tongolees of ander equatoriaal kwartiertje te wachten. Vorig weekend was dat absoluut niet nodig. Drie kwartier voor de aangekondigde vertrektijd was iedereen er. Eerlijk gezegd was ik zelf een van de laatsten, maar ik was nog wel op tijd om een collega die als reisleider zou fungeren de laatste instructies te geven. Hij zou beginnen met ‘Tulpen uit Amsterdam’. Toen we snelweg opdraaiden en het begon te regenen, pakte hij de microfoon.
‘Jullie weten het nog hè, ik zing de eerste regel en jullie de tweede. Daar gaan we. Als de lente komt dan stuur ik jou …’
‘… tulpen uit Amsterdam’, klonk het aarzelend, maar wel goed hoorbaar.
‘Nog een keer, maar nu allemaal meedoen. Als de lente komt pluk ik voor jou …
‘… tulpen uit Amsterdam’, zong de bus nu uit volle borst.
Ik griste de microfoon uit de handen van mijn collega en zei: ‘Wacht even jongens’, ik blijf altijd maar jongens zeggen en nu was ik de spelbreker, ‘even over dat plukken, in de Keukenhof mag je echt niets plukken hoor!’ Ik zag ons al zitten op het hoofdbureau van Lisse waar de plaatselijke Bromsnor 250 processen-verbaal op een oude Olivetti zat te typen. ‘Dus denk erom, niets plukken, als we daar zijn.’
Ik gaf de microfoon aan mijn collega en hij ging door: ‘Als ik wederkom dan breng ik jou …’
‘… tulpen uit Amsterdam’. Het klonk toch wat mat na mijn waarschuwing. Zelf was ik bij de voorbereiding direct over dat ‘wederkom’ gestruikeld. Wat doet zo’n germanisme in een oer-Hollands lied? Zet u schrap. Tulpen uit Amsterdam is helemaal geen Nederlands lied; het is van oorsprong Duits! Illusie armer, een weetje rijker, ook weer opgelost.
De reisleider zong onverstoorbaar voort: ‘Duizend gele, duizend rooie, wensen jou het allermooiste. Wat m'n mond niet zeggen kan …’
‘… zeggen tulpen uit Amsterdam’, klonk het verzuchtend.
Wat mijn mond niet zeggen kan. Vind ik zo’n gekke regel. Ik bedoel, een mens kan zonder woorden en tulpen anno 2019 op het gebied van de liefde toch heel wat duidelijk maken met zijn of haar mond, maar gelukkig bleef het stil in de bus.
‘Zeg, weten jullie eigenlijk waar de tulp vandaan komt’, vroeg de reisleider. Ik had me ingelezen en wist natuurlijk het antwoord. Alweer een teleurstelling. De tulp komt van oorsprong helemaal niet uit Nederland. ‘Mijn docent’, riep Ahmed strijdbaar tegen de reisleider, ‘de tulp is de bloem van het Ottomaanse rijk.’ Voormalige, huidige en toekomstig gewenste landsgrenzen zijn verboden terrein in onze lessen, dus mijn collega zei: ‘Waar de tulp precies vandaan komt, weten we niet Ahmed, maar hij komt in ieder geval niet uit Nederland. Heel goed van jou. Nou, we zijn er bijna. Zullen we dát liedje zingen’ en hij zette vol overtuiging in.
Het verhaal gaat dat de tulp als bol in de zestiende eeuw uit Azië (waarschijnlijk uit het huidige Turkije) werd geïmporteerd in Antwerpen. Daar werd hij aanvankelijk versleten voor een ui en in de soep gegooid. Per abuis belandden er ook een paar op de grond en de rest is geschiedenis. In de Gouden Eeuw betaalden vermogende burgers tienduizenden euro’s voor één tulpenbol zonder ook maar met hun ogen te knipperen. En dr. Nicolaes Tulp, wiens anatomische les in 1632 werd vereeuwigd door niemand minder dan Rembrandt, heette helemaal geen Tulp. Hij veranderde zijn achternaam, omdat dat hem meer maatschappelijk aanzien zou opleveren.
Het was me het interculturele dagje wel. Een uitstapje naar de nationale bloementrots waar Nederlanders moeiteloos opgaan in 100 andere nationaliteiten, waar een niet-Nederlands bolgewas de boventoon voert – onder de zeven miljoen bloemen bevinden zich 800 soorten tulpen – en op de heen- en de terugweg een wereldberoemd liedje over tulpen uit Amsterdam dat van oorsprong een ordinaire Duitse Schlager is.
Heeft dit verhaal ook nog iets met de liefde te maken? Niet echt. Alhoewel, neem naar je volgende date eens een bosje tulpen mee in plaats van die voorspelbare rozen. Als zij dan misprijzend uitroept ‘Huh, tulpen’ heb je in elk geval genoeg tekst voor één kop koffie.


geplaatst door Janszen - 1931 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl