Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

maandag 13 mei 2019

De denkstenen

Man, kracht, handen, huid. Harde, scherpe, zware en lichte stenen; het basalt liggend, de leistenen staand. Een cirkel vol stenen met een meanderend pad van lege vloer erin, half glanzend in het gefilterde daklicht. Duizend tinten grijs zonder onderzoekend pad naar binnen, stenen enkel en alleen omdat het stenen zijn. Jaren geleden liep ik met een prille liefde over deze gladde vloer. We stonden stil bij een cirkel van witte stenen, we keken naar filmpjes die kunst heetten - en we gingen het allemaal begrijpen en aan elkaar uitleggen want in die jaren had de man zijn ziel ontdekt.

Het was behoorlijk vol in de trein naar Tilburg - maar niet zo vol dat de grote man en de lange vrouw geen zitplaatsen dicht bij elkaar konden vinden: de man naast mij en de vrouw naast de vrouw op het bankje tegenover mij. Jeugdig (wat ouder dus), bruisend, verliefd. Ze hadden elkaar veel te vertellen in de stiltecoupé. Overbuurvouw en ik mimeden ´ssstt´ en even zag ik in het gezicht van de man de laatdunkende etterbak die hij niet meer wilde zijn. Glimlachjes, bovenlichamen die ver naar voren buigen, handen die zich in elkaar vlechten tot aan de wederzijdse oksels; het was al gebeurd voordat ik ¨praat dan maar¨ kon roepen. Man, kracht, handen, huid. Een cirkel van stenen in duizend tinten grijs, een cirkel die niets symboliseert; zelfs de liefde niet, zelfs de eeuwigheid niet. Toen ik in mijn profiel onder het kopje ´wie wil ik vinden´ schreef: ´Een man om van te houden, een vrijerman, een speelman, een wandelaar, een man met een weldadige intelligentie...´, wist ik niet van het bestaan van wandelaar Richard Long. Ik beken dat ik de film over hem twee keer helemaal heb gezien, zo fascineert deze man mij. Drie keer moest ik peinzend zijn cirkel rondlopen voordat ik mij realiseerde dat die cirkel van witte stenen ook door hem was gemaakt. ¨Het kruis, de cirkel, de lijn, ze zijn niet van mij, ze zijn van ons allemaal,¨ zegt Long, en: ¨Het heeft allemaal met toeval en geluk te maken.¨ De geliefde van toen ontdekte dat zijn mobiele nummer en het mijne bij toeval waren opgebouwd uit dezelfde cijfers, waaruit voor hem onweersprekelijk bleek dat hij en ik voor elkaar bestemde, verwante zielen waren. Waaruit voor mij weer onweersprekelijk bleek dat hij veel gekker op mij was dan ik op hem. Ik kraste, om groter leed te voorkomen, wat er wel was haastig weg . Man, kracht, handen, huid. Hier liggen denkstenen. Een cirkel zonder bedoeling, zonder onderzoekend pad naar binnen: ¨Het heeft allemaal met toeval en geluk te maken,¨ zei wandelaar Richard Long immers - en ik ga zitten schrijven, op mijn hurken, waardoor de cirkel verandert in de skyline van New York. Een suppoost loopt op me af. ¨Ik zie dat u zit te schrijven.¨ En als ik opkijk: ¨Heeft u ook een potlood bij u?¨ Jawel. ¨Wilt u dan verder schrijven in potlood, pennen zijn verboden in deze zalen.¨ Na drie woorden breek ik de punt en een puntenslijper heb ik niet bij me. Man, kracht, handen, huid. Twee kruizen, een ovaal, een lijn en een cirkel in duizend tinten grijs. In zijn ´zelfportret in steen´ schreef Ilja Leonard Pfeijffer: ´want als liefde hard is als steen dan ben ik liever hard als steen´ - en wie ben ik om hem te weerspreken? Dit zijn denkwoorden. Speelwoorden. Straks zal ik van het station naar huis lopen op mijn in Leiden gekochte schoenen met door een Leidse vakman gemaakte zooltjes erin. Mijn voetstappen worden steeds Leidser. Zaterdag ga ik de Leidse Wandelmarathon lopen, samen met mijn Leidse dochter. En jij, mijn vrijerman, mijn speelman, mijn wandelaar? Hoeveel stappen moet ik zetten voordat ik jou tegenkom? Misschien is, vrij naar Toon Tellegen, een halve stap al voldoende.

(Dit blog is geschreven naar aanleiding van een bezoek aan Museum De Pont in Tilburg, waar het werk van Richard Long te zien is.)


geplaatst door RodeJas - 1823 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl