Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

woensdag 5 juni 2019

Met volle borst

Hoorde pas een zangdocent zeggen: dames en heren, let op de rustige tong, de mondstand en lippenactie. En, denk erom, dat is belangrijk, de open neusvleugels. Kijk naar Pavarotti. Ik dacht, het moet toch ook niet gekker worden. Vandaag gaan we allemaal zingen met open neusvleugels.
En dan te bedenken dat die hele neusvleugels van deze tenor misschien gewoon zijn persoonlijke expressie is, een betekenend iets in zijn verhaal, een natuurlijk deel van de totale expressie van een zingend persoon. Gaan ze er die neusvleugels als geïsoleerde beweging uitlichten. Alsof die beweging de expressie maakt. En iedereen dat maar nadoen. Tja, Wim, dat ging niet best, hè? Shit, vergeten mn neusvleugels te openen. En ja, stiekem alweer een nieuwe regel. Daar moet je dan allemaal aan denken tijdens het zingen. Kan ik m’n eigen vrije expressie wel vergeten. Heb ik helemaal geen tijd voor. En stel je voor, misschien doe ik dan telkens mijn been omhoog. Als ik dan Pavarotti was, stond binnen de kortste keren de halve wereld op één been te zingen.
Ja, ben er tegen. Tegen alle fysieke aanwijzingen tijdens het zingen. We kennen ze. Keel open, rechtop staan, ademdruk, voeten op de grond, mond open, articuleren, naar buiten kijken. Ik was pas op een leerlingenavond van een zangdocent. Denk hieraan, denk daaraan. Hun zingen was overschreeuwen van panische angst voor niet goed zijn. Het was gruwelijk. De loerende oren en ogen van de docent. Ik ga dood als ik daar bij ben. Het is de omgekeerde wereld. O, asjeblieft, als ik zoiets doe, begeleidt me in hemelsnaam in ‘niks hoeft, niks moet’, er is geen goed of slecht, we zijn gewoon met z’n allen, we hebben plezier, en ik niet bang hoef te zijn voor fout. Ja, dàn kom ik naar buiten. Dan zing niet ik, maar dan zingt het in mij, en deel ik met mensen mijn leven. Dát is zingen volgens mij. En kan mijn eventuele angst daarin ook juist helen. En ja, natuurlijk, vanzelf zing ik dan naar buiten, vanzelf zing ik in contact, vanzelf met open mond, articulerend, vanzelf, omdat er een samen is, een delen.
In de praktijk is het helaas anders. Zeker in de klassieke cultuur. Daar wordt veel kapot gemaakt. Veel kwetsbare en scheppende mensen gaan daar in ten onder. Alleen mensen met een enorme drive en ambitie kunnen daar overleven. Voor wie muziek geen zachte ziel meer is, maar een hard vak van studeren en harteloos presteren.


geplaatst door Parlante - 4040 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl