e
Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

zondag 6 oktober 2019

Heimwee

Ik heb er vooral in de herfst last van. Lezers die nu denken dat ik me aansluit bij de herfstdepressie waar veel van mijn generatiegenoten mee kampen, kan ik geruststellen. Daarvan is geen enkele sprake.
Mijn heimwee betreft niet die naar de zomer, laat staan die naar de lente van mijn leven. Voor mij geen omzien in weemoed en daar als schrale troost veel schoonheid in zien. Ik omarm de herfst, die van mij en die daarbuiten. Ik vind de herfst schitterend, overigens zonder te overdrijven en hem direct tot het mooiste seizoen te bestempelen. Vrij naar Jan Wolkers: alles is zó uitgegroeid en ik sta al in een dampige herfstsfeer te vergaan; ik ben een steeds magnifieker stuk verval in het late zonlicht.
Prachtig, maar dat is dus wel wat het is. Ik mag romantiek graag koppelen aan realiteitszin. Toen ik nog een gezin was, had ook de knusse herfsttafel het eeuwige leven niet. En zo hoort het.
Maar lezers, dit allemaal geheel terzijde. Waarom zou ik heimwee hebben? Het is over twee weken toch alweer herfstvakantie? Eerder iets om naar uit, vooruit te kijken dus, lijkt mij. Klopt, mijn herfstige heimwee is dan ook van geheel andere aard, veel minder diepzinnig. Het is die naar de nakende zinderende zomer Down Under.
Komende winter is het vijf jaar geleden dat ik er voor het laatst was. Nog even en ik ben er al langer niet meer geweest dan ik er wel ben geweest. Voor mij is dat meestal het keerpunt waarop heimwee wordt ontdaan van hunkeren en herinnering wordt.
Ik ging altijd in onze winter, hoogzomer daar, een week of vijf zes, verdeeld over december en januari. Wanneer precies hing af van de ticketprijs. En daar begint de heimwee, want wie, als ik, uitsluitend met Singapore Airlines wil vliegen, moet er prijstechnisch wel vroeg bij zijn. Rond deze tijd ben je al veel te laat voor een koopje.
Anyway, toen ik nog ging, was ik er dus eind september al volop mee bezig en begon het denken erover dus nog eerder. Zo dacht ik bijvoorbeeld in een slechte zomer: wat maakt het uit, ik heb straks een gegarandeerd goede zomer. Of ik dacht begin oktober: laat maar komen die herfst, voor mij is hij eindig; in Nederland duurt hij immers meestal tot mei. En dan natuurlijk de rellies, die in augustus al over Chrissie (Kerstmis) beginnen, in september een zucht van verlichting slaken, omdat hun winter voorbij is (laagste temperatuur deze septembermaand 20, hoogste 31 graden) en vanaf oktober de zomer aankondigen met foto’s van jaloersmakende zonsop- en ondergangen en wat dies meer zij.
Ik heb heimwee naar de idioterie rondom Kerstmis. Naar kerstafdelingen in warenhuizen die eind juli opengaan. Naar X-mas brekkie om zes uur in de ochtend met zalm en bubbels; het is om vier uur licht. Naar wijken vol onverantwoorde, absoluut niet-klimaatneutrale en groteske buitenkerstverlichting. Naar vogelgeluiden die hier alleen in Burgers’ Zoo te horen zijn. Naar de oppervlakkige, maar o zo prettige vriendelijkheid van wildvreemden die je aanspreken met darling, sweetheart en love. Naar het geweld van de Pacific. Naar de bizarre, maar wel heldere BYO-gewoonte. Naar restaurants waar je tegen betaling van twee euro gewoon je eigen wijn mee mag nemen en drinken. Naar gratis openbaar vervoer voor iedereen in de zomervakantie.
Ik heb heimwee naar de voorpret die ik rond deze tijd had. Ja, nog even en ik heb heimwee naar de heimwee. Misschien maar gewoon op tijd boeken in 2020.

 


geplaatst door Janszen - 1466 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl