Home
Dating voor hoger opgeleide singles
Home Facts & figures Succesverhalen Hoe werkt het?

vrijdag 29 november 2019

De honger

Wat ik hier schrijf is soms een geliefd kind dat ik te vondeling leg, en soms een bord spaghetti met rode saus dat ik ter consumptie aanbied. Voor beiden geldt: liever niet geliefd dan verkeerd begrepen - al zal ik steviger voor het kind opkomen dan voor het bord spaghetti. Dit blog is een bord spaghetti met rode saus.

Een beginnende liefdesrelatie draait vooral om honger. Honger naar elkaars aanwezigheid, naar de smaak van elkaars huid, naar de geur van elkaars gedachten. Het eerste weekend in het huis van een nieuwe geliefde legt bij mij dan ook een gevoelige zenuw bloot: hij zal mijn aardse honger gaan stillen door daadwerkelijk voor me te koken - wat andere koek is dan me lekker te maken met fantasieën. Zo´n eerste maaltijd zet de toon voor wat zal volgen - en het is niet het eten op mijn bord dat bepalend zal zijn, maar mijn moed om een waar antwoord te geven op zijn vraag of ik het lekker vond. Des te grager ik voor altijd bij deze man wil blijven, des te groter de kans is dat ik zijn kookkunst ten onrechte zal prijzen. Bij diepe, diepe verliefdheid verander ik namelijk zelf in een schaal cupcakes die ´eet me, eet me´ roepen. Gekookte aardappels, gekookte worteltjes en gebakken kipfilet van een kip uit de bio-industrie? Lekker hoor, en wat fijn dat je rekening hebt gehouden met mijn glutenvrije dieet! Hij onthoudt dit. En hij zal vaker aardappels en worteltjes voor me koken. Zoals hij voortaan speculaasjes bij de koffie zal serveren omdat ik zei dat ik die lekker vond. Voortaan ben ik machteloos overgeleverd aan mijn eigen gebrek aan moed: Er is maar één onbeduidend momentje voor nodig om wat een relatie vol uitdagingen had kunnen zijn, te vervormen tot een oefening in op eieren lopen.

Ik had zin in chocolade - en om mijn zinnen te verzetten, deed ik de School of Life-test ´Welk eten is geschikt voor jouw gemoedstoestand?´ De vragen gingen noch over eten, noch over mijn gemoedstoestand, maar het antwoord was raak: romige vistaart met zalm, uien, creme fraiche en nootmuskaat. Voor meer zelfcompassie en om een vriendelijker innerlijke stem op te roepen. Wel een bereidingstijd van ruim anderhalf uur. Space- cakejes bakken gaat sneller! Die zalm deed mij trouwens denken aan de zalm in de oven van een mogelijk toekomstige geliefde, tijdens het eerste weekend bij hem thuis. Het was een veelbelovende zalm, hoewel hij aanvankelijk niet geschikt bleek voor het stillen van onze grootste honger: onze honger naar elkaar. De man zette grijnzend de oven weer uit en de zalm die we een uurtje later aten, was werkelijk zacht, zilt en stevig.
Eén keer maar heb ik dat belangrijke bord met eten niet leeggegeten. Het was de klassiek- foute eerste date bij hem thuis: we waren immers alleen maar op artistiek gebied in elkaar geïnteresseerd? Ik had allang een jas van ijs aangetrokken toen hij voorstelde om nog een hapje te blijven eten. Zo klaar, alleen even ontdooien en opwarmen. Vaak opwarmen was goed voor rijst met broccoli en tomaat, zei hij, het zou aan voedingswaarde winnen tijdens het opwarmen. Er moest blijkbaar veel gewonnen worden, want het opwarmen duurde een eeuwigheid. Na twee happen wilde ik de trein halen. De kunstminnaar nam zijn verlies als een heer, leende de auto van de buurvrouw en reed me naar het station.

Zondag gaat een vriend pompoensoep voor me koken; pompoensoep die ik hoe dan ook verrukkelijk zal vinden. Óf omdat hij echt lekker is, óf omdat ik na al die jaren van vriendschap-plus plotseling ben veranderd in een schaal cupcakes.


geplaatst door RodeJas - 1377 keer gelezen


Om te reageren op dit blog moet je lid van Match4me.nl zijn!
Schrijf je gratis in!<< Startpagina

Over match4me - Privacy - Algemene voorwaarden - Veelgestelde vragen - Contact
Thuiswinkel Keurmerk Veilig Daten

Mobiele site
Android app on Google Play iPhone app on iTunes
© Match4me.nl